Public Republic Art Studio

Коледна приказка

17 декември, 2017 от · 1 Коментар

от Десислава Берндт

Имало едно време едно селянче, което с труд, любов и постоянство се издигнало до влиятелен и богат индустриалец и благодетел не само в своя град. За него било важно да помага на млади и стари, да доставя радост на хората.

Старопиталище "Пенчо Семов" Габрово

20170301_120736
Параклис-дарение от Радка и Пенчо Семови, снимки: desenze

Освен че създал много фабрики и дал работа на своите служители, Благодетелят мечтаел грижите и защитата му да се пренесат и в бъдеще и да се разпрострят като крило върху тях. За тази цел той построил красива и голяма Къща и я нарекъл Старопиталище.

Старопиталище "Пенчо Семов" Габрово

Старопиталище
Старопиталище “Пенчо Семов” Габрово, снимка: desenze

Къщата имала дълги и елегантни коридори, много стаи, чудесен изглед и още по-чудесни парк и езеро, по което лодка возела всеки посетител от града. До чешмата със студена вода винаги имало и сладък локум за всеки , който се спирал да се освежи там.

Старопиталище “Пенчо Семов” Габрово

20170301_085635

20170301_085006
Старопиталище “Пенчо Семов” Габрово, снимка: desenze

Годините минавали, Къщата хубавеела и посрещала гости от близо и далече. Докато един ден дошла неволята и донесла война, смърт и разруха.

Старопиталище “Пенчо Семов” Габрово
Старопиталище “Пенчо Семов” Габрово, снимка: desenze

Благодетелят не могъл да понесе страданията, причинени на неговия любим град и починал. Преди това си пожелал цялото му имущество и наследство да бъде дарено за добри цели. А красивото Старопиталище да стане дом за стари и немощни.

Годините се нижели една след друга. Семейството на Благодетеля понасяло щети и унижения от встъпилата във власт управляваща партия. Къщата също страдала, защото била отчуждена и не се ползвала за целта, с която била създадена. Освен това тя тъгувала за стопанина си и с времето се състарявала все повече и повече.

Новите ѝ собственици не успявали да се грижат за нея подобаващо и да ѝ върнат радостта от хубавите дни. Един ден те решили просто да я изоставят.

Къщата ставала все по-тъжна и по-тъжна. Била отворена за всички и всеки си взимал от нея по нещо докато тя затъвала все повече и повече в тъгата си и накрая се предала на съдбата си.

Старопиталище "Пенчо Семов", Габрово

Старопиталище “Пенчо Семов” Габрово
Старопиталище “Пенчо Семов” Габрово, снимка: desenze

Отново минали години, паркът изчезнал, езерото обрасло с тръни, чешмата пресъхнала, а Къщата останала дори без покрив над главата, без врати, била задръстена с боклуци, а през счупените и зеещити прозорци само вятърът си играел и прогонвал и последните късчета топлина от нея.

20170301_091805

20170301_091728

20170301_091203
Старопиталище “Пенчо Семов” Габрово, снимка: desenze

Наближавала Коледа и Къщата сънувала чуден сън. Благодетелят ѝ се явил тъжен, заплакал и и проговорил: „Приживе градих, упорствах, много неща оставих след себе си. Но най ми е жал за едно неизпълнено желание – да те видя в предишния ти блясък и красота, да си дом и утеха за бедни и немощни. Сега намирам тук само разруха и отчаяние.“

20170301_091311

20170301_091025

20170301_091501

20170301_090427
Старопиталище “Пенчо Семов” Габрово, снимка: desenze

Току изрекъл тези думи и отведнъж се появили добри души от близо и далече. Почистили Къщата, поправили покрива и опънали ограда около нея да я пазят от лошото. Езерото се напълнило с вода, лодката се люлеела във водите му, розите разцъфнали. А стаите и коридорите се огласяли от смеха на посетители и обитатели.

Старопиталище “Пенчо Семов” Габрово

Изведнъж Къщата се сепнала и се огледала. Дали щастливите мигове на надежда са били само лъжовен сън?

Не, казала си тя, това е възможно. Научих го от Благодетеля. С любов, труд и постояннство всичко се получава.

Пенчо Семов

Те винаги побеждават.
Аз вярвам в чудеса, а вие? Коледа идва…

Красивото Старопиталище наистина го има. Построено е в Габрово между 1928 и 1933г. от арх. Никола Гръблев. От години е изоставено и запада. Намира се в активите на Министерство на здравеопазването, където е заведена процедура за разпореждане с цел продажба.

Ако искате да помогнете при възстановяването му и изпълнението на волята на неговия дарител пишете ни на следния адрес с какво можете да бъдете полезни (доброволчески труд при поправка на покрива, при почистване на сградата, с ограда, с финансови средства и т.н.):

https://www.facebook.com/Staropitalishte/

Да докажем заедно, че Коледа носи чудеса!


Рубрики: Frontpage · Tворчество · Графити

Етикети: , , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • ема // 27 дек, 2017 //

    Френският замък Мот Шандение си е намерил собственици и ще бъде спасен, значи има надежда тази прекрасна сграда, съградена с идеална цел, също да бъде спасена и делото на Пенчо Семов от Габрово да не бъде оставено в ръцете на забравата и разрушението повече! Ако това стане – ще повярвам в чудесата! Успех с начинанието на този спасителен проект!

Коментирай