Public Republic Art Studio

Мирела Иванова

Mirela Ivanova

Мирела Иванова e родена на 11 май 1962 г. в София. Учи в немската гимназия в родния си град и завършва висшето си образование в Пловдивския университет, специалност българска филология. Мирела Иванова е един от създателите и активни участници в поетичното общество “Петък 13”. Заедно с колегата си Бойко Ламбовски е била автор и водещ на телевизионните предавания “Петък 13” и “Остров за блажени” по Българска национална телевизия.

В продължение на години е литературен наблюдател на вестниците “Стандарт” и “Капитал”. Автор и сценарист на два документални филма за патриарха на българската национална литература Иван Вазов: “И мойте песни все ще се четат” и “Великите българи: Вазов”, автор и сценарист на документалния филм “Град от думи”, разказ за уникалния литературен проект “Едно немско пътуване към Пловдив”.

Пише стихове, разкази, литературна критика и публицистика и превежда от немски език. Съставител е на поетичните антологии “Странстването на камъните. Съвременни немски поети”, “ Придавам форма на копнежа. 33 поетеси от България, Сърбия и Македония”, на том с творби на поетесата Мара Белчева “Един живот” и на том със стихотворения за малки и големи от Иван Вазов “Аз съм българче”.

Мирела Иванова е автор на поетичните книги “Каменни криле” – “Георги Бакалов”, Варна, 1985 ; “Шепоти” – Самиздат, София, 1989; “Самотна игра” – “Български писател”, София, 1990; “Памет за подробности” – “Пан”, София, 1992; “Разглобяване на играчките” – “Отечество”, София, 1995; “Einsames Spiel” – “Wunderhorn”, Heidelberg, 2000 (32 стихотворения на немски език – превод, бележки и послеслов – Норберт Рандов); “Еклектики” – “Сонм”, София, 2002; “Versoenung mit der Kaelte” – “Wunderhorn”, Heidelberg, 2004 (52 стихотворения и есето “Призоваване на поезията” вместо послеслов – превод и бележки – д-р Габи Тиман).

“Памет за подробности” получава наградата на Съюза на българските писатели за най-добра поетична книга през 1993 година, “Еклектики” – наградата за най-добра книга на 2002 година на Сдружението на българските писатели.

Мирела Иванова е носител на наградата за поезия на вестник “Труд” през 1999 година и на националната награда за българска художествена литература “Христо Г.Данов” през 2003.

През 2002 получава в Мюнхен голямата награда за модерна поезия от Източна и Югоизточна Европа на името на Херман Ленц, връчвана ежегодно от немския медиен магнат д-р Хуберт Бурда.

Стихотворенията на Мирела Иванова са преведени на английски, немски, испански, чешки, унгарски, турски, сръбски, ирански и са включени в Антологиите на българската поезия в страната и чужбина, печатани са на страниците на някои от най-големите европейски вестници – Ди Цайт, Нойе Цюрхер Цайтунг, Хюриет, Газета виборча.
Мирела Иванова е имала авторски рецитали в Берлин, Щутгарт, Хамбург, Хайделберг, Лондон, Оксфорд, Брюксел, Виена, Залцбург, Инсбрук, Лана, Будапеща, взела е участие в редица авторитетни литературни форуми – “Европа пише”, “Поезия на съседите”, “Поезията в града”, “Донумента”.

Мирела Иванова има единайсетгодишна дъщеря Зорница. Живее в родния си град, работи като главен уредник на къща музей “Иван Вазов”. Води своя коментарна рубрика в радио “Дойче веле”.

През 2008/09 Мирела Иванова е с творческа стипендия на das Internationale Künstlerhaus Villa Concordia в Германия.

Интервю с Мирела Иванова:

Публикации на сайта:

Участие в мултимедийната рубрика на Public Republic “Лица на глас”:

Публикации за Мирела Иванова на сайта: