Public Republic Art Studio

Лот Лориен – музика от приказен свят

20 януари, 2009 от · 6 Коментара

Интервю на Ваня Николаева с етно-джаз групата Лот Лориен

Лот Лориен е българска музикална формация съчетаваща по уникален начин традициите на българския и чуждестранен фолклор, класическата музика с модерните течения в джаза и прогресив-рока.

Групата Лот Лориен е създадена през 1996 година от Кирил Георгиев, Златомир Вълчев и Петър Павлов, а след експерименти със стила и състава се установява сегашният. Това се случва две години по-късно, когато започват и първите сериозни изяви на Лот Лориен.

В течение на времето се оформят специфичните звучене и стил, значителна роля за които имат композитора на групата Кирил Георгиев и малко необичайната комбинация на инструменти – китара, цигулка и нежен женски вокал, в успешен микс със синтезатор, бас и барабани, както и всякакви фолклорни (ударни и струнни) инструменти – тъпан, дарбука, табла, джембе, тамбура, мандолина и др.


“Мари Марийко”

Музикалните критици определят стила й като етно-джаз/уърлд-фюжън, а самата група може да се похвали с доста разнородна фенска маса – като се започне от любителите на джаза, класиката и фолклора, и се стигне до прогресив рока, фолк и хеви метъла.

Музикантите са запалени почитатели на английския писател Джон Р. Р. Толкин и неговото творчество за Средната Земя (Властелинът на Пръстените, Хобит, Силмарилион и др.) и оттам взаимстват името на групата – Лотлориен е вълшебното горско царство на елфите Галадрими, където времето сякаш е спряло, и всеки попаднал там пътник забравя за грижите си и надвисналите заплахи. Така и Лот Лориен (решават името да се изписва разделено) се опитват да създават музика, която рисува приказни картини.

Кое и къде е най-запомнящото се участие на групата, и кое го прави такова?

Трудно е да се посочи само едно такова участие… навсякъде публиката ни създава страхотна атмосфера и ни приема сърдечно, свирили сме на какви ли не страхотни места. Но все пак ще посочим юбилейния концерт по случай 10 годишнината ни във Варненската Опера на 21 декемви 2008.

Много ни е скъп заради самата годишнина и защото въпреки всички проблеми, вложихме цялото си сърце и душа, за да се получи един чудесен спектакъл за феновете ни – според всички отзиви наистина се получи нещо страхотно – близо 2 часа концерт, гост музиканти (Драгни Драгнев-гайда, кавал и Снажен Ковачев-вокал), нови композиции, стари композиции в нов аранжимент, песни от всичките ни периоди, специална мултимедия и осветление свързани с всяка песен, чудесен прием от публиката…


21.12.2008, Варна

Емблематични за нас са и първият ни задграничен концерт на фестивала “Жива Вода”, който се проведе високо в алтайските планини (Русия), до Телецкото езеро, както и успешното ни участие на фестивала Kihaus (Raakyla/Finland).


Галя
Снимка: Зорница Миладинова


Бора
Снимка: Зорница Миладинова

Ръчно изработени от музикантите уникални инструменти също намират място в творбите на формацията. След 2000 година групата има и участия в чужбина, където получава много топъл прием от публика и организатори. След множество успешния изяви и няколко демозаписа, най-после идва времето и на първия албум – “Източен Вятър” – записан през 2002 година, но издаден малко по-късно.

Случва ли се често да имате различия в музикален аспект и лесно ли се „допълвате”?

Точно различията са това, което прави интересен стила ни, защото наред с общите неща, всеки един член на групата си има и своите музикални пристрастия и влияния, и те оказват влияние върху целия облик на групата и на всяка отделна композиция. Освен това тези различия все пак са в някакви граници и не пречат на съвместната работа, а напротив – помагат.


“Towards you”

В началото стилът на Лот Лориен е силно повлиян от класическата музика и английския фолклор, но постепенно все по-силно навлизат влияния от джаза, прогресив рока и особено българския фолклор. Така през 2003 година започва едно от най-креативните сътрудничества за групата – с големия музикант Теодосий Спасов.

Първите резултати от това сътрудничество са участието на фестивала “Mobimak Balkan Square 2003″ в Охрид/Македония, който е много успешен. Концертът е записан и по-късно издаден под името “Во живо одь Охридь”, което е второто заглавие в дискографията на групата.


Снимка: Пламен Михайлов

С кой музикант бихте работили по съвместен проект?

С удоволствие бихме направили нов проект с Теодосий Спасов, както и с музиканти от целия свят, отворени за подобни проекти.


Лот Лориен & Теодосий Спасов

В края на 2005 година е сложено началото на един амбициозен проект с работно заглавие “Лот Лориен и приятели”. В собственото си репетиционно помещение музикантите изграждат домашно студио, което им дава възможност да канят различни музиканти и да експериментират. В края на 2006 година е налице албум от 12 композиции, записан и смесен в студиото на групата – в него вземат гост участие различни музиканти с които Лот Лориен са се срещали и работили в България и чужбина.

Откъде черпите вдъхновение за музиката си?

От много неща, които ни заобикалят – природа, музика, изкуство (във всякакъв вид), хора и разговори с тях, нашата история и фолклор…


“Еничар”

В края на 2008 година групата отбелязва 10 години от създаването си с грандиозен концерт във Варненската Опера, в който музикантите представят нови композиции и такива от цялото си творчество и освен това създават концептуална мултимедия и специално осветление за всяка песен. Записи от този концерт ще бъдат използвани в юбилейно DVD, което ще включва видеоматериали, интервюта, както и архивни кадри на групата.

В момента Лот Лориен работят над композициите за следващия си албум и подготвят нови изяви в страната и чужбина.

Лот Лориен са:

Кирил Георгиев – китари, мандолина, тамбура, баглама, лод, текстове и композиции;
Златомир Вълчев – барабани и перкусии, диджериду;
Галина Койчева – цигулка;
Бора Петкова – вокал, перкусии, казу, текстове;
Петър Павлов – баскитара;
Александър Кинов – тонрежисьор, кийборди, уеб поддръжка.

Дискографията на групата включва:

• 2002 – “Източен вятър”;
• 2003 – “Во живо одь Охридь” – концертен запис от фестивала Mobimak Balkan Square, със специалното гост участие на кавалджията Теодосий Спасов;
• 2006 – “Лот Лориен” – със специалното гост участие на различни приятели-музиканти.

Рубрики: Frontpage · Сцена

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

6 Kоментара за сега ↓

 • Andriyan Angelov // 20 яну, 2009 //

  Страхотен коментар и анализ на групата! И добро оформление на материала!

 • seabird // 26 яну, 2009 //

  Интересна и завладяваща музика! Успех на групата! Поздравления и за авторката, за оригиналния избор на група!

 • петкова // 29 яну, 2009 //

  много ми харесват. музиката е изключително завладяваща. концертите на Лот Лориен се превръщат в спектакъл с невероятна атмосфера.Браво, браво!

 • zdratch // 30 яну, 2009 //

  Прекрасен състав, който съумява да остане дълбоко български в репертоара си! Никак не е чудно, че има успех и у нас, и в чужбина!

 • Христина // 23 фев, 2009 //

  Господи, разплакахте ме!!! Това е невероятна музика, БРАВО! Поклон пред невероятния талант, красота и автентичност…

 • Иван Димчовски // 2 юни, 2014 //

  Хубава група, но може би вече не съществува…

Коментирай