Public Republic Art Studio

Картините на Мариана Калъчева – цветни, емоционални, детайлни

6 септември, 2008 от · 17 Коментара

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю на Галина Джендова с Мариана Калъчева

Mariana Kalycheva

Запознах се с Мариана на опашката пред гишето за свръхбагаж на летището в София и знаех, че е човек на изкуството още преди да ми разкаже каквото и да било за себе си.

И как ли не бих се досетила, след като в усмивката й се криеше нещо харизматично, нещо одухотворено и нещо загадъчно.

През зелените й очи потънах в една неизбродима човешка душа – вселена от образи, детайли и цветове – която ме заинтригува с дълбочината и непринудеността си.

Възприемането на изкуството е много индивидуален акт и затова всяка среща с него въздейства не само на сетивата ни, но и на цялото ни същество.

А какво е призванието на изкуството според теб, Мариана?

Призванието на изкуството е да дарява красота, удоволствие на хората, които изпитват потребност от него, дори и на тези, които си мислят че не изпитват такава потребност. То е онази тънка нишка, която свързва еднообразието, скуката в работата и ежедневието с емоционалната възвишеност. То е онова малко нещо, което те допълва, когато си тъжен или весел, когато си сред приятели или когато си сам в прегръдката на повтарящия се ден.

Aromatno
Ароматно

Кога и как откри рисуването като изкуство и важна част от самата теб?

Всяко малко дете рисува. Така то реагира на действителността, която го заобикаля и рисувайки я пресъздава, макар и неосъзнато. До едни години и аз правех същото, после пораснах и осъзнах, че това, което исках да рисувам, го постигам много лесно. Нещо повече – то ми носеше страхотно удоволствие, особено в тежки моменти.

То винаги е било основна част от живота ми. Нерядко съм работела и други професии, но скоро след това съм напускала, защото са ме задушавали, заради липсата на свобода и време за рисуване. Така разбрах – аз цял живот ще се занимавам с изкуство! То е моята съдба.

Maria
Мария

Какво е да рисуваш?

Да рисуваш е като магия, като вещарство, но вместо билки – смесваш този или онзи цвят, полагаш го до друг. Или правиш рисунка, с която увековечаваш някакво твое настроение, идея, впечатление. В рисуването изливаш цялата си емоционалност. Не можеш да скриеш тъгата или радостта. Художниците са емоционални хора. Те са по-особена „порода” хора. Те се впечатляват от неща, които другите хора не забелязват. Рисуването е ураган от удоволствия – трябва да внимаваш как ще ги употребиш!

S dyh na maslini
С дъх на маслини

В картините ти откривам стилова прилика с известния австрийски художник символист Густав Климт. Правят ми впечатление и множеството български етномотиви, котките, красотата на женските образи. Разкажи ми за твоята муза и за онези неща и моменти, които те вдъхновяват! Как се ражда една картина?

До преди известно време зрителят наистина можеше да наподоби картините ми с тези на Густав Климт. Сега със същия успех биха ги наподобили на Модилиани, Пикасо или Гоген примерно… Истината е, че всеки художник си има фаворити от историята на изкуството. Това няма как да не повлияе и върху неговото творчество. После минава време и той се събужда с други очи. Преоткрива се. Решава, че ще промени нещо в стила си. Тази промяна е много хубав момент, който бележи, че е постигнато някакво развитие. Няма нищо по-скучно от художник, който рисува едно и също.

Рисувам котки, защото много ги обичам. Котката е символ на грация, ловкост, хитрост, деликатност и прозрение. Моделът жена, който рисувам притежава същите тези качества. Би ме питала защо рисувам жени?! Може би, защото там някъде съм и аз самата, с всичките по–важни, много весели и малко тъжни изживяни истории.

Моята муза идва и си отива неусетно. Дотук за тринадесетте си години професионален творчески живот съм установила една зависимост. Тя е, че колкото повече пътувам и контактувам с хора, толкова повече впечатления събирам. След това се раждат идеите, а накрая се появява и картината. Тя може да е запечатан образ в съзнанието, но може да бъде и събирателна от последователно натрупване на идеи и по-продължителна работа.

Една картина може да се роди за десет секунди, може и за десет часа, десет месеца, дори десет години. Така например ми трябваха три години, за да започна една картина, да я захвърля в някой ъгъл на стаята и после да я преоткрия, за да я завърша. Картината е „Котето Васко”. Имам и обратния случай – картина, направена на един дъх за часове.

Koteto Vasko
Котето Васко

Къде рисуваш?

Рисувам в ателието си, където и живея под наем в родния ми град Пловдив. Южната гледка към река Марица е една много приятна добавка към топлия пейзаж. Живея сама и не ми пречи да рисувам колкото и когато поискам.

Какво си казваш в моментите, когато музата те е напуснала за известно време?

Казвам си че всичко ще бъде наред. Имаше моменти, в които единственото спасение беше хубава книга, спорт или разходка с приятели.

Damata s grozdeto
Дамата с гроздето

Коя от картините си харесваш най-много и защо?

Много ми е трудно да определя една картина за най-харесвана. Бих предпочела да назова няколко.
Дървото на желанията – на тази картина ще обърна по-специално внимание: Направих я за себе си. Гледам тези ябълки и си представям как всяка една от тях, която пада от дървото е едно сбъднато мое желание. И под сянката на тучното дърво се е подслонила любовта.
Други картини, които ще спомена са: С дъх на маслини, Мария, Спящият град, Оранжево градско, Ароматно, Дамата с гроздето… Всички те са запечатали много мои надежди и сбъднати или нови мечти.

Spiastiat grad
Спящият град

Какво е за теб една изложба и трудно ли е да намериш в България поле за изява?

Една изложба за мен е месеци работа. В такива периоди се лишавам от доста неща, особено ако времето не ми достига. Лишавам се от излизане, от питието в бара с приятели, от дълго пътуване, от срещи… Трудно е да се намери поле за изява, особено ако си още в началото. Все пак не съм в началото, но съм млад художник. Понякога светът е много жесток! И прагматичен.

Какво ценят в теб приятелите ти?

Приятелите ми ме харесват такава, каквато съм. Ценят веселия ми дух, забавните случки, откровеността ми, по-особения ми характер. Харесват усмивките ми, които раздавам от кошницата с удоволствие.

За какво мечтаеш?

Мечтая за лавандулови полета, ателие до брега на морето в тих италиански град, много приятели на гости. Мечтая да пътувам по света и да правя изложби. Мечтая да оставя богато културно наследство на децата си и на приятелите си някой ден.

Дървото на желанията
Дървото на желанията

Благодаря ти, Мариана! Желая ти сбъднатост както в творческите, така и в чисто човешките ти превъплъщения!

На пълните с изящество картини на Мариана можете да се насладите:
http://www.artplusbg.com/galery/kalacheva.htm

Mariana Kalycheva snimka

Мариана Калъчева е родена на 09 юни 1977г. в Пловдив.
Завършва графика при доц. Владимир Генадиев в АМТИИ /Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство/ – Пловдив през 2003 г.
Самостоятелни изложби в Пловдив през 1998 г. и 2004 г.
Участва в 15 общи изложби в страната като “Триенале на графиката София” и “Биенале на хумора и сатирата – Габрово”.

През 2003г. е номинирана за наградата “млад автор” в “Дружеството на пловдивските художници”.

Нейни творби са притежание на колекционери от страната и чужбина.
Живее и работи в Пловдив.

Интервюто направи: Галина Джендова

Рубрики: Frontpage · Visual Art

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

17 Kоментара за сега ↓

 • ve // 6 сеп, 2008 //

  Невероятно дарование!
  Благодаря за красивата среща с Мариана Калъчева!

 • Marta // 6 сеп, 2008 //

  Удоволствие ми достави разходката из картините на това момиче. Наситени с цвят и живот, топлина и добро чувство. Поздравления!

 • Катерина // 6 сеп, 2008 //

  Прекрасни картини!

 • pafka // 6 сеп, 2008 //

  Страхотни картини, наистина-
  бих искала да ме гледат отвсякъде :)
  Поздравления за авторката!

 • pafka // 7 сеп, 2008 //

  Преле(с)тни!

 • lyublyana // 7 сеп, 2008 //

  Мариана, браво! Картините ти са много хубави.Харесва ми маниера ти.Радвам се ,че има творци като теб!
  Поздрави-Любляна.

 • Vanyu // 8 сеп, 2008 //

  Невероятна топлота и чувство!

 • Emiliya Avginova // 8 сеп, 2008 //

  Картинините ти, Мариана, са наистина очарователни! Успехи! Емилия

 • фен // 27 дек, 2008 //

  какво и кой те вдъхновявя за тази красота???

 • фен // 28 дек, 2008 //

  Картините ти са прекрасни Мариана.
  Но от какво се вдъхновяваш ??…….от тъпкачи на годините на баща ти, които си плащат за твоето внимание ??!! Колкото е по-стар и по-чичко-парично, толкова по-голямо вдъхновение ти дава ??!! И в това не е грозно, ако наистина дава полет на четката ти да излива цветовете и сътворява прекрасните платна . Но най-важното е ти да се харесваш такава!

 • Стоян // 1 май, 2009 //

  Според мен вдъхновението не е свързано с определни хора или нещо материално, по-скоро то е идеално и духовно и идва просто така, най-лошо е да загубиш вдъхновението си, това означава край на творчеството ти. За картините не знам, не съм специалист, но авторката определено вдъхновява:)…Мариана, кога и къде имаш изложба да я посетя?

 • cen // 30 юни, 2009 //

  Картините ти, Мариана са заредени със светлина, настроение и любов. Продължавай да даряваш ценителите с красотата, която умееш да твориш и покрий с черна боя репликите на обявилата се за твой “фен”. По всичко личи, че е жена.

 • savaş // 23 юли, 2012 //

  добър ден , наистина харесва вашите снимки на
  снимката си още по-красива в тази Къде живеетеБих искал да се запознаем Ако можете да ми пишете Аз се интересувам в

  hoşçakalın
  Kaynak Dil Türkçe Afrika Dili Almanca Arapça Arnavutça Belarusça Bulgarca Çekçe Çince Danca Endonezya Dili Estonyaca Farsça Felemenkçe Filipince Fince Fransızca Galce Galiçyaca Haiti Creole Dili Hırvatça Hintçe İbranice İngilizce İrlandaca İspanyolca İsveçce İtalyanca İzlandaca Japonca Katalanca Korece Lehçe Letonca Litvanyaca Macarca Makedonca Malezyaca Maltaca Norveçce Portekizce Romence Rusça Sırpça Slovakça Slovence Svahili Tayca Türkçe Ukraynaca Vietnamca Yidce Yunanca Hedef Dil Bulgarca Afrika Dili Almanca Arapça Arnavutça Belarusça Bulgarca Çekçe Çince Danca Endonezyaca Estonyaca Farsça Felemenkçe Filipince Fince Fransızca Galce Galiçyaca Haiti Creole Dili Hırvatça Hintçe İbranice İngilizce İrlandaca İspanyolca İsveçce İtalyanca İzlandaca Japonca Katalanca Korece Lehçe Letonca Litvanyaca Macarca Makedonca Malezyaca Maltaca Norveçce Portekizce Romence Rusça Sırpça Slovakça Slovence Svahili Tayca Türkçe Ukraynaca Vietnamca Yidce Yunanca Yer değiştir

  Довиждане

 • savaş // 23 юли, 2012 //

  съжалявам
  Изпратих погрешна информация

 • savaş // 23 юли, 2012 //

  много хубави снимки

 • savaş // 23 юли, 2012 //

  Бих искал да се срещнем

 • ТЕМЕНУЖКА // 21 фев, 2013 //

  ИМАМ ЩАСТИЕТО ДА ПОЗНАВАМ ЛИЧНО КРАСИВАТА ДЕВОЙКА ! ИМАМ ЩАСТИЕТО ДА ПРИТЕЖАВАМ НЕЙНА КАРТИНА !БЛАГОДАРЯ И !! ЧАКАМ ИЗЯВА ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА В ПЛОВДИВ ! ЖЕЛАЯ И КЪСМЕТ ,ЗДРАВЕ И МНОГО УСПЕХИ ! 21.02.2013 година

Коментирай