Public Republic Art Studio

Приключенията на един банан

5 януари, 2009 от · 1 Коментар

Ели Иванова

Banana

Имало едно време, далече далече в тропиците, една бананова горичка, където растял бананът на един грозд заедно с петимата си братя. Един ден една ръка го откъснала и поставила в кашон, а върху него други банани. Кашонът бил поставен на кораб и отпътувал неизвестно накъде. А един ден пристигнал, кашонът изваден, сложен на камион, разтоварен и отворен на една тясна уличка на име Графа.

Бананът се уплашил от стълпотворението от хора, което видял. Майки, бащи и баби се биели и пререждали, за да се докопат до поне един грозд (повече не давали). Бананчо бил “дефицитен.” Купила го една баба, която после се приготвила и изчистила къщата си, за да посрещне родата за Нова Година. Вечерта го дала на внучето си, а то за малко да го смаже в шепата си, защото братчето му го дърпало от ръката му.

Banani

Но когато най-накрая бананчо бил обелен и натъпкан в устата, внучето в действителност не го харесало чак толкова много. Много бил… блудкав и пихтиест. Но, разбира се, не го споделило с братчето. Щом бил толкова ценен този банан, естествено, че ще си изконсумира отредената му част.

Как така бананите са станали толкова популярно лакомство, макар че ако обективно ги изследваме, може би не са толкова вкусни в края на краищата? С какво са толкова специални тези банани, при положение, че има доста други плодове, които са можели да претендират за статус на празничен екзотичен плод?

На днешно време едва ли има опашки и блъсканици за банани; те не са толкова скъпоценни, както дефицитът едно време ги бе направил. В края на краищата, както знае всеки уличен продавач на банани, освен че може да бъде блудкав, бананът е капризен на измръзване, на прегряване, на лошо съхранение и на грубо мачкане. С какво е станал толкова популярен?

Banani

Всъщност бананите никога не са се смятали за особено ценен плод. Доскоро, допреди век, век и половина, дори не са били култивирано растение, а са си растяли диво и достъпно в хиляди видове и разновидности. Нашето познанство с тях обаче датира от края на 19 век, когато наследникът на железопътна строителна кампания, 20-годишното американско юпи Майнър Кийт, отишъл в Коста Рика да управлява строителството на националната железница, поръчана от правителството.

Междувременно се заел с една бананова плантация и се оженил за дъщерята на местния диктатор. Правителството не успяло да финансира докрая проекта, затова Майнър им предложил сделка: той ще го довърши, а те ще му преотстъпят земята около линиите и самите тях за 99 години. А на тази земя той направил бананови плантации.

Banani

Така се родила легендарната компания Юнайтед Фрут, същата, заради която големи площи земи в Латинска Америка после се изсичат в името на бананови плантации, заради която през 50те години на XX век се случва държавният преврат в Гватемала, а ако сте чели Сто години самота на Габриел Гарсия Маркес, тя е и причината за банановото кръвопролитие, завършило стачката на бананопрозиводителите в Колумбия, при което полковникът убива 2000 работници.

Banani

Символично е, че Макондо, тази алегория за Латинска Америка, е съсипана от такова бананово кръвопролитие. От тази бананова традиция произлиза израза “бананова република” – страна, която произвежда само една култура, продавана после другаде, и която се управлява от интересите на съответната международна компания, в симбиоза с местното диктаторско правителство.

Как така изведнъж един непознат плод става такъв хит, и то при положение, че не е изключително вкусен и сладък, а е толкова капризен? Много просто. Първо, трябва да има пазар и Юнайтед Фрут го създава със собствени ръце, като в същото време държи 90 процента от него, опирайки се на. Всъщност Юнайтед създава идеята за бананите, така както ги познаваме днес, основополагайки идеята за връзките с обществеността.

Наистина транспортът на бананите е доста деликатна работа. Но когато са налице обемът на производство, наличен и евтин транспорт, евтината земя и послушна работна ръка, осигуреният пазар, всички потенциални загуби от транспорт могат да се покрият. В САЩ пазарът се осигурява чрез иновативни стратегии. На училищата се дават помощи, срещу които се предоставя информация колко са полезни бананите, рецепти за използването им, илюстративни материали и цветни книжки за страните, където те се отглеждат.

Дори се предлагат учебни материали за азбуката, където буквата Б е под рисунката на банан. Лекари рекламират бананите като жизненоважен източник на калий, да се чуди човек откъде сме си го набавяли преди това. А през 60 години Юнайтед Фрут скъсва връзка с опетнената си репутация и се преобразува в компанията Чикита, чиито лепенки със симпатична латино танцьорка се появяват по бананите.

Междувременно, наред със стратегията на моркова, прилага и тоягата: плаща над два милиона долара на десните военни отряди в Колумбия, освен сътрудничеството си с един куп военни режими. Допреди десетина години в банановите плантации в Централна Америка продължават да се използват токсични препарати за химически контрол, от което умират или се разболяват хиляди работници.

Banani

За какво пиша всичко това? Първо, за да се замислим, когато ядем и да се опитаме да разберем какво е влиянието на нашето консумиране върху света. Защото то не служи просто алтруистично да подпомагаме бедните, които го произвеждат. После, когато ядем нека мислим доколко нашите вкусове са естествено породени или плод на маркетинг, социална мода или просто навик. Дали наистина ни харесва? Трето, защото след десетина години бананите, които познаваме, вече няма да съществуват.

Заради изтласкването на хилядите диворастящи видове банани и заместването им с една единствена, лесна за масово производство култура, както и заради глобалното почти монополно производство oт една международна компания, през 60те години един бананов вирус е унищожил произвежданият дотогава сладък бананов вид. Той е бил заместен с друг, незасегнат от вируса, макар и с по-лош вкус.

Banani

Но сега бананите са нападнати от нов вирус, който се очаква да ни отнеме познатото лакомство в рамките на десетина години. Така че нека това е удобен момент да помислим за нашата пристрастеност към бананите в частност и към света изобщо. Дали нашият апетит го разрушава. Дали ако сме били съблазнени и в близко бъдеще ще бъдем изоставени cега можем да преосмислим връзката ни с него и да заемем по-активно отношение към нещата, които консумираме.

Banani

Други статии на Ели Иванова можете да прочетете в личния й блог.

Снимки: ToastyKen

Снимки: ian_ransley

Снимки: *L*u*z*a*

Снимки: Swami Stream

Снимки: Aaron Escobar

Снимки: James Khoo

Снимки: Perfecto Insecto

Снимки: alpha du centaure

Рубрики: Frontpage · Модерни времена · Около света

Етикети: , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Катерина Стойкова // 5 яну, 2009 //

    Много интересно!

Коментирай