Public Republic Art Studio

“Защо все аз?” от Цвета Мишева-Алексова

17 декември, 2014 от · Няма коментари

„Вярвам, че приказките, стари и нови, образоват ума. Приказката е мястото на хипотезите. Тя може да ни даде ключовете, за влезем в реалността по нови пътища, и помага на детето да научи за света.“

Джани Родари

Защо все аз?” представлява сборник с терапевтични приказки за деца и възрастни от Цвета Мишева-Алексова, а техниките са дело на съвместната й работа с Милена Манова. Илюстрациите към книгата и графичното й оформление са от Анелия Костова-Бозгунова.

Добре дошли в Голямата гора, където ще срещнете всякакви животинки. Също като нас, хората, и те понякога имат грижи – борят се със своите страхове, учат се как да се справят със своите чувства и какво да предприемат в различни трудни житейски ситуации.

Цвета разказва:

„Някога отдавна, много отдавна, преди около две години Милена ми се обади с предложение да работим заедно по осъществяването на нейна идея. Да направим книжка с приказки, свързани с най-честите проблеми, за които децата и родителите се обръщаха за консултация към нея.

Аз (Цвета) чуя ли „приказка”, сърцето ми подскача и отива направо на едно друго място – топло и уютно, с горящ огън, сенки по стените и чаша топъл чай в ръка. И вече не съм с идеята, а направо вътре в нея.

И ето, колелото се завъртя (лееека-полека):

Сред ежедневните задачи приказките се раждаха една по една, като някои хич не бързаха… Съдържанието, структурата на книгата и главите в нея постепенно се избистряха. Техниките, които придружават всяка приказка, лека-полека изплуваха на повърхността и поемаха въздух. Милена успяваше да ги улови и интерпретира за нашите родни, български условия.

Вече виждахме бъдещата книжка… Но за да я видят и другите, ни трябваше и художник. И то такъв, който да успее да усети раждащите се в главите ни герои и да ги нарисува. И ето я Ани – приятел, ентусиаст, редактор и коректор, но най-вече умел ловец на чувства и вълшебник, превръщащ ги в образи.

Нашият проект добиваше все по-завършен вид и в същото време се появяваха и все повече нови идеи, които със съжаление трябваше да помолим да почакат малко на гарата и да се качат на следващия влак.

Последната идея, която се роди докато „Защо все аз?” беше вече в печатницата, отказа да чака на гарата. Тя се превърна в книжка за оцветяване, в която са част от първоначалните варианти на илюстрациите към „Защо все аз?”. Тя се превърна и в техника за осмисляне и повторно преживяване на прочетената приказка…“

korica2

Терапевтичните приказки са предназначени за деца от предучилищна и начална училищна възраст. В нашия проект героите са горски обитатели и съседи, които имат различни истории.

Книгата съдържа 14 приказки, а част от темите, които засяга, са гняв и агресия, развод, лъжа и кражба, раждане на друго дете в семейството, страхове, смърт и загуба, самооценка, навици и т.н.

Приказките, които предлагаме, са в готов вариант, който детето асимилира директно. Някои от тях са с отворен край, като варианта за довършване избира детето. Не са предназначени за последователно четене, нито са приказки за лека нощ.

Избраните ситуации представят често срещани конфликти, на които не винаги знаем как да отговорим. Четат се, когато е необходимо.

В книгата ще намерите предложения, които могат да улеснят придвижването на детето към решения или да изяснят чувствата му.

В края на всяка приказка има техники, които сме създали или редактирали с цел облекчаване на емоционалното напрежение. Тези техники не са задължителни.

Може да ги използвате по ваше желание, ако ви се струват уместни.

Бихте могли да участвате с ваши идеи, като променяте, допълвате или внасяте елементи на креативност.

Премиерата на голямата и малката книжка ще се състои на 20 декември от 11 ч. в „+това“ на ул. „Марин Дринов“ №30, София. Заповядайте!

*След премиерата книгите ще могат да се поръчват онлайн през Фейсбук .

Рубрики: Frontpage · За творчеството · Модерни времена

Етикети: , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай