Public Republic Art Studio

CineLibri: „От белия лист до големия екран“

1 ноември, 2015 от · Няма коментари

Първият кино-литературен фестивал ще се състои от 2 до 11 ноември 2015г.

От 2 до 11 ноември в София, Пловдив и Варна ще се проведе първият по рода си кино-литературен фестивал CineLibri 2015. Организатори на събитието са ИК “Колибри”, които тази година празнуват своя 25-годишен юбилей.

В дните на фестивала ще се прожектират 14 филма, образци на най-добрите екранизации на книги. На 10 от прожекциите пък публиката ще има удоволствието да се включи в изненадващ хепънинг или специална среща с някои от авторите на литературните творби, както и създателите на техните екранизации.

Сред кинолентите във фестивалата програма присъстват вечни кино шедьоври, като „Закуска в Тифани“ (прожекция на 02 ноември!), модерни класики, като „Фрида“, „Чуй ме“ (с кино заглавие „Не мърдай“) и „Непосилната лекота на битието“, както „Никой не се спасява сам”, чиято прожекция у нас идва веднага след премиерата му на фестивала в Кан тази година.

Специални гости на CineLibri 2015 ще бъдат известният американският писател Дъглас Кенеди, една от най-ценените италиански писателки – Маргарет Мацантини и Серджио Кастелито – знаков италиански актьор и режисьор.


PosterCineLibri
Откриването на фестивала ще се състои на 2 ноември от 19.00 часа в кино Люмиер в НДК!

Началото на първия кино-литературен фестивал ще дадат Жаклин Вагенщайн – директор и селекционер и Мирослав Боршош – изпълнителен директор на НДК.

Първата прожекция на CineLibri ще бъде американската класика от 1961 г. „Закуска в Тифани“ на режисьора Блейк Едуардс по книгата на световно известния и обичан в България писател Труман Капоти.

По повод откриването на фестивала организаторите са подготвили за публиката неповторимо преживяване – нов и екстравагантен аранжимент на емблематичната песен от филма – “Moon River”, изпълнен от струнен квартет с гост-вокал Андрония Попова (Рони) от Nasekomix, в компанията на няколко впечатляващи съучастници! Всичко това последвано от елегантна почерпка в любимия ни литературен клуб – „Перото” в НДК.

p_56215
CineLibri стартира с класиката „Закуска в Тифани“, защото лентата е един от най-добрите примери за филм, който не просто достойно представя литературен шедьовър, но и развива неговото въздействие с нови изразни средства. Зрителите ще видят иконичния образ на Одри Хепбърн в своята малка черна рокля, превърнала се в еталон за елегантност за поколения дами от цял свят. Нейната героиня Холи Голайтли обича да ходи в бижутерийния бутик „Тифани“, където всичко е красиво и вълшебно. Тя пробва късмета си в бохемското общество, опитвайки се да натрупа състояние сред плейбои и сноби в свят на маски, преструвки и безброй огледала. Дали ще избере този свят или истинската любов обаче, ще видим на 2 ноември в Люмиер, на 5 ноември от 20.30 ч. в кино Одеон, а пловдивчани ще могат да го гледат на 8 ноември от 18.30 ч. в Lucky Дом на киното.

През годините „Закуска в Тифани“, печели 16 награди и 8 номинации, в това число пет награди „Грами“ в различни категории за музиката към филма и две награди „Оскар” за оригинална песен (Moon River) и най-добра музика.

Изненадите няма да свършат дотук – фестивалът ще продължи с 12 специални събития – акции, срещи и партита, които ще ни потопят в атмосферата на филмите преди прожекциите им.

Желанието на Colibri е да подари едно незабравимо преживяване, което обединява зрителите и читателите. Въпреки че боравят с различни изразни средства, доброто кино и качествената книга са двете страни на един и същ медал. Затова Cinelibri идва с двойна цел: да предложи едновременно изтънчено визуално преживяване и да насърчи любовта към литературата.

Освен ефектното отбелязване на своята годишнина, организаторите от ИК “Колибри” имат амбицията CineLibri да се наложи като ежегоден фестивал.

Рубрики: Frontpage · Модерни времена

Етикети: , , , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай