Public Republic Art Studio

Artist of the Week – Марин Петков

9 ноември, 2015 от · Няма коментари

Интервю на Десислава Берндт с Марин Петков, основател на MP Studio за аудио-визуални ефекти и 3Д мапинг

Festival of Lights (Фестивал на светлините) се провежда от 11 години в Берлин. Със своите 2 милиона посетители, фестивалът се нарежда заедно с други световни мегаполиси и градове като: Сидни, Москва, Айндхофен и Лион, сред най-известните фестивали за светлинно изкуство в света.

20151016_225709
Снимки: desenze

Тази година фестивалът се проведе от 9ти до 18ти октомври. Всяка вечер в центъра на немската столица, 22 сгради се преобразяваха в картини, нарисувани с най-различни светлинни ефекти и се грижеха за доброто настроение на жителите и гостите на града.

DSC_0061

DSC_0076
Снимки: desenze

Тази година, за първи път откакто се състои фестивалът, бяха поканени най-добрите екипи за видеоизкуство и 3Д мапинг (аудио-визуално шоу). Те имаха възможност да се състезават в две категории: NEW DIMENSIONS (нови измерения) – подкрепян от FESTIVAL OF LIGHTS и VISION OF ENERGY (идеи за енергия) – подкрепян от E.ON.

Проекциите на 6те финалисти, както и един интромапинг бяха показвани всяка вечер между 19:00ч. и 24:00ч. на Бранденбурската врата.

В категорията NEW DIMENSIONS екипът на MP Studio спечели трето място, а историята на Ханс и Анна грабна наградата и сърцето на публиката.

Другите финалисти в категорията NEW DIMENSIONS бяха: SINOCA от Испания и Ample Projects от Австралия, а от категорията VISION OF ENERGY: Ad Lib Creations от Франция, EPER creative studio от Унгария и Clockwork от Полша.

Тъй като имах щастието да видя илюминираните сгради на живо, да присъствам на презентацията на финалистите с 3Д мапинг визуализации на Бранденбурската врата и да изживея възторжената реакция на публиката при презентацията на MP Studio, реших да науча повече за екипа, който стои зад този успех.

Затова помолих Марин Петков, основател на MP Studio, за интервю, което предлагам тук на Вашето внимание.

Марин, с какво точно се занимава MP Studio?

MP Studio е пионер в областта на аудио-визуалното изкуство и 3Д мапинг в България и Източна Европа. През последните години пътуваме доста и правим шоута в различни страни като най-често досега сме били в Белгия и Франция. В момента се разширяваме и екипът ни се състои вече от 9 човека.

MP STUDIO Demo Reel 2014 from marin petkov on Vimeo.

В Белгия повечето проекти, които сме правили, са били с културна насоченост и с цел да подпомагат например туристическото развитие на даден район. Едно таково шоу запознава с историята на района. А ние имаме по-различна концепция от други мапинг шоута, които влючват само музика и светлини. За нас е много важно да вплетем и вмъкнем история, която е подкрепена от различни музикални части. В случая с Бранденбургската врата ни беше малко трудно да се вмъкнем в дадените 3 минути, тъй-като шоутата ни продължават обикновено между 15 и 25 минути, за да можем да разгърнем историята и нещата да се случват бавно и плавно.

На мен ми направи впечатление възторжената реакция на публиката при проектирането на историята за Ханс и Анна на Брандебургската врата. Имахте ли възможност и Вие да присъствате на живо там?

Да, откриването беше на 9.10. и до 18.10. бяхме почти през ден там, за да правим снимки и видео.

20151016_223104

20151016_223206
Снимки: desenze

Много приятно ми стана, когато момче и момиче обсъждаха как децата трябва да намерят още една буквичка, за да намерят пътя.

MP-STUDIO // FESTIVAL OF LIGHTS 2015 CHAMPION from marin petkov on Vimeo.

В Германия отворихме офис и започваме тепърва да се представяме. Този първи 3Д мапинг шампионат ни дава добър старт, особено с това, че сме сред шампионите на фестивала; класирахме се на трето място в категорията NEW DIMENSIONS и грабнахме наградата на публиката.

01a

02

03
Снимки: MP Studio

На 26.11. ще имаме шоу в Брюксел, после в Катар и през декември ще сме в едно градче в така наречената коледна столица на Северна Франция, където разхубавяваме коледния базар с 3Д мапинг от пет години вече.

Разкажете ни за други проекти например в Монс, културната столица на Европа за 2015г.

В Монс участвахме с шоу по повод 100 годишнината от Първата световна война. Там разказахме историята за Св. Георги, който помага на английските войници да се спасят при барикадата на града от немската войска.

Тази година правихме и шоу по повод 200 годишнината от победата на Наполеон в Лини, където е била последната му победа. Лини е на 8км от Ватерло, където е претърпял голямо си поражение. Интересното е, че в Лини почитат Наполеон, там има кръчми и кафета с неговото име, правят се военни възстановки всяка година. А във Ватерло всички мразят Наполеон.

Как и защо решихте да се занимавате с визуални ефекти и информатика?

Интересът ми специално към визуалните ефекти беше събуден от филма „Блейд“ (Blade), който ме впечатли много с ефектите си. В последствие по време на следването имах възможност да присъствам на семинар воден от човека, отговорен за тези ефекти във филма.

"Mystères de la Crypte" 3D Mapping Show from marin petkov on Vimeo.

Как намирате идеи за историите, които разказвате?

Понякога недостигът на време за подготовка, както беше случаят с участието ни в Берлин, отпушва креативна сила и енергия. В периода, непосредствено преди този фестивал, бяхме в Белгия и имахме доста работа там с три шоута. Връщайки се в Берлин, открих поканата за конкурса, чийто срок за участие беше на следващия ден.

Освен това, мислейки и работейки по един проект на мен ми хрумват и други неща, които си записвам и когато ми трябва нова идея или инспирация за друг проект, те ми помагат.

Grand Finale of Emirs Operetta Al-Bait Al-O’d Kuwait 2015 from marin petkov on Vimeo.

Как се създава един 3Д мапинг?

Има няколко етапа, като например: технически етап, при който ние изчисляваме какви проектори ще ни бъдат необходими, за да бъде достатъчно добре осветена сградата и изображението да бъде достатъчно ярко.

В изчислителния етап изчисляваме информацията в самото изображение и правим настройките за етап production. Други етапи са Pre-production и creative, в които се създава историята (story board), сценарият, писането на художествения текст когато участва глас, създаването на 3Д анимациите.

При създаване на сцените ние уточняваме и каква ще бъде музиката, дали ще е динамична или тъжна, носталгична или модерна. Музиката специално за Бранденбургската врата е собствена композиция на нашия колега, който отговаря за звук и музика при проектите в студиото.

В историята на Ханс и Анна, Ханс си спомня коя песничка е пяла майка му като е бил малък: „Hänschen klein“ или „Тръгнал кос гол и бос“ на български. Заигравката тук е , че на немски песничката е за малкия Ханс както е и името на момченцето. И за да има нещо модерно, ние направихме Dubstep remix на мелодията.

2a

5a

6a
Снимки: MP Studio

Друга скрита асоциация са човечетата, които правиха бийт бокс в сцената на берлинската стена разрушена от трабанта. Това са човечетата на Thierry Noir, който е първият артист рисувал по стената. Като „East Side Gallery“ рисуваните от него участъци са защитени като паметник на културата и лицата, които е рисувал там, са един от рекламните символи на Берлин. С Ноар се запознахме на фестивала. Той живее и работи все още в Берлин. Когато бях на East Side Gallery и обмислях сцените за мапинга аз знаех, че трабант ще разруши стената и оттам ще се появят графитите и тези човечета ще правят бийт бокс, защото в Берлин се провежда освен това всяка година световния шампионат по бийт бокс.

HAN CAVES VIDEO MAPPING from marin petkov on Vimeo.

Какво обичате най-много във Вашата работа?

Най-много харесвам играта на сенки, ефектното в продукции за постигане на оптическа измама, за да накараш публиката да се чуди как е възможно да се получат такива неочаквани ефекти.

Какво е успехът за Вас?

Когато грабнем публиката с нашата история, когато виждаме, че тя се радва и забавлява няма друго по-силно чувство на удовлетворение от свършената работа.

Mоже ли всеки да си позволи такива специални ефекти и мапинг?

По принцип няма ограничения. Всеки проект е индивидуален, но голямо перо заема техниката, тъй-като проекторите струват например от 1.500 до 2.500 евро на ден.

Освен това зависи и какво е предлагането на тази техника в различните страни. Ако в България тя струва 2.000 лева на ден, в Германия ще е 2.000 евро. Но ние имаме партньори в различни страни и можем да ги предложим съответно на по-добра цена.

4D EXPERIENCE – Video & Laser Mapping from marin petkov on Vimeo.

Имали сме проекти от възможно най-малки събития до много големи. Например човек може да реши да освети само едно дърво, което се получава също много красиво. Миналата година правихме в гора 3Д мапинг на три големи дървета и едно шато между тях, което беше наистина приказно.

Какво значение има социалния и творчески обмен за Вас?

Социалните контакти, споделянето на мислене и идеи е един генератор на прогрес и на едно постоянно развитие напред. Когато човек работи кооперативно и с партньори може да постигне много повече, отколкото, ако се възприема само като конкурент.

За какво мечтаете?

От малък си мечтая за един малък остров в топли води.

Как разпускате в свободното си време?

Тази година беше много напрегната, но когато имам време, обичам много да пътувам.

Какви са плановете Ви за 2016г.?

Целта ни е да се представим на немския пазар и да намерим партньори и клиенти. Искаме също да задълбочим работата ни в Дубай и Катар. Имаме доста сериозни партньори там. Тази година имахме няколко проекта в Близкия Изток. Освен това продължаваме с проекти в Белгия и Франция.

Много бихме искали да направим едно шоу подарък на София по повод осем годишнината от създаването на нашето студио, което ще празнуваме края на февруари или началото на март 2016г. Искаме да направим един такъв подарък, защото много хора ни питат кога ще сме пак в София с такова шоу, тъй като в България правим в последните години само корпоративни и частни събития, които не са достъпни до широката общност.

http://mp-studio.eu/
http://festival-of-lights.de/

Марин Петков завършва информатика и мултимедиа в Аугсбург, Германия и през 2008г. основава MP STUDIO, което се специализира в предлагането на аудио-визуални ефекти и 3Д мапинг за различни поводи – от културно значими събития до рекламна кампания. MP STUDIO е пионер в предлагането на такива услуги в България и Източна Европа и е взел участие в многобройни международни проекти в няколко държави, сред които: Кувейт, Дубай, Катар, Австрия, Холандия, Белгия, Франция и Германия.

Рубрики: Frontpage · Гостува ни · Незабравимо · Сцена

Етикети: , , , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай