Public Republic Art Studio

Artist of the Week – Севън

20 ноември, 2017 от · Няма коментари

exclusive_for_pr

Интервю на Десислава Берндт с музиканта Ян Детвилер
Превод от немски: Десислава Берндт

Jazz Festival Bansko

ХХ-тото юбилейно издание на джаз фестивала в Банско е вече история. Повече от седем дни от 5 до 12 август многобройни световни звезди празнуваха парти маратон заедно с публиката. Швейцарският певец Севън и неговата група загряха публиката още на 7 август 2017 г. Хилядите зрители наградиха дебюта на музикантите в Банско с голям ентусиазъм, овации и танци.

В нашето интервю, проведено малко след фестивала, Ян Детвилер – основател и певец на групата – ни разказа за първото им представяне в България.

DSC_0324
Севън на XX-ия Международен Джаз Фестивал в Банско 2017г., снимка: desenze

Ян, вие имахте и имате редица изпълнения на различни фестивали в немскоговорящите страни. Как мина изявата ви на Международния Джаз Фестивал в Банско на 7.08.17?

Изпълнението не беше никак стандартно за нас. Нямахме представа какво да очакваме – и публиката нямаше представа какво да очаква от нас. Така че ние бяхме още по-развълнувани от друг път, много се зарадвахме на поканата и приехме предизвикателството.

DSC_0293
Севън в Банско 2017г., снимка: desenze

Аз също бях в Банско и видях една публика, която беше много ентусиазирана, танцуваща и приветстваща ви с нестихащи овации. Как се почувствахте при първото представление в една източноевропейска страна, където се пише на кирилица?

Беше много сърдечно и бяхме приети с отворени обятия. В началото почувствах несигурността на публиката, защото хората наистина не знаеха какво да очакват и какво ще правим с тях.

Чудесната аудитория се увлече лесно по музиката ни и се предаде и отдаде на нея. Това винаги е най-красивият момент, когато всички се отпускат едновременно и сцената между нас изчезва.

DSC_0330

DSC_0331
Севън в Банско, снимки: desenze

Българското радио вече съобщи за вас, националната телевизия скоро ще излъчи запис на концерта. Какво означават за вас известността и признанието?

На колкото повече платформи и сцени можем да свирим, толкова повече хора можем да достигнем с нашата музика. Колкото повече хора дойдат на концерт, толкова повече ще се разказва за нас и ще можем да изпитаме още много такива приключения, като идването в България за 20ия джаз фестивал.

DSC_0285
Севън в Банско, снимка: desenze

За мен е невероятно вълнуващо да видя как универсалният език соул и фънк намира навсякъде почитатели, когато му дадеш възможност и време. Тези срещи и искрата, която създаваме за да достигнем публиката, е толкова красива задача всяка вечер!

DSC_0337
Севън в Банско, снимка: desenze

Д-р Илиев, основател и организатор на фестивала, си пожела на двадесетата годишнина, джаз фестивалът в Банско да стане толкова популярен и известен като легендарния фестивал в Монтрьо. Какво бихте препоръчали на фестивала като артист и предприемач за постигането на тази цел?

20170807_165017a

DSC_0875a
Банско, снимки: desenze

Монтрьо има много дълга традиция и е пълно с невероятни истории, като например песента “Smoke on the Water” е само една от многото. Подреденият и пълен архив, различните участници, както и цялата атмосфера, са уникални.

20170809_123018a
Банско, снимка: desenze

Да се копира това няма смисъл, но Банско е също уникално градче и има много от това, с което Монтрьо не разполага. Намира се в център, заобиколен от планини и е със съвсем различна атмосфера.

DSC_0406

DSC_0408

DSC_0411
Севън в Банско, снимки: desenze

Тези аспекти и особености трябва да направят Банско Банско и това трябва да е усещането на всеки, който свири и се наслади на това по време на 20-годишнината на Джаз Фестивала.

Защо многото представления на живо са толкова важни за вас? Ще се промени ли това, като станеш скоро татко?

Аз съм баща на седемгодишен син и тези дни очакваме нашето второ дете. Концертите са моята професия и призвание. Там се чувствам у дома и светя най-силно и ярко.

DSC_0393
Севън в Банско, снимки: desenze

С какво ще ни изненадаш скоро?

Ако сам знаех това… Обикновено аз самият се изненадвам най-много.

DSC_0277

Ян, благодаря много за интервюто! Българската публика ви очаква отново!

Рубрики: Frontpage · Незабравимо · Сцена

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай