Public Republic Art Studio

Румен Леонидов

Rumen Leonidov

Румен Леонидов е роден 17 май 1953 г. в София. Завършил е българска филология в Пловдивския университет ”Паисий Хилендарски”. Автор е на 8 стихосбирки:”Предупреждение” /1977/, “И огънят си спомни за искрата” /1982/, “Голям и малък”/1990/,”Неточните размери на живота”
/1995/,”Сънят на продавача” /1997/,”Край на митологията” /1997/, “Класически парчета”/2000/ .

В чужбина има два сборника – “Камък в блатото”/1998/, Скопие, Р. Македония и „Край на митологията”/2007/, Варшава, Полша. Предстои да му излезе и книга в Словения, където през август беше поканен на международния фестивал „Вино и поезия” и домакините го обявиха за безспорен победител в конкуренцията на 25 творци от цял свят.

Носител е на ”Сребърен плакет” за книгата „Голям и малък” 1995, Рим, Италия.
Негови стихове са включени в различни антологии на българската поезията по света, има и самостоятелни публикации в САЩ, Англия, Русия, Италия, Унгария, Индия, Гърция, Сърбия, Австрия, Албания, Украйна, Молдова, Македония, Полша, Словения.

На тазгодишните „Мелнишки вечери на поезията” Румен Леонидов печели две отличия – Първа награда за стихотворението „Свети дух, духов ден” и Наградата на ВМРО за „Песен за Леонид войвода”.

Публикации на сайта:

Интервю с Румен Леонидов:

Публикации за Румен Леонидов в Public Republic: