Public Republic Art Studio

Петър Чухов

Petyr Tchouhov

Петър Чухов е роден през 1961 г. в София. Бакалавър по библиотечни науки и магистър по социология на Софийския Университет „Св. Климент Охридски”. Автор на 6 книги с поезия и миниатюри и на един роман. Включен в много антологии в България и в чужбина. Превеждан на английски, френски, немски, японски, руски, чешки, унгарски, турски, сръбски, хърватски, словенски, македонски.

Пише хайку и свързаните с него форми на английски и е публикувал в много издания в САЩ, Англия и Япония като например в сборника A New Resonance: Emerging Voices in English-Language Haiku 5 /2007/. Превежда от английски и води страницата „Муха в аптечката” във в. „Литературен вестник” за хайку и свързаните с него кратки форми.

Носител на много награди, сред които Голямата награда за SMS поезия /2004/, Славейкова награда /2005/, Първа награда „Златен ланец” /2007/, Наградата на музея „Башо” в Япония /2007/.

Участвал в много пърформанси, между които „Литература в действие”(Performing literature), 2002 г., по проект на Британския съвет, съвместно с британски автори и „Литурне”, импровизирани четения на оживени места в града. Поканен е на Поетическия фестивал в Токио, който ще се проведе от 31 октомври до 2 ноември 2008 г. с участието на повече от 40 поети, сред които Ришард Криницки /Полша/, Казимиро де Брито /Португалия/, Тони Пичини /Италия/, Рейчъл Левицки /САЩ/ и др.

Петър Чухов е автор и водещ на проекта “Трубадурски двубои”, съавтор – с Марица Колчева – на комиксовата поредица „Гъвко и Мръвко”, пише музика и текстове, свирил в много рок-групи, съосновател на етнорок-група “Гологан” / www.gologan.net; www.myspace.com/gologanmusic /.

Член на Сдружение на български писатели, Хайку клуб “София”, Haiku Society of America, World Haiku Association и Musicautor.

Публикации на сайта:

Публикации за Петър Чухов в Public Republic:

Участие в мултимедийната рубрика на Public Republic “Лица на глас”: