Public Republic Art Studio

Artist of the Week – Йен Бает

16 септември, 2013 от · Няма коментари

Интервю на Яна Радилова с фотографа Йен Бает

Превод: Анна Бончева

me_in_chelsea_bridge

Йен Бает е родена и отраснала във Филипините, а по-късно имигрира в САЩ. След това е живяла също в Япония и Германия, а в момента пребивава в Англия.

Работила е като писател, художник на стъкло, уеб дизайнер и туристически асистент. Йен открива фотографията в началото на 2008 г. и сега се наслаждава на живота на пълни обороти като пътуващ фотограф, правейки две неща, които обича.

Cochem - Cochem Castle
Cochem Castle

Биографията Ви е много интересна – родена сте във Филипините, но сега живеете в Обединеното кралство. Мислите ли, че фотографията е по-развита в Европа, от колкото в Азия?

Красотата на фотографията е, че можеш да си навсякъде по света и да притежаваш каквато и да е камера, и все пак можеш да правиш чудесни снимки.

Не съм сигурна къде е по-развита, но мога да Ви кажа, че никога не съм виждала по-сериозни и по-ненаситни фотографи на квадратен фут, от колкото в Япония, където живях преди няколко години.

За съжаление, тогава все още не снимах. Но не е тайна, че японците са пионери в технологиите, така че не е изненадващо да откриеш най-доброто и най-модерното оборудване там.

Copenhagen - Nyhavn Harbour
Copenhagen – Nyhavn Harbour

В този дигитален век запалени по фотографията се появяват всяка секунда в Азия, Европа, САЩ, наистина навсякъде по света, където може да се ползва дигитална камера.

Дори в развиващите се страни, за които не е задължително да се знае, че са високотехнологични, фотографията бавно се превръща във феномен. Например във Филипините, където хората са по природа креативни, съм щастлива да видя много хора, излизащи от дървенията и намиращи мястото си в нещо, което може да е много скъпо и конкурентно хоби или професия.

primasens_germany
Primasens, Germany

С изобилието от интернет и разнообразното фото споделяне, и социалните мрежи, уеб хостинга и сайтовете за онлайн принтиране, целият процес на фотографията става лесен. Дори бизнес аспектът на фотографията се урежда онлайн. Изглежда така, сякаш в наши дни, където и да си, няма граници на творческия израз, доколкото е засегната фотографията, щом имаш камера и достъп до интернет.

burnham_england
Burnham, England

Какво предизвика интереса Ви към фотографията?

Започнах да се занимавам с фотография на доста по-късен етап в живота си, от колкото бих желала, макар да съм била артистична още от детството си. Все се опитвах да създам нещо красиво, било то с химикал, четка за рисуване или какъвто и да било артистичен ресурс, до който могат да се доберат ръцете ми.

Предполагам, че не ми се бе изяснило до онзи по-късен момент, в който се преместих в Европа, че светът сам по себе си е красиво творение и аз можех просто да замразя тази красота, без да има нужда да я изработя със собствените си ръце, а само да я уловя с очите си. Тогава открих фотографията.

clifton_england
Clifton, England

Как станахте толкова умел фотограф? Посещавали ли сте някакви курсове?

Не съм посещавала фотографски курсове или уъркшопи. Но четох доста, когато започнах – книги, онлайн бележки, дори ръководството за употреба на камерата ми, от корица до корица. Четох за апертура първия ден, скоростта на затвора на втория ден, ISO на третия, а останалото време след това прекарах навън снимайки – ето къде научих най-много.

Amsterdam - Dutch Skyline
Amsterdam, Dutch skyline

Несъмнено сте пътували много навсякъде по света. Можете ли да ни кажете кои места Ви вдъхновиха най-много?

Хората често ми задават този въпрос и все още трябва да помисля за него доста дълго време. Мисля, че черпя вдъхновение повече отвътре, от колкото от това, което виждам. За мен то е повече мотивация, от колкото вдънховение. Вдъхновението е нещо, за което трябва да чакаш.

Ако не дойде, нищо няма да създадеш. Мотивацията е по-съществена. Тя е личният ти мотив да правиш нещо, защото обичаш да го правиш и искаш да го правиш, независимо от всичко. А красотата, така или иначе, е доста относителна дума. Харесва ми да мисля, че мога да намеря и да уловя красота навсякъде, където отида.

jagala_estonia
Jagala, Estonia

Защо предпочитате да снимате по време на “синия час”?

Мисля, че е най-добрата светлина на деня. Най-малко аз и милион други фотографи и художници мислят така.

Hamburg - The Dockland Office Building
Hamburg – The Dockland Office Building

Има ли място, което много искате да посетите, но все още не сте?

Аз едва драснах повърхността на глобуса и дори не знам откъде да започна, изброявайки Ви местата, на които още искам да отида. Точно сега, изглежда, посещавам по една страна и един континент. Искам да ида, където не съм била досега.

Dusseldorf - Frank Gehry Buildings
Dusseldorf, Frank Gehry Buildings

Снимките Ви са много цветни и светли! Толкова ли е ярък и блестящ светът днес?

Светът става такъв, какъвто го видиш. Да, в моите очи аз виждам света точно толкова ярък и блестящ, мистичен и омагьосващ, спокоен и мек. Благодарение на красотата на естествената светлина, няма нужда да правя нищо особено, освен да чакам точната светлина и точното време да дам на снимките си онези чудесни, богати и магически цветове. Понякога отнема дълго време на светлината да дойде, а понякога никога не идва. Но ето, за това аз чакам или опитвам пак.

manchester_england
Manchester, England

Мислите ли, че фотографите би трябвало да улавят по-скоро красота, от колкото нещастие и мръсотия?

Повечето фотографи работят с емоциите си. Ние снимаме неща, които отразяват чувствата ни към света и начина, по който искаме другите да го видят. Обикновено има скрито послание във всяка снимка, която правим.

Аз предпочитам да улавям красота пред нещастие и мръсотия. Искам да накарам хората да се усмихват и да се успокояват като гледат снимките ми. Не обичам да създавам напрежение, така че, до колкото е възможно, пазя снимките си чисти, с прави линии, грациозни извивки и без излишни елементи, които карат очите да блуждаят по снимката.

Доколкото ми е известно, можем да оставим нищетата и мизерията на новините, които гледаме или четем всеки ден, или на нещата, които виждаме през прозорците си. От време на време имаме нужда да си починем от тези неща.

Stuttgart - Schlossplatz
Stuttgart, Germany

Каква камера използвате?

Имам Nikon D700 и се държи добре с мен.

guggenheim_bilbao_spain
Guggenheim Bilbao, Spain

Как реагират хората на снимките Ви? Има ли завистници около Вас?

Веднъж прочетох цитат, който гласи: “Зад една успяла жена стои глутница хейтъри”. Вярно е това, което казват – никога не можеш да удовлетвориш всички. Когато работата ти е на показ пред света, уязвим си за критики – добри и лоши.

venice_carnevale
The Venice Carnival

Аз обаче съм щастлива да споделя, че получавам повече позитивна, от колкото негативна обратна връзка и съм благодарна за това. Винаги е много мотивиращо да чуя или прочета коментари за това как работата ми вдъхновява други. Всеки път, щом го чуя, се успокоявам, че си върша работата добре, а това е всичко, което има значение за мен.

Stockholm - Gilded Crown at Skeppsholmsbron
Stockholm – Gilded Crown at Skeppsholmsbron

Има ли снимка, от която се гордеете най-много?

“Rainy Night in Hallstatt” (“Дъждовна нощ в Hallstatt”) – снимка, която направих по здрач в дъждовно време в Австрия и беше приятна изненада за мен тази година. Тя е първата снимка, която ми спечели награда в първия ми фотоконкурс. Предполагам, е безопасно да кажа, че съм доста горда с нея.

hallstatt_austria
Rainy night in Hallstatt

Въпреки че повечето Ви снимки са пейзажни, Вие имате и някои портрети. Какъв тип хора са най-добрите модели?

Все още се ориентирам в работата с портретната фотография, така че не съм точният човек за този въпрос. Но що се отнася до ограничения ми опит като портретен фотограф, трябва да кажа, че маските по време на карнавала във Венеция правят чудесни модели.

Те са цветни и зашеметяващи, позират за теб, дори когато не са инструктирани да го правят, и повечето от тях са достатъчно професионални и опитни, за да се появят през най-доброто време на деня.

Venice Carnival 2010
Venice Carnival 2010

Разкажете ни за наградите си!

Спечелих голямата награда в последния фото конкурс Exceptional Experiences на National Geographic със снимката, която споменах по-рано.

Какви са професионалните Ви амбиции?

Професионално искам просто да съм добра в това, което правя, а това най-вече означава да имам възможно най-доброто портфолио, което бих могла да направя и с което бих могла да се гордея.

Ако го постигна, знам, че хубави неща и възможности ще последват и че усилената работа ще бъде възнаградена накрая.

За повече снимки от Йен Бает, последвайте връзките:

http://www.yenbaet.com/
http://www.flickr.com/photos/rainprel/

http://www.facebook.com/YenBaetPhotography

Рубрики: Frontpage · Visual Art

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай