Public Republic Art Studio

Eксклузивна анкета с победителите във фотоконкурса “Модерни времена”

28 август, 2008 от · Няма коментари

Fotograf
Снимка: borrowed time/ demi-brooke

На всички читатели на “Public Republic” предлагаме ексклузивната анкета, направена от редакцията на списанието с наградените кандидати във фотоконкурса “Модерни времена”.

Независимо дали сте присъствали на награждаването в Дома на киното в София на 15 август 2008 г., или пък не, дали сега сте в офиса, или на почивка, дали “разбирате от фотография”, или просто я харесвате, вие имате възможност да се запознаете с номинираните от професионалното жури творци – Светлан Стефанов (І награда), Антония Маринова (ІІ награда), Лидия Кулекова и Стилиян Стойчев (ІІІ награда).

Предстои ви да ги видите в необикновен ракурс – такъв, какъвто само тук е възможен и който не подлежи на “фотографиране”.

Майсторите на фото изображението само в 5 изречения!
Вижте за какво става дума.

Svetlan Stefanov

Светлан Стефанов (І награда)

1. Конкурсите са нещо, което ми дава стимул и обратна връзка.

2. За мен фотографията е начин на живот.

3. Мисля, че българското изкуство е самотна, бавна и неравна борба. Бавна: защото всичко се случва в много оскъден и тромав темп, с много слабо разгръщане; самотна и бавна: защото има много повече пречки, отколкото подкрепа (дори и за този, който не си търси оправдания); има много повече поза, отколкото съдържание.

4. Общувам с хора, които са свободни и себеподобни.

5. Обичам днес да съм поне една стъпка по-напред от вчера.

Antonia Marinova

Антония Маринова (ІІ награда)

1. Конкурсите са нещо, което ме кара да се състезавам със себе си. Няма как да се разбере, ако човек не е се е сблъсквал с това. За мен играта е важна, резултатите идват по-късно … не ме разбирайте погрешно – докато го правя си мисля, че ще успея…ще успея да стигна до края. А когато съм там, вече съм в друга битка и друга борба със себе си…

2. За мен фотографията е живот, който даде смисъл на един друг живот – моя…

3. Мисля, че българското изкуство ще оцелее….Изкуството и културата остават след нас … Ние сме щастливи наследници на вековна култура и богата история,за нас е просто – да съхраним и опазим, да съградим и предадем наученото и сътвореното, нашата мисия е тази, а ако оставим нещо след нас, значи сме посадили още едно зърно, от което ще чакаме плод…

4. Общувам с хора, които разбират и не разбират защо го правя … Питате кое ли? Всеки ден се срещам с различни хора (работата ми е свързана с това) \ Те всички почти без изключения се чудят как успявам да се справя с всичко, с което се занимавам … да работя, да рисувам, да снимам, да участвам в конкурси, да се грижа за дом и семейство |мъж -творец – Чавдар Маринов, дете – гений – Любка Маринова,- кучка – Франка и котка- Маца има и други любимци, но те са в други роли…. |И всеки път моят отговор е почти един и същ – Изкуството и любовта ще ни спасят, най-малкото ще ни създадат друг паралелен свят, в който ще сме – НИЕ…..

5. Обичам да обичам…

Lidia Kulekova

Лидия Кулекова (ІІІ награда)

1. Конкурсите са нещо, което ти дава криле и поддържа творческия адреналин.

2. За мен фотографията е начин на мислене. Предизвикателство в пресъздаването на едно състояние, движение, мисъл, разказ или дори цял един живот – само в една снимка.

3. Мисля, че българското изкуство е в ръцете на добри млади таланти, които обаче се нуждаят от повече вътрешна светлина, увереност и подкрепа.

4. Общувам с хора, които мечтаят и се усмихват.

5. Обичам да обичам.

Stiliqn Stoichev

Стилиян Стойчев (ІІІ награда)

1. Конкурсите са нещо, което дава поводи за самооценка, разпалва страстите – недоволните са винаги много повече, конкурсите са също и суета.

2. За мен фотографията е другият поглед – начин да бъдат забелязани нещата, на които иначе не бихме обърнали внимание.

3. Мисля, че българското изкуство е променлива величина,но все пак – положителна.

4. Общувам с хора, които са хора – хубавото е, че сме различни.

5. Обичам да чувам звука на фотоапарата.

Рубрики: Frontpage · Сцена

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай