Public Republic Art Studio

Елица Тодорова: “Посланието на музиката ми е ЛЮБОВ!”

9 декември, 2008 от · 8 Коментара

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю на Ваня Николаева с Елица Тодорова

…Когато земята се слива с небето, а водата обгръща огъня, тогава въздухът носи едно – завладяваща сетивата стихийна музика на Елица Тодорова и Стоян Янкулов. И ако ви се струва, че сте в друго измерение, преживяването е прекрасно!


Какво е посланието на музиката ти, Елица? В нея се набляга не на текст, а на ефектна комбинация от уникални глас и музикални стилове (фолклор, джаз, дръм енд бейс…).

Посланието на музиката ми е ЛЮБОВ! Обичам публиката си и излизам да им подаря ЛЮБОВ! Любов към хората, към екологията в световен мащаб и обичта ми към автентичния ни фолклор и барабаните като стихия. За основа използвам фолклорен мотив от песни, които съм събирала и издирвала в продължение на години, а след това миксирам моите музикални търсения и импровизации с етно мотиви, дръм енд бейс и африкански ритми от всички етноси по света.

Винаги съм мечтала това да бъде като една фолкорна приказка, разказана със съвременните средства в музиката. Електронната музика, както и оркестровата филмова разгърната звучност много са повлияли на вкусовите ми предпочитания, както и детските ми години, които съм прекарала на брега до морето в Африка.

От къде идва страстта ти към ударните инструменти и перкусиите?

Отново там в Африка. Атмосферата поражда един див племенен ритъм у теб, самата топла атмосфера, слънцето, усмивките, всичко това провокира всичко диво да се отприщи в теб! На 5 годинки бяха първите ми опити върху кутии от сухо мляко с лъжици за хранене, с които свиреха и моите приятели.

Там в Африка до брега до морето. По късно минавайки покрай музикалното училище във Варна с баща ми, чух барабани и му казах “Искам да свиря на барабани!”, а той усмихнато ми отговори “Ами добре, да влезем да пробваме!”. След което ме приеха в музикалното с ударни инструменти, по-късно и в Консерваторията в София отново с ударни. През всички тези години връзката ми с фолклора винаги е била много силна. Моята майка е известната народна певица Павлинка Тодорова, с нея непрекъснато пеехме. Щастлива съм, че успях паралелно с ударните във Варна да завърша и музикалното училище в Котел със специалност народно пеене. Котел е голяма школа за развиване на таланти.

Със Стоян Янкулов представяте сега музиката си с елементите вода, земя, вселена (клипа Cosmos); предстоят и други – кой е източникът на твоето въображение и вдъхновение?

Обичам да чета приказки и да гледам филми с приказна и космическа тематика. Вярвам в добротата и красивите взаимоотношения. Понякога си мисля, че съм си измислила един мой красив приказен свят, който ми дава много сила, но най-голяма сила ми дава вярата в Господ!


Елица Тодорова и Валя Балканска

Сценарии за видеоклипове съм написала вече доста. Ей така като си вървя в гората или до морето и цели филми изплуват в главата ми. Много съм щастлива, че откривам и режисьорите които са близки до моето светоусещане и бързо успяват да визуализират идеите ми.

Предстои да клипираме Огън и Въздух, за да се затвори цикъла на четирите стихии: Вода, Земя, Огън, Въздух. Всички те са посветени на респекта ни към природните стихии и са обвързани с Екологичната ни кампания: www.KeepTheEarthClean.com / “Пазете Замята чиста” / и кампанията “Да засадим дърво!” на която и двамата със Стоян сме лица.

Клип “Земя”

Успешна ли е кампанията Да запазим Земята чиста, стигна ли до съзнанието и съвестта на хората, според теб?

Определено има много силен ефект. Залесихме в София и Пловдив, през 2009 предстои залесяване във Варна – моят роден град, както и всички средства от нашият екологичен спектакъл ще бъдат дадени за закупуване на дървета. Ще засадим цяла гора! Непрекъснато срещам наши фенове, а други ни пишат и споделят, че са последвали примера ни и са засадили дръвче, до блока или вилата си или в родните си места, това е чудесно. Една кауза има смисъл само когато е последвана от дела.

Каква е Елица Тодорова извън сцената и коя е най-близката до нея „стихия”?

Когато пея и свиря се чувствам като ГИГАНТ! (усмивка) Приятелите ми казват, че нося със себе си много уют и усмивки. И аз така се чувствам сияйна и обичана. Щастлива съм с талантите, които Господ ми е дарил. Водата и Огънят са моите стихии. На Стоян са Вятърът и Земята.

Клип “COSMOS”

Какво те съхранява като творец?

Любовта и красотата в семплите неща. Тишината, срещите с децата, родителите ми, природата и моите позитивни приятели.

Публиката приема с голям ентусиазъм музиката, която представяте. Трудно ли е да се поддържа „феноменално ниво”?

Наскоро ме попитаха какво е да се превърнеш в легенда на 30 години. Безспорно успехът ни в Евровизия ни превърна в широко популярни артисти в цяла Европа. Да представяш не просто себе си, а България, да си посланик на Българската музика по цял свят е чест и голяма отговорност и това те задължава да поддържаш високо професионално ниво, всяка крачка да е все по-силна от предните. Гледам смело напред и търпеливо се трудя. Вярвам в себе си, в излъчването ми и не се вземам на сериозно. Това е много важно, за да не се разлетиш прекалено от многото комплименти.

Как ще протече един твой ден без музика?

Обичам конете и много често съм при тях, скоро започнах да яздя. Занимавам се и с йога и плуване. Един ден без музика е много рядко срещан при мен, защото пея много често, гласът ми е с мен навсякъде. Обичам дългите разходки сред градини, цветя и зеленина или близо до морето.

Музиката най-добрата политика ли е?

Музиката е изкуството, с което най-бързо, директно и целеустремено можеш да въздействаш на съзнанието и подсъзнанието на хората. В този смисъл харесвам артисти и музиканти, които имат свой собствен стил, музиката им има послание и концептуално вървят като танк напред и нагоре.

Когато се правят импровизации за нещо ново и различно, на какво основно се разчита за успех?

На сериозна музикална подготовка, познания във всички стилове в музиката и свободата и смелостта да изразиш себе си!

Клип “Вода”

Кое е най-интересното ти и необичайно преживяване досега?

Много такива случки имам, много екстремни ситуации, в които съм преживявала, концертите ни в Япония, гостуването ни при кралското семейство в Швеция, Принц Албер който прояви голям интерес към песните и тарамбуката ми, но имам една среща, която чувствам най-специална за мен. Срещата ми с един дядо в малък град в България. Той се казва дядо Добри, на 94 години.
Той за мен е истински Светец. Това е най-чистият и истински човек, който съм срещала до момента в живота си. С дълга бяла брада и коса, като вълшебник от приказките, обут с цървули и фолклорно облекло, с чисто по детски излъчване, озарен от светлина и любов. Там сред смаяната тълпа на автогарата бяхме седнали на земята говорехме си за одухотворени истински неща от живота и тогава ми се прииска да му подаря нещо.

Нямах нищо в мен, което можех да му оставя, затова реших да му подаря песен и запях. През цялото време той слушаше, зареял погледът си към небето, и изглеждаше сякаш търси послание отвъд текста и музиката. Към края на песента от очите му потече една сълза. Най-чистата сълза от радост или от тъга не знам… но тогава си помислих, че това е най-великият концерт, който изнасям в живота си! По-късно разбрах, че този човек е построил няколко църкви и параклиси в България. Срещам го във важни и специални моменти от моя живот.

Какви звуци не биха предизвикали позитивна ти реакция?

Звуците на войната.

Какви са предпочитаните от теб литература и автори?

Приказки, Поезия, Фентази, Хайку обичам да чета и пословици и поговорки от цял свят.

Какво да очакваме от теб и Стоян Янкулов през 2009?

Новият ни албум “ВОДА”, Екологичният ни спектакъл “КОСМОС” и много усмивки и любов!

На всички ваши читатели пожелавам здраве, любов и светлина през новата 2009 година!

Повече информация за Елица Тодорова и музиката й съвместно със Стоян Янкулов ще намерите на :

www.ElitsaTodorova.com

www.myspace.com/ElitsaTodorova

Благодаря на Елица Тодорова за готовността, с която прие поканата за интервю. Пожелаваме щастие и успехи на нея и Стоян Янкулов!

Рубрики: Frontpage · Tворчество · Сцена

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

8 Kоментара за сега ↓

 • Ганета // 9 дек, 2008 //

  “Едно завладяващо интервю с една завладяваща Чаровница! Благодаря ти Мила!”

 • natasha // 9 дек, 2008 //

  С толкова красота, хармонична душевност, жизненост, вдъхновение, слънчев заряд /и какво ли още не!/ е надарил Бог това момиче – как да не му се радва човек! Чудесно интервю!

 • Solomon // 9 дек, 2008 //

  Поздравления! Страхотно интервю! Благодаря на авторката за стойностните въпроси и на Елица за хубавите отговори! Харесвам музиката им, те са невероятни изпълнители и професионалисти! Пожелавам им успех, както на тях, така и на вашия сайт!

 • Деница // 12 дек, 2008 //

  Поздрави за интервюто!!! Колко душевна красота и светлина има в нас! Всеки по свой си начин я изразява. Желая успех на сайта! На Елица и Стоян – тези смели и лъчезарни изпълнители – новатори – БЛАГОДАРЯ!!!!!

 • Юлия Йорданова // 10 яну, 2009 //

  Харесвам изкуството на Елица Тодорова и Стоян Янкулов. Те дават нов живот на българските фолклорно-музикални традиции и това е невероятен успех. Защото – за добро или зло – българският музикален (а може би и в други жанрове) фолклор е твърде консервативен. Радвам им се на успеха!

 • ЯНА // 28 яну, 2009 //

  Скъпа Елица, с вашите клипове ме разтърствате до дъното на душата ми! Бъдете здрави и щастливи !!!!

 • Деян // 7 мар, 2009 //

  Страхотно интервю. Случката на Елица с дядо Добри звучи много вълшебно. Възхищавам и се!

 • Diana // 3 апр, 2009 //

  От все сърце пожелавам много здраве, щастие, късмет, любов и усмивки за един много истински, сърдечен, слънчев и непринуден човек – Ели. :-)

Коментирай