Public Republic Art Studio

RaumZeitPiraten на петото издание на DA Fest

5 септември, 2015 от · Няма коментари

Сред участниците на петото издание на международния фестивал за дигитални изкуства DA Fest от 15.09. до 19.09.2015 в София е творческият колектив от Германия RaumZeitPiraten, който предтавихме на Вашето внимание преди време с интервюта в немското и английското ни издание.

Интервю с RaumZeitPiraten на немски език

Интервю RaumZeitPiraten на английски език

Колективът RaumZeitPiraten (Пирати от време-пространството) е създаден от Тобиас Демген, Ян Елен и Мориц Елерих през 2007г.

Monument for a forgotten future / RaumZeitPiraten in Gelsenkirchen 2012 from RaumZeitPiraten on Vimeo.

CinemaBackyard – BreitSeite / CycloCopter – RaumZeitPiraten from RaumZeitPiraten on Vimeo.

Теорията за пространство и време на Алберт Айнщайн ги вдъхновява да изберат това име. Освен това пространството и времето влияят според тях основно върху творческия процес и възприятието. Като Пирати от друга страна могат свободно да се възползват от тези параметри без да се съобразяват с комерсиални и търговски интереси.

Със саморъчно изработените си оптико-акустични инструменти те смесват стари и ултра-модерени слухови и визуални технологии в тяхната алхимична, органично-импровизирана светлинна и звукова архитектура на инсталациите.

licht-klang-rhizom from RaumZeitPiraten on Vimeo.

Инсталациите им свързват по експериментален начин звук, образ, обект, пространство и време, с което предприемат едно изследователско пътуване под формата на мултимедиа-пърформанс-космически кораб-лаборатория между наука и фикция.

На въпроса „Какво или кой оказва голямо влияние върху работата им“, отговарят следното:

„Нашата работа би била немислима без влиянието на многобройните човешки постижения в областта на науката, изкуството и технологиите.

Светлинно пространствения модулатор на Moholy-Nagy ни вдъхновява със същата сила както психологичния алхимичен концепт на Карл Густав Юнг или една разходка с приятел в парка. Едно кратко философско есе на Вилем Флюсер ни обогатява по същия начин както едно отиване в техноклуб. Един развален принтер събужда в нас същата креативна енергия както една статия във Википедия за паразитни форми на живот.“

RaumZeitPiraten са за първи път в България и се радват да представят част от инсталациите си на вниманието на българската публика.

В рамките на уъркшопа им “Светлинни паразити“, който ще се проведе на 16 септември от 13:00 до 19:00 часа в ателие 1 в централната сграда на Националната художествена академия на ул. „Шипка“, ще бъдат изследвани и разработени специфични за контекста светлинни скулптури и неагресивни архитектурни намеси. Водещите ще демонстрират как от употребявано лабораторно оборудване, увеличителни стъкла и огледала, различни видове лампи и съществуващите на място светлинни източници могат да бъдат временно преобразувани в отделни прожекционни устройства. Така участниците ще могат да създадат ризоматичен образ, получен от различните елементи, скрити във вътрешната конструкция на устройствата.

Резултатите от работата в рамките на уъркшопа ще бъдат съчетани в обща инсталация и представени на изложба.

RaumZeitPiraten
parallel universe engineering
Web: http://raumzeitpiraten.com/
E-Mail: kontakt(at)raumzeitpiraten.com

DA Fest е международен фестивал на дигиталните изкуства, организиран от Националната художествена академия (НХА), чиято цел е да срещне българската аудитория с разнообразни артистични тенденции и изследвания в полето на дигиталното видео, саунд арт, нет арт, мултимедийни пърформанси и инсталации, роботика и генеративни системи и други интердисциплинарни форми. Дигиталните изкуства са една от най-динамичните сфери на съвременната култура, пряко свързани с развитието на технологиите и медиите.

В програмата са включени изложби, пърформанси, прожекции, презентации и уъркшопи.

Фестивалът има мисията да изгради благотворна културно-образователна среда в полето на дигиталните изкуства, създавайки платформа за диалог между артисти, студенти, изследователи, преподаватели и критици, работещи в тази сфера.

DaFest 2015

Рубрики: Frontpage · Visual Art · Галерия · Гостува ни · Сцена

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай