Public Republic Art Studio

“Детски книжен лексикон” – нова рубрика в Public Republic

15 януари, 2015 от · Няма коментари

Води се от детската писателка Весела Фламбурари

editorial_team_prj_on

cover
Снимка: Louish Pixel

За всички родители, възпитатели, учители, педагози, библиотекари, които се питат как децата да започнат да четат повече. За тях формулирах моите три закона на детското четене. Законите не са абсолютни аксиоми, но дават пълна гаранция за успешно влюбване на децата в четенето.
Абсолютно сигурно!

ТРИТЕ ЗАКОНА НА ДЕТСКОТО ЧЕТЕНЕ

1. Във всеки дом да има библиотека! Може да е мъничка, но да я има. Тази библиотека да съдържа реални, телесни, а не виртуални книги.

2. Децата правят това, което виждат, а не това, което им се казва! От това следва детето непрекъснато да изживява родителите си като четящи хора… да ги вижда с книга в ръка. Колкото повече детето вижда големите в поддържаща книгите ситуация, толкова повече ще им подражава…, тоест толкова повече ще чете.

3. Да се чете на детето на глас. Не само за „Лека нощ!“, а винаги когато е възможно. Дори когато детето вече може да си чете само, родителят да продължи да чете на детето си на глас. Да се достига дори до крайност и да се продължи четенето на глас, докато възрастният може, независимо колко е пораснало детето.

За автора на рубриката

flamburari

Весела Николова Фламбурари е родена на 17 януари 1967 година в гр. Добрич, България, в семейството на Мими и Никола Богданови. Омъжена за д-р Василис Фламбурарис; завършила висше образование; член на СБП; има наситен тъмнокафяв цвят на очите; дебеличка до ново нареждане; поносимо разсеяна; ужасяващо бавна, но точна и вярна.

Притежава дипломи от:
1. НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, гр. София, България; За специалността: “Актьорско майсторство за куклен театър”; завършила в класа на проф. Николина Георгиева.
2. СУ “Климент Охридски”, гр. София, България; За преквалификационна степен по „История и теория на световната култура“; научен ръководител
проф. Ивайло Знеполски.

Носител на наградите:
1. 2012 – Plaketa “Mali Princ”, Босна и Херцеговина.
2. 2011 – Национална награда за принос в детското книгоиздаване “Константин Константинов”, България.
3. 2010 – Национална награда за детска литература “Петя Караколева”, България.

Автор на приказки, романи, пиеси, телевизионни и радиопредавания за деца и юноши. Автор на статии, студии и рубрики за детска литература.

Рубрики: Frontpage · За творчеството · Модерни времена

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай