Public Republic Art Studio

Весела Радева: “Всяко едно изкуство ми е любимо, стига да ми говори по някакъв начин”

2 юни, 2009 от · Няма коментари

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю на Наталия Николаева с актрисата Весела Радева

Vesela Radeva

“Мен всичко ме вдъхновява. Има само едно правило: Отвори очите си!”

Karl Lagerfeld

Когато се запознах с Весела в Берлин, първото нещо, което ми направи впечатление, бяха очите й – сини, усмихнати, слънчеви. Нищо чудно, че съчетава в себе си детската непосредственост, любопитство, очуденост от света с умението да се вдъхновява и потребността да твори. Докато разговарях с нея останах с впечатлението, че е човек, който е намерил мястото си – сред млади хора, близо до театъра, киното, изкуството. Завършила актьорско майсторство в НАТФИЗ, в момента в арт педагог по международния проект Lanterna Futuri.

Завършила си актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на Стефан Данаилов. Би ли споделила с какво ще остане в съзнанието ти следването ти?

С много смях! По време на репетиция, когато нещо не се получаваше, Стефан Данаилов все ни питаше: „Това сега ще го изиграете ли като хората или да ви пусна музика?“

Кой е любимият ти вид изкуство?

Всяко едно, стига да ми говори по някакъв начин.

Може ли да сравниш усещането да си на театрална сцена с това да си на филмова?

В театъра усещането за жалост е съвсем друго, и всичко се случва на момента, докато при киното тази цялост се забелязва чак като гледаш филма.

Твои любими режисьори и артисти?

Мариус Куркински, Стоян Радев, Светлана Янчева, Йордан Биков.

Ще ни разкажеш ли за проекта, по който работиш в момента?

Ами това е образователен проект, създаден преди 5 години от 3 организации в Полша, Чехия и Германия, с цел интеграция на младежите и училищата в граничния район между трите държави.

Няколко пъти в годината ученици от 10 клас на съответните училища се срещат и работят заедно в различни workshops – театър, филм, музика, журналистика, фотография, Акционно Изкуство, дизайн.

Освен интеграцията, проектът цели създаване и утвърждаване на една нова, алтернативна форма на обучение. Аз се занимавам основно с театралния workshop, в който в рамките на една седмица, с около 15 човека от трите страни правим театрално представление.


Lanterna Futuri Фestival

С какво е по-различен от други подобни проекти?

С това, че хората, които водят уоркшопите, никога не са учили или не са се занимавали с педагогика, а са професионалисти от съответната област – музиканти от Берлин, режисьор от Холандия и т.н. – това прави комуникацията и изобщо атмосферата съвсем различна.

Кога се чувстваш удовлетворена в професионален план?

Все още рядко, но с тенденция за зачестяване 

Какво ти дава общуването с млади хора от различни култури? Кога смяташ, че твоята мисия е изпълнена?

Не ми дава да изгубя детското в себе си, не ми дава да изгубя способността си да се учудвам на заобикалящия ме свят.

А за мисията – ами аз не съм се замисляла досега толкова конкретно над тези въпроси, предполагам когато усетя, че нещо съм раздвижила в главите им, и че те са раздвижили нещо в моята глава.

Ако трябва да избереш наименование на театрална постановка, посветена на съвремието, какво би било то?

Ужас.

Как би описала себе си с три думи?

Руса, синеока, завеяна.

Би ли споделила любим цитат от книга, която в последно време много те е впечатлила.

Спокойствие и само спокойствие!

За какво мечтаеш?

Да пътувам из целия свят, но да имам къща на село, в която винаги да се връщам.

Vessela Radeva

Весела Радева е родена 1978 г.
Завършва Английска езикова гимназия, София, а през 2000 НАТФИЗ, актьорско майсторство в класа на проф. Стефан Данаилов. Посвещава се на театъра и киното, но също така и на интернационалния културен обмен.

След като се дипломира като бакалавър в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ в София следва култура и мениджмънт в Техническия университет в Дрезден, Германия, и завършва с магистърска степен през 2007 година.

В София и в немската провинция Саксония сътрудничи в различни културни проекти: Заедно с българската рекламна агенция Теорема координира реализацията на документалния филм „Свещеният град Перперикон“ през 2003 година, а две години по-късно, съвместно с дружество в Саксония, конципира и организира театралната работилница с умствено болни юноши от Германия и Словакия в рамките на проекта „Коприва“.

От 2004 г. Весела Радева работи към тринационалния проект Lanterna Futuri ( www.lanternafuturi.net ) – среща на младежи от Чехия, Полша и Германия с цел интеграция, посредством изучаване на работа с различни медии (театър, филм, музика, фото,журналистика, акционно изкуство и др.) и реализиране на собствени идеи на различни тематики.

Младата актриса участва в именити пиеси на Уилям Шекспир, Фридрих Шилер, Венцислав Кисьов, Деян Дуковски, Робер Тома, Морис Метерлинк и играе на софийските сцени в театър Сълза и смях, в Сатиричния театър, в Националната академия за театрално и филмово изкуство, както и в берлинския театър Енгелброт.

Весела Радева получава не само множество роли във френски, италиански, американски и български филмови продукции. Предложения за участие в различни музикални и рекламни клипове усъвършенстват артистичния й профил.

Рубрики: Frontpage · Сцена

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай