Public Republic Art Studio

Анелия Костова-Бозгунова: “Не влагаш ли част от сърцето си в това, което правиш, по-добре не го прави изобщо”

11 ноември, 2008 от · 1 Коментар

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю на Наталия Николаева с Анелия Костова-Бозгунова – главен редактор на списание .net България

Анелия Костова-Бозгунова

С история, която датира още от 1994 г., списание .net
е най-продаваното уеб списание във Великобритания и САЩ.

.netОт месец април 2008 г. се радва на успех и на българския пазар.

.net е издание за иновации и уеб култура. Списанието се стреми да запознава читателите с най-новите тенденции в уеб пространството и е насочено към специализирана аудитория от уеб дизайнери, IT специалисти, хора, които активно развиват и участват в изграждането на ново поколение уеб сайтове и услуги.

Главен редактор на списание .net е Анелия Костова-Бозгунова, млад и креативен човек, който според мен притежава най-важното качество за успеха – прави изданието за уеб култура с желание и любов, влага в него творчески импулс и фантазия.

Анелия Костова-Бозгунова

Кои са предизвикателствата пред Вас като главен редактор на списание за мрежата, което от април е на българския пазар?

Отначало смятах, че най-трудно ще бъде с първия брой. Бързо разбрах, че всеки следващ брой за мен ще бъде като първи – защото списанието е динамично и непрекъснато търпи промени.

Най-важната цел за мен и за целия екип на списанието е да не губим посоката, в която вървим – а знаем, че тя е правилна, когато читателите ни са доволни от съдържанието, което им предлагаме.

Едно от най-трудните неща е да създаваш продукт, който отговаря на очакванията на всички. Затова непрекъснато търсим баланс между чисто информативното и практически полезното съдържание, както и между преводните и местни материали.

Кои са най-интересните интервюта, които сте правили досега за Вашето издание? А какви мечтаете да направите?

Обичам да интервюирам различни хора, но засега най-интересни са ми интервютата, взети от британските ми колеги. С десетгодишния си опит имат голяма преднина, а също и големи възможности за избор. Иначе не мечтая за интервюта. Планираме няколко в близко бъдеще с интересни личности от уеб пространството, чиито имена засега няма да споменавам.

Какво е съотношението на виртуално и реално във Вашия живот?

Неравно. В полза на виртуалното, за мое съжаление. Но засега е така, списание се прави трудно. Научих се да ценя повече свободното време.

Как съжителстват Вашите интереси – специализираните технически и креативните ви импулси?

Бих казала, че доста добре си живеят заедно.

Професията ми позволява да ги използвам паралелно, тъй като работата по списанието често изисква въображение и творческа нагласа. От друга страна, голяма част от свободното си време прекарвам онлайн и непрекъснато се улавям, че сърфирам из Мрежата с мисълта за списанието и как това или онова би могло да ми бъде полезно за следващия брой.

Как защитавате авторските права във Вашето издание?

Както във всяко друго списание, книга или печатно издание. Засега не се е случвало да възникне такъв проблем, и дано нещата продължават така. Никога не е приятно да се влиза в съдебен конфликт.

Какво Ви отличава от другите издания за мрежата в България? На какво залагате?

Списание .net е медия без аналог в България. Изданието е насочено към уеб дизайнерите и разработчиците, към хората, за които Мрежата е начин на живот.

Мнозина си задават въпроса „На кого му е нужно списание за Интернет, когато всичко си го има онлайн?” Истината е, че хората все още обичат да четат на хартия, а и е приятно да можеш да четеш навсякъде, където пожелаеш – в парка, на спирка и т.н.

Друг плюс е това, че .net е своеобразен филтър на безкрайния поток от информация в Интернет – получаваш синтезирана информацията, която те интересува, а отделно и ексклузивни материали, които са създадени специално за списанието и не могат да бъдат намерени никъде другаде.

Коя е Вашата формула за успеха?

Да правиш всичко с желание. Не влагаш ли част от сърцето си в това, което правиш, по-добре не го прави изобщо.

Какви грешки според Вас не бива да допуска един главен редактор?

Всеки редактор допуска грешки, главният – най-много. Никой не е съвършен, но е важно каквито и грешки да допусне, да ги види и да не ги повтаря, да се учи от тях.

Какво Ви зарежда с енергия и творчески импулси?

Хобитата и приятелите ми помагат да се разтоварвам от натрупаното напрежение и да освободя мислите си. След десетина и повече часа пред монитора е чудесно да покараш колело сред природата или да намериш време, за да си поиграеш с хартия, глина и цветове и да създадеш нещо с ръцете си.

Има ли разлика между българската концепция и тази на англоезичното издание на списанието Ви?

Има разлика дотолкова, доколкото са ориентирани към малко по-различен пазар и аудитория. Но като цяло изданията си приличат заради стила, към който се придържат – непринуден и модерен.

Кои са най-смелите Ви мечти във връзка с Вашето издание?

Най-смела ми се струва идеята, че един ден ще празнуваме десетгодишнина на българското издание. Но кой знае? Може би това не е мечта. Във всеки случай, чувствайте се поканени.

Анелия Костова-Бозгунова

Анелия Костова-Бозгунова за себе си:

Завършила съм Теоретична лингвистика и три години следвах Електронни медии.
Практикувала съм много и различни професии досега – от музикален репортер и PR, през мениджър преводи до уеб редактор.

Обичам да изработвам красиви неща с ръцете си, да карам колело, да пътувам и да уча нови неща. Имам и личен блог-сайт – www.molif.com.
Интересувам се от информационни технологии и от влиянието им върху човешките взаимоотношения.

Главен редактор съм на .net България от самото начало – първият му брой излезе през април тази година и хубавото е, че се харесва и на по-широка аудитория от тази, към която е насочено. Екипът на списанието не е голям, но е сплотен и заедно работим добре. Вярвам, че ще продължи да бъде така.

Рубрики: Frontpage · Сцена

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • molif | bg » Интервю // 11 ное, 2008 //

    [...] си го харесвам, а днес – още повече, понеже излезе и интервю с мен по повод списанието, в което [...]

Коментирай