Public Republic Art Studio

Artist of the Week – Гери Од

6 февруари, 2017 от · 1 Коментар

Интервю на Десислава Берндт с Гери Од – автор, художник, издател на ulpi.com Verlag, музикант и създател на фигурата Улпи
Превод от немски: Десислава Берндт

gary-odd_farbig

Гери Од (известен също като Гери Безсмисления) е автор, художник, издател на ulpi.com Verlag, музикант и създател на фигурата Улпи. С приключенията на Улпи той финансира своите собствени. Седем години е странствал с Улпи по света. При обиколките му из Европа, Америка и Азия е продал повече от 100.000 Улпи-книжки на улицата, в ресторанти и заведения. Навсякъде има хора, които харесват неговите приказки.

Контакт: [email protected]
Уебстраница: www.ulpi.com
www.facebook.com/ulpicom
www.gloomystars.com

ulpi-and-the-flow-of-life-cover
Улпи приказки

Гери, откъде идва името Улпи и какво означава?

Не мога точно да се сетя откъде ми дойде на ум това име. Във всеки случай го имаше още в детските ми години. Дълго време наричах така и моя по-голям брат.

Дали името Улпи означава нещо, не знам, но при Уикипедия пише, че първият римски император се е казвал Улпиус или Траян. Значи става въпрос за едно почитано име.

Смешното е, че в Америка името Улпи се произнася като Алпи, което аз свързвам до известна степен с моята родина Швейцария и нейните Алпи…

Как би описал Улпи?

Като едно хитро момченце, което винаги се изправя на крака след поражения и успява да организира живота си подхождайки философски.
Приказките с Улпи винаги разказват истории, в които той не се предава на трудностите, които среща. Те са малки истории с поука как човек да се справи с капаните и несгодите в ежедневието.

life-is-hell
Улпи стикер

Как възникна идеята за писането и илюстрирането на модерни приказки?

Трябваха ми доходи, освен това мога спокойно да кажа: „Заради наивното желание да го правя.“

Кога разбра, че искаш да живееш различно и преди всичко, че искаш да рисуваш и пишеш истории?

Не съм си поставял въпроса да живея различно. Просто исках да живея така както искам. За мой късмет, на 14-годишна възраст открих музикалното движение „пънк“ и то ми проправи пътя.

Важното беше просто да правиш това което обичаш. Писане, оформление и рисуване – това бяха нещата, които обичах от дете и съвсем естествено продължих да ги правя. Новото беше, че към тези дейности се появи и моята музика. На 17 имах вече фен списание („Безсмислен“), пънк банда („Отпадъчен газ“) и касетен лейбъл („Опасна зона-Records“).

abgas-taenzerin-front-cover-1983
Отпадъчен газ – обложка

Къде намираш историите за твоите приказки? Какво те вдъхновява?

„Dairy is my art“. Да пиша дневник е моето изкуство. Моите истории са модерни приказки, един вид дневник на преживяното и наблюдаваното от мен. Понякога смесвам двете и измислям допълнително нещо ново. Вдъхновнието ми е свято и не може да се планира. То може да случи навсякъде, през нощта или в най-неочаквания момент… Преди всичко тогава, когато човек не мисли за него. Това винаги е една радостна изненада, една благословия и едно емоционално изживяване.

fluss
Улпи и реката на живота

Има ли специални моменти, които си преживял по време на пътуванията с Улпи?

Много. Един път на летището в Ню Йорк една дама ми отвори багажа и видя приказките. Куфарът ми беше пълен с книжки и трябваше доста да я убеждавам да не конфискува куфара и да ме пусне в Щатите. С успех. Въпреки че тя не повярва на нищо от това, кото и разказвах ми се усмихна, затвори капака на куфара и ми пожела от сърце успех.

ulpi-subway-nyc
Улпи в Ню Йорк, снимка Дорис Петер

Ще има ли нови истории?

Да, ако всичко върви добре, през 2017г. ще имам нови неща за Улпи и между тях най-малко една нова приказка.

Къде могат да се купят книжките?

При късмет в някое заведение, иначе по интернет www.ulpi.com.

Ти си пътувал много, живял си в Швейцария, а днес в Берлин. Защо точно Берлин?

Берлин ми харесва. Както и преди, това е за мен алтернативата в Европа. Международен, многостранен, креативен, понякога суров и неготов.Обичам директността на берлинчани и толерантността им според мотото „Живей и остави другите да живеят“. Берлин е един просторен град, има много зеленина и пространство… Освен това животът тук все още е някакси платим. Дори с малко пари можеш да участваш в социалния живот. Надявам се всичко това да се запази още известно време така…

born-somewhere
Улпи стикер

Гери, ти си не само автор на Улпи приказките, но и музикант. Как музиката стана част от твоя живот?

След като един път започнах и просто продължих. Понякога години наред не се случва нищо по различни причини. Аз обаче не настоявам да съм непременно музикант. Музиката за мен е по-скоро средство за изразяване на чувства или начин за разказването на една история.

Актуалният ми проект се казва „Gloomy Stars“: той е в стил Sadcore Trash и е пълна противоположност на предимно положителните и оптимистични Улпи приказки.

Прекрасно тъжно. Тъмно, тежко, освобождаващо. Най-важното и тук е факторът удоволствие и радост. Понякога парчето ни се получава до такава степен тъжно и сме толкова изненадани, че чак ни става смешно.


Gloomy Stars „Basement“

Как можеш да се опишеш като личност и човек на изкуството с пет думи?

Мечтател, фантазьор, капиталист, бохем, свободен дух.

Какво си пожелаваш?

Нови пътувания, обиколки, посещаване на приятели по цял свят и запознанства с нови.

Каква е твоята житейска философия?

Когато паднеш, стани, усмихни се и продължи.

ulpi-logo
Улпи

Какво правиш през свободното си време?

Не правя разлика между свободно и несвободно време За мен съществува само време за живот.

Какви са плановете ти?

Да живея, да се смея и просто да продължавам да правя това, което обичам.

У дома е…?

Там, където ми пасват ключовете. 

ulpi-impression
Улпиверсум

ulpi.com Verlag Berlin
От основаването си през 1984г. от Гери Од издатеството ulpi.com Verlag Berlin се специализира в издаването и разпространението на „специални“ книги в областта на литературата и фотографията. Всяка книга се подготвя с много любов към детайла и е индивидуален резултат от конструктивната работа с партньорите. При това издаделството се стреми към високо техническо и творческо качество.

Не на последно място, поради излязлата книга през 2010г. „София на дневна светлина, от 1990 до 2001“ на фотографката Дорис Петер (www.doris-peter.com) издаделството има тясна връзка с България. Дорис Петер беше представена на нашите читатели в рубриката „Artist of the week“ през 2010г. (Artist of the Week – Дорис Петер).

cover_sofia_book

С книгата „София на дневна светлина, 1990 до 2001“ издателството ulpi.com застана зад 356 страници с 212 чернобели снимки, документиращи прехода на София от комунизъм към капитализъм.

Подробна хроника и многобройни свидетелства на очевидци допълват фотокнигата, която е един уникален документ за това време.

Рубрики: Frontpage · Гостува ни · Около света · Сцена

Етикети: , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • tanya // 7 фев, 2017 //

    Oh oh oh, so proud to have met garry…under my window, back then…
    and proud to have had the opportunity to throw down mandarines for him and his colleague to refresh their days ;-)
    thats for refreshing such a dear memory!
    ULPI FOREVER!

Коментирай