Public Republic Art Studio

Artist of the Week — Аманда Харт

5 август, 2013 от · Няма коментари

Exclusivno_za_Public_Republic

Жасмина Тачева разговаря с американската художничка Аманда Харт

_h

Здравей, Аманда, би ли се представила?

Казвам се Аманда Харт, на 23, живея в Бъфало, Ню Йорк. Отявлен член на арт сцената в Бъфало съм и ме считат за плодовит художник. Говоря японски и в бъдеще бих искала пренеса проектите си и в чужбина, така че да подпомогна програмите за разкрасяване на запустели места в градовете и на други държави.

Кога и как започна пътят ти в изкуството?

Страстта към изкуството открих в ранна възраст, на 8. В класа ми в началното училище имаше асистент преподавателка по изобразително изкуство, която идваше веднъж седмично и ни помагаше да работим по определен арт проект – г-жа Фъргюсън. Бях удивена от произведенията й. Това наистина ме привлече артистично, тя ме окуражи и насърчи да продължа да рисувам през цялата година.

Amanda Hart
Amanda Hart

Какво е да си художник в Бъфало?

Страхотно е! Всичко – архитектурата, хората, които се разхождат в центъра, и дори пукнатините по тротоара ми дават такова вдъхновение да рисувам. Всеки си мисли, че Бъфало е замиращ град, но аз мисля, че е точно обратното. Бъфало е развиващ се град, пълен с култура и дух, които като художник напълно приветствам. Обществото тук подкрепя изкуството, което добавя към процъфтяващата ъндърграунд арт сцена.

Amanda Hart
Amanda Hart

Стените на сгради, покрити с графити, напоследък започват да се връщат към живота благодарение на животворящите стенописи на Buffalo Custom Art. Би ли ни казала малко повече за тази инициатива?

Ателието на Buffalo Custom Art е разположено срещу един гараж, покрит с графити. Забелязах, че районът изглежда толкова сив и непривлекателен. Не само това, но когато хората идваха да хвърлят поглед на произведенията ми, те неминуемо виждаха сградата отсреща и незабавно помисляха, че са в лош квартал. Накрая се обърнах към собствениците на дома с гаража и попитах дали ще имат против, ако го изрисувам. След като боядисах графитите с илюстрация, посланието ми стана ясно веднага. Има и други места в този град, които наистина могат да се възползват от това. Места, които си спечелват лоша слава само заради графитите.

Buffalo Custom Art е място, където художниците могат да се събират и участват в общи художествени проекти за разкрасяването на Бъфало, някои платени, други като доброволци, въз основа на портфолиото и интересите им. Изграждаме и мрежа от професионални художници, които биха желали да преподават уроци по рисуване на децата през лятото. Вярваме, че причината изписването с графити да се случва, е, защото младежите са отегчени и не разполагат с отводи за креативността си. Искаме да ги научи как правилно да рисуват стенописи.

Amanda Hart
Amanda Hart

Каква роля според теб трябва да има творецът в обществото?

Ролята на твореца е проста. Ако можем да осмислим своите емоции върху платно, върху хартия, чрез снимка, на дансинга, с думите си или чрез изграждане на нещо, значи сме си свършили твореската работа на артисти. Казват, че всичко е въпрос на техника, но макар да има известна истина в това, според мен един художник може да има всички техники в света, но ако не може да улови чувството чрез творбата си или зрителят я разглежда, без да бъде разчувстван, значи работата му не е свършена докрай.
Трябва да бъдем ненадминати в улавянето на момента.

Върху какви проекти работиш в момента?

В момента съм художествен координатор за Harvest ArtFarms Event за този ноември, също художник за Community Canvases (БКА и Community Canvases работят плътно ръка за ръка, когато става дума за проекти), а БКА започва и инициатива за разкрасяването на Niagara Falls.

ArtFarms съчетава изкуството и селското стопанство, за да създаваде нов вид дейност в East Side Buffalo, ще се рисуваме стенописи на живо за Harvest Event, когато и ще представим най-новата си иновация за устойчиво развитие и изкуство.

Community Canvases ме поканиха за изрисуването на сигнално табло за Св. Блиц в Тонауанда по-късно този месец.

Работя също със Сет Пикарело и Рик Кроган в Ниагара Фолс за разкрасяване на града им. Подобно на Бъфало, и там има много какво да се подобри. В момента работя върху някои скици и проекти за ново пано, което ще придаде малко цвят на района.

Имаме и няколко други изненади за тази година :)

Amanda Hart
Amanda Hart

По какво се различава стенописта от други техники за рисуване?

Смятам, че има много повече организация, когато става въпрос за стенопис. Обикновено сградата се нуждае от някакъв вид скеле, трябва да се почисти и грундира и принципно няма много изненади. Планирането е ключово, трябва да знаеш точно какво правиш, защото когато започнеш да рисуваш, наистина няма място за грешки. Не само, че стенописите се нуждаят от повече организация, но физическият труд, участващ в рисуването на стенопис, е огромен.

Кое прави една картина добра?

За мен добрата картина има добър баланс на техника, емоция и собствен стил.

Amanda Hart
Amanda Hart

Най-незаменимото пособие в ателието ти?

В ателието си използвам много разредител за боя. Работя с различни видове бои, акрилни, маслени, дори боя за боядисване и разредителят за боя понякога може да постигне ефекти върху платното, които не си считал за възможни

Кои са факторите, които ти позволяват да се развиваш?

Аз винаги казвам на хората, когато представят портфолиото си, че трябва да бъдат всестранно развити, уникални и да боравят с повече от един вид материал.
Мисля, че част от причината да съм успешна, е в това, че опитвам всички материали, върху всякаква повърхност, независимо дали дигитални, маслени, въглен и т.н. и т.н. Мисля, че е задължително за всеки творец да излезе от зоната си на комфор и да опита нещо, с което не е запознат.

Amanda Hart
Amanda Hart в Niagara Falls

Имаш ли някакви съвети за прохождащи творци, особено тези в Бъфало?

Моят съвет към прохождащите художници в Бъфало е да вярват в неочакваното и да приемат ударите. Не се обезкуражавайте, ако хората не купуват творбите ви веднага. Постарайте се да се свържете с арт общността си, станете доброволци за арт инициативи, намерете приятели и присъствайте на колкото се може повече изложби.

Ти си също и музикант. Има ли някакви допирни точки между музиката и живописта?

Музиката за мен е като рисуването. Чувството на блаженство, което идва от написването нов текст или изсвирването на нов акорд е почти същото като да видя своя картина завършена за първи път. Това е начинът ми на себеизразяване, който искам да споделя с всички, които срещам.

Как могат хора, интересуващи се от работата ти, да се свържат с теб?

Ако някой се интересува, съм винаги на разположение чрез Facebook – Buffalo Custom Art, или могат да ми пишат на [email protected]

Amanda Hart

Рубрики: Frontpage · Visual Art

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай