Public Republic Art Studio

Историята на една женска чанта

4 януари, 2009 от · 2 Коментара

Люси Сетиян


Photo: madonna-pix

Историята на една женска чанта. Инструкции за употреба.

Извечна по своята тайнственост, чиято прослава е гарантирана и в бъдещето, е легендата за женската чанта.

За нейното разгадаване векове наред са се борили и загивали в профанно незнание редица творци, гении, прости хорица, че дори и последователи на мистични учения. И всичките те са мъже! Силният пол под опеката на една женска чантичка, закачена на бебешката количка. Бегли познания за смисъла, целта и ползата на този свръхчовешки обект е имало, както и следва тепърва да има. По всяка вероятност потвърдени източници не са необходими за да свидетелстват за съществуването на този предмет на божествено обожание още по времето на първите формирани племенни съюзи.


Photo: madonna-pix

Вероятно дори женските ни предтечи от вида на липсващото звено са се възползвали от удобствата на някой одран крокодил за своите нужди. Но стига толкова празни приказки с цел да ви държа в напрежение с малките си подсказки. Историята продължава да се пише…

Мистиката, обграждащата женската чанта, сякаш се предава от майка на дъщеря, от една генерация на следващата. Тихомълком, в сенките на гардеробите, скриновете с бельо и тоалетките, отрупани с другите женски оръжия. Нещо старо, нещо ново, нещо на заем или не… ползата не е основното в контекста на случая.

Сигурно именно в това се крие тайнството и – “ритуалите”, които са необходими при употребата и, така че да се сътвори подобен на космическото пространство хаос в нея, способите за използването и причините за употребата и.


Photo: Ammar Abd Rabbo

Женската чанта носи сила. А силата носи власт. Единствените непосветени си остават Адам-овците, което и пробужда от ери насам страха и любопитството им от тази сакрална вещ. Защо е това незименно присъсвие в живота на една жена и какво ги прави толкова специални е въпросът, който всички те си задават, а отговорът е труден за дефиниране.

Нещо много повече от аксесоар, тя описва, прикрива, съхранява, но и определя същността на притежателката си – начина и на живот, най-стойностните за нея ценности, потребностите, които притежава, нещата, в които вярва и тези, от които не би могла да се откаже. Индикатор за статут, стил, възгледи за нещата от лайфстайла, “вградени” в парче материя. Обществен фетиш на нежния пол. Най-главното – не тях не ги е страх да си признаят, камо ли да го използват…


Photo: Ammar Abd Rabbo

Кога за последен път сте виждали жена без чанта???

Разсъждавах за кратко, докато достигна до извода, че няма определители и разделения, които да подсказват кои представителки на нежния пол имат или нямат този предмет. Няма такива! Всяка жена, независимо от своята възраст, социална среда, националност, че дори и религиозни убеждения, е горда притежателка на поне няколко чанти.

Ежедневни, за официални поводи, неагажиращи, спортни, шантави, плажни- изборът си зависи от времето- деня, часа и мястото. Моделите са разнолични, защото всичко около нас може да бъде претворено във формата на чанта!

Виждала съм плюшени-играчки, дамски бюстове, кокосови орехи, човешки мозък и много други лудории, претворени с ципче, копчета или друг вид закопчалка в любимия женски предмет. Безопасен и забавен начин да изразиш себе си като отличен хуморист. В случая критиците нямат право на “рекламации”, така че да бъдеш дързък си е достатъчно лично постижение в рамките на един ден.


Photo: DAN

Размерът няма значение! Поне що се касае до чанти. Всичко е въпрос на вкус. А вкусът е определен от човешките виждания, нужди, пристрастия. Ако нямате вкус – не се безпокойте! Не сте единствените.

От миниатюри чантички с размерите на туристически гид се стига и до огромни пазарски чанти, побиращи цяла палатка. Модата определя винаги голяма част от избора на дамите, но това не е всичко. Според, който се цели да бъде изявен.

За по-голямата част от дамите малките чантички носят символиката на висшата мода – елегантност, финес, личен стил, което и ги кара да изпъкват по един очарователно непретенциозен начин. Наподобяват едно майсторски изработено бижу в деликатните дамски ръце, подчертавайки нежността и женственността на този пол. Карнавалност и егоцентризъм очертават формите на големите чанти тип shopping bag.


Photo: DAN

Привличащи със своите размери, те грабват окото, демонстрират агресивно самочувствие, непоколебимост, утвърждавайки притежателката си като жена със собствено мнение, което не се страхува да демонстрира и наложи пред света. Обикновено са или експлицитно изпъстрени модели, дръзки със своите шарки, щампи, мъниста и др. подобни, или напълно семпли – едноцветни, изработени само от един вид материал, без никакви претрупаности.

Оразмеряването си остава много неопределено въпреки всичко, просто защото наистина пазарът предлага такова разнообразие, че е трудно да се наложи някаква мярка за обемност или големина.

Дали ще се касае за естествени или изкуствени, материите са повече от разнообразни, особено в 21 век, когато новите технологии сътворяват чудеса: плат, найлон, кожа, слама и т.н. Могат да бъдат комбинирани, предоставяйки на дизайнерската фантазия голямо поле за изява. На помощ на основните материали при направата на една чанта идват металите, мънистата, дървото, скъпоценните камъни и др.


Photo: DAN

И тук стигаме до един от най-ключовия въпрос за това какво всъщност се крие в дебрите на масовата дамската чанта! Трудно е да се намери обобщаваща информация, защото става дума за индивидуалност, но все пак изследванията ми сочат, че съществуват редица прилики в съдържанието на различни чанти.

Сред задължителните за двата пола вещи са портмонето/портфейла, съдържащи съответните документи и други ценности, и ключовете от вкъщи, офиса, колата. Те са неизменни за всеки, защото ми се струва леко невъзможно човек по цял ден да е навън без да може после да се прибере и/или да не умре от глад, жажда или друго, определящо финансовата ни зависимост. Същото, макар и с не същата сила, важи и за мобилния телефон. Дано все пак не излъчва свръх доза радиация както уж учените твърдят, иначе не искам да ви казвам какво ще се случи със сроковете на годност на козметиката…

Всяка себеуважаваща се модерна жена, а дори и не-модерна също, държи няколко конкретни предмета в чантата си. Това са огледалце, някакъв вид грим и разбира се тоалетни принадлежности от типа на кърпички, женски “превързочни материали” за предвидени и непредвидени ситуации. Проблемът е, че някои дами помъкват целия се арсенал за прелъстяване, когато излизат извън вкъщи. Уверявам ви – ВСИЧКО ТОВА ТЕЖИ! Особено, ако преди да напуснат входната врата, не им е стигнало времето да се приведат в “човешки вид”. Четката за коса е на първо място.


Photo: DAN

То не са гланцове, спирали, очни линии, моливи, пудри, ружове, кремчета, пилички за нокти и др. Трудно ми е да определя преференциите сред избора на козметика и другите козметични атрибути. Реша ли да продължа списъка ще трябва да плащам за допълнително рекламно време. Спокойно! Последната иновация сред марките белина няма да изскочи отвътре…

Целта на всичко това е, че една жена винаги иска да изглежда привлекателна за противоположния пол и на ниво – пред своите конкурентки. А и кой не би искал да скрие сенките под очите в следствие работа до ранни зори или 2-дневен купон. Рядко се срещат такива, на които да им е безразлично какъв външен вид имат, но и това се случва. За съжаление ми се случва да се сблъсквам с такива индивиди с хромозома Х, които по-скоро преминават към хромозома Y с пълна доза непукизъм.

Изключително важно е присъствието на деодорант или спрей, а нерядко и на парфюм. Отново се намесва типичната женска предвидливост и готовност за неочаквани ситуации или гафове.


Photo: DAN

В случай, че носите очила – калъфите също намират своето затоплено място в чантата, а ако се уповавате на лещи – флаконче с разтвор идва на помощ. Много от дамите винаги имат у себе си цяла аптечка лекарства и задължително пакетче дъвки или например тик-так. Случвало ми се е дори да виждам паста за зъби и четка за зъби, друг път сапун и пяна за коса… Направо един същински мини-пътен куфар. Но пък с 24-каратова усмивка!


Photo: DAN

Хобитата играят не малка роля при едно по-продължително ровене. Нали знаете какво има в една женска чанта? – Всичко освен ред. Така че поемете дъх и пъхнете ръка още по-навътре! Можете да откриете някое дребно романче, в друг случай цяло списание, албум със снимки, фотоапарат. За скучните моменти на помощ може да дойде един mp3 player, така че защо да не пъхнеме и него? За други е от изключителна важност наличието на някакъв бележник и съответно химикалка, визитник.

Chanta
Photo: ninette_luz

С търпение се постига всичко. Понякога обаче има и друг вариант! Отчаянието не е последната стъпка, а излишната такава. Така че ако сте се уморили да търсите или да подреждате направете следното: Внимателно хванете чантата и изсипете цялото и съдържание някъде, където спокойно да откриете това, което търсите!

Chanta
Photo: ninette_luz

Рубрики: Frontpage · Lifestyle

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

2 Kоментара за сега ↓

  • kris // 13 фев, 2009 //

    ограмотете се моля!
    Женска чанта?! Женски полови белези ли има ,а?
    Може би е ДАМСКА!

  • Люси Сетиян // 24 мар, 2009 //

    kris , чети внимателно. Ограмотяването идва и с четене между редовете. Препоръчвам ти да прочетеш нещо от Аз Чета.

Коментирай