Public Republic Art Studio

Artist of the Week – Силвия Митева

15 февруари, 2016 от · Няма коментари

Интервю на Десислава Берндт с фадо певицата Силвия Митева

Jazz Festival Bansko

Всяка година през месец август в Банско се провежда международният Банско Джаз Фестивал. През 2016г. за 19ти пореден път световноизвестни музиканти ще зарадват с тяхната музика жителите и гостите на Банско. Днес имаме удоволствието да ви представим певицата Силвия Митева, която ще участва в тазгодишния фестивал.

www.banskojazzfest.com

02a

Силвия, как се стигна до поканата за Банско Фест? За първи път ли ще участвате?

05

До поканата в Банско се стигна след един семеен бас, така да се каже:) Семейството ми винаги е било свързано, както в личен, така и в професионален план с музика. Така, че за нас Фестивалът в Банско винаги е бил една много уважавана и доста внушаваща сцена, не само заради международното признание, което вече си е извоювал, но и заради самите артисти, които представят своето творчество там, както и заради публиката, която е доста взискателна.

В случая дължа това първо участие в Баско на баща си и майка си, защото те се зарекоха през една тяхна отпуска в България да представят там моя диск и въобще мен като артист. И разбира се дължа участието си най-вече на д-р Емил Илиев заради това че повярва в мен:) За мен е огромна отговорност и чест да пея на сцената, на която са участвали огромни имена и всеобщо признати български и чуждестранни артисти, каквито са Васил Петров, Ялдъз Ибрахимова, Скот Хамилтън, Камелия Тодорова, Ана Моура и други…

04
Силвия Митева, снимка: Hugo Macedо

Вие работите и живеете в Португалия. Каква е връзката ви с България?

Връзката ми с България винаги е била доста интензивна, защото част от семейството ми живее там. Освен това съм завършила туризъм в Португалия и винаги съм представяла страната, в която съм родена като една уютна, слънчева земя с прекасна природа и изключително богата откъм историческо наследство и културни забележителности.

Кои са любимите ви места в двете страни?

На първо място, разбира се са града, в който живея в момента – Визеу (Португалия) и града, в който съм родена – Шумен. Обичам също Варна, защото е пристанище на Шумен разбира се :) , също така Сарафово (Бургас), защото е мястото където съм прекарвала повечето си лета като дете (имам и много голям род оттам), а през зимата имам някои любими места, като Мальовица, Банско, Семково, защото обичам да карам ски и много ми липсват българските планини.

В Португалия обожавам да прекарвам доста време в Лисабон, защото това е градът родил фадото, обожавам да ходя по фадо таверните (Casas de Fado) и да се срещам с колегите от бранша. Порто и Куимбра са два прекрасни града, които обожавам да посещавам. Обичам да съм тур-гид на приятели, които идват от България и чужбина и да похапнем пресен октопод или риба (mariscada на португалски) на някое от капанчетата по река Доуро.

02
Силвия Митева, снимка: Hugo Macedо

В Куимбра пък, където живее част от добрите ми приятели е роден другия вид Фадо. Нарича се Фадо от Куимбра и е доста по “академично”, но също така и романтично. Пеело се е от студентите (само мъже) на своите “дулсинеи”. Така са се родили и португалските серенади.

Какви са плановете ви за 2016г.?

Надявам се 2016 да е доста ползотворна в личен и професионален план. Сега сме още в началото на годината, но вече имам маркирани доста турнета: две в Швейцария, едно в България (Банско и други градове), както и постоянно съм заета в самата Португалия. Постоянно излизат нови дати.

Как бихте се описали като личност?

Аз съм, на първо място много чувствителен човек… Освен, че съм зодия рак, съм и отраснала в семейство свързано с музиката, което неизбежно дава един доста голям сантиментален заряд. Точно заради тази ми сантименталност и чувственост видях себе си във фадото. Освен това смея да твърдя, че съм отговорен и добър човек. Научена съм да уважавам другите. Все пак съм живяла доста години и отраснала в Ангола сред различни националности (анголци, португалци, бразилци, кубинци, аржентинци, испанци, руснаци, българи… :) ). Наистина обичам и уважавам различните култури (стига да не вредят на другите!).

03
Силвия Митева

Какво означава фадото за вас?

За мен фадото е чувство. Няма как да се пее истинско фадо, ако няма вложено чувство. А може би 99% от чувството (за този, който го изпълнява) е в тестовете….в думите……в лириката…..

Като жанр, Фадото е стилът, който най-добре представя културата и душата на португалския народ.

За мен е огромно удоволствие да пея на португалски език, който за мен е практически втори майчин език, и също така огромна отговорност да пея Фадо и да бъда съпровождана от видни португалски музиканти. А фактът, че самата португалска публика ме оценява и въобще тяхното признание е това, заради което не се отказвам и това което ме кара да продължавам да се занимавам с Фадо.

cover cd

cover2

Как и защо решихте да пеете фадо?

Фадото влезе абсолютно естествено в живота ми. Почти цял живот съм свързана с португалския език и култура. След като най-накрая се установих в Португалия през 2002г., попаднах на записи на Амалия Родригеш. Гласът й, топъл и в същото време изпълнен с блясък беше катализиращ фактор за да се влюбя, така да се каже, в тази сантиментална и чувствена музика.

Разбира се после започнах да упознавам и други прекрасни изпълнители, композитори и поети във фадото, което създаде у мен една доста силна връзка с тази музика. Тук в Португалия казват, че не ти избираш дали да пееш фадо, а фадото избира теб. И пак се връщаме на същото, което споменах преди малко: няма как да се пее истинско фадо, ако няма вложено чувство и ако не разбираш това което пееш. Няма как да накараш публиката да настръхне, ако ти самият не настръхваш от думите и нотите, които изпълняваш.

01
Силвия Митева, снимка: Hugo Macedо

Оказа се, че хората искат да ме слушат и така малко по малко се озовах по португалските сцени. Започнах да се изявявам по португалската телевизия, да пея на сцени, на които са пели Мариза, Ана Моура, Карлош до Кармо, Камане и други. На хората им беше много интересно как така една българка (макар и с двойно гражданство) пее Фадо. За португалците фадото е голям символ на културата им. Някои разбираха, че не съм родом от Португалия, а от България, чак накрая на спектаклите, когато им изпявах с гордост по една българска народна песен:)

Кое е най-интересното преживяване работейки с чужди артисти и музиканти?

Най-интересното ми преживяване работейки с чужди артисти и музиканти е свързано пак с българската народна музика:) Всички музиканти, с които съм пяла обожават да свирят български фолклор! Обикновено по репетиции даже правим джем-сесии върху някоя българска песен. Остават дълбоко и позитивно изненадани от красотата и сложността на българския фолклор, не само откъм ритъм, но музикални скали и така нататък… В общи линии на тях им е адски интересна самата музика, а на мен ми е адски интересно как те очевидно се кефят да свирят българска музика. За музиката не важат никакви граници и ограничения. :)

За какво мечтаете?

Мечтая да продължа да правя, това което правя, защото музиката ме изпълва с огромно щастие и духовен мир. Дали ще имам много или ще имам малко, няма значение. Важното е да съм щастлива с това, което имам. Понякога се питам, как пък имах такъв късмет да работя най-прекрасната работа, която съществува? В края на краищата, животът на нас музикантите/артистите ни има саунд-трак (soundtrack)… Какво по-хубаво от това? :)

Какво правите в свободното си време?

В свободното си време обожавам да спя, за да отпочине гласа ми (понякога имам доста натоварващи периоди). Освен това се занимавам със спорт, основно фитнес и колоездене. Обожавам животните, прекарвам доста голямо време в глезене на кучето ми:)

Много обичам морето и Португалия предоствя невероятни плажове, но за съжаление океанът е страшно студен, не е като Българското Черноморие. Липсват ми ските и българските планини през зимата. За съжаление тук в Португалия няма кой знае какви условия за ски, а и обикновено от концерти, турнета, пътувания, репетиции и административни въпроси (които понякога са доста скучни), времето ми е доста накъсано и рядко имам възможност да пътувам само с цел ваканция.

http://silvia.com.pt/

Музикалният път на Силвия започва в родния й град Шумен, където учи в продължение на доста години клавирни инструменти и вокал. Баща й пее професионално и свири на китара. Силвия придобива от рано вкус към сантименталната музика. По-късно вече в Португалия, Силвия продължава своята музикална подготовка, отдавайки се на джаз и блус, развива своите умения по импровизация, области които й помагат да изгради собствен стил на интерпретация. Започва да пее класическо фадо през 2008г. и много бързо навлиза сред музикалната общност на Португалия, където бързо си създава име.

Натрупала достатъчно опит и собствен репертоар Силвия издава своя първи диск “CAMINHO”. С участието на един екип от превъзходни музиканти и мастеризиран от Нелсон Каноа (CANOA STUDIOS), албумът е записан и редактиран между 2012/2014 година в Лисабон от продуцента и композитор Телмо Лопеш (EPM ESTUDIO).

Албумът се появява официално на пазара в Португалия през октомври 2014г. във веригата музикални магазини FNAC. Следват няколко големи промоционални обиколки: турне в Бразилия през месец декември 2014г. и две турнета в Швейцария през юли и септември 2015г., многобройни концерти в различни градове на Португалия, (Визеу, Порто, Коимбра, Лисабон и мн. др.).

Освен по националните и чуждестранни сцени, пътят на певицата минава и през множество медии в страната и в чужбина, представяния в ефира на националните телевизии RTP и SIC, Радио TSF, в бразилската телевизия TV RECORD, в “Rádio Cultura” в град Тимбó (Бразилия), в български и португалски блогове, традиционални и електронни вестникарски издания в Швейцария, португалското културно-информационно списание за музика и шоу STUDIOBOX и много други.

Рубрики: Frontpage · Гостува ни · Около света · Сцена

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай