Public Republic Art Studio

Ексклузивна анкета с членовете на журито във фотоконкурса “Модерни времена”

10 август, 2008 от · 1 Коментар

Имаме удоволствието да ви представим ексклузивната анкета нa “Public Republic” с членовете на журито на фотоконкурса “Модерни времена”.

Независимо дали сте участници фотографи, просто зрители или дори такива, които за първи път узнавате за това, вие имате възможност да се запознаете с оригинални личности – творци и експерти по визуални изкуства, които сега са членове на общ екип.

Предстои да ги видите в необикновен ракурс – такъв, какъвто само тук е възможен и който не подлежи на “фотографиране”. Членовете на журито в 5 изречения!

Nikola Manev

Акад. Никола Манев (Париж) – художник

1. Като дете мечтаех да стана пъдар, за да ям череши и бадеми до насита.

2. Възприемам фотографията като единственото доказателство, че сме живели и че съществуваме.

3. Мисля, че българското изкуство е част от дъгата на световното изкуство.

4. Общувам с хора, в чиито поглед се отразяват слънчевите лъчи.

5. Пожелавам на участниците във фотоконкурса „Модерни времена” да поглеждат зад външната обвивка на нещата.

Georgi Papkochew

Ф.х. Георги Папакочев (фотожурналист, преподавател и кореспондент на „Дойче Веле”)

Georgi Ppakochew1. Като дете мечтаех да стана лекар. Частично се получи – днес, като журналист и фотограф, се опитвам да „лекувам” българите от собствените им илюзии.

2. Възприемам фотографията като втора природа. Уча студентите си по фотожурналистика да снимат и само с очи.

3. Мисля, че българското изкуство ще надживее всички нас, въпреки опитите да бъде пренебрегвано, мачкано и унижавано. Изкуството е универсалният „европейски език” на българите.

4. Общувам с хора, които мислят критично и не пестят истината. И които, разбира се, снимат.

5. Пожелавам на участниците във фотоконкурса „Модерни времена” да гледат отново едноименния филм на Чарли Чаплин и да го интерпретират през днешните реалности. Фотографски, разбира се!

Liubomir Stoikov

Проф. Любомир Стойков (председател на Академията за мода и главен редактор на “Fashion Lifestyle Magazine”)

Liubomir_Stoikov1. Като дете мечтаех да стана морски капитан и да пътешествам, търсейки екзотични места, а любим герой от приказките ми бе Синдбад Мореплавателят.

2. Възприемам фотографията като креативна комбинация от художествен усет, документална рефлексия и високо технологична компетентност или казано с други думи – изкуство на мига.

3. Мисля, че българското изкуство е неразделна част от българската душевност и културна традиция: кълбо от противоречия, осветявано на моменти от гениални проблясъци.

4. Общувам с хора, които ми се доверяват и ми имат доверие, обогатяват ме и ми позволяват да ги обогатя духовно, умеят да ценят стойността на всекидневния разговор, на мимолетната среща, на мъдростта на събеседника си…

5. Пожелавам на участниците във фотоконкурса „Модерни времена” да получат признание, адекватно на усилията, които са положили, както и да знаят, че с или без награди времето им зад обектива не е минало напразно!

Julia Jordanova

Юлия Йорданова (д-р по българска литература и изкуствовед)

Julia Jordanova1. Като дете мечтаех да стана пионерче, художничка, щастлива като татко, да ми купуват подаръци от Кореком, да съм красива като учителката ми по литература, да участвам във филм, да се влюбя за цял живот, често да ходя на море и да напиша книги за това, което само аз знам.

2. Възприемам фотографията като изкуство, в което няма художествена условност.

3. Мисля, че българското изкуство трябва да бъде представяно все повече в публичното пространство у нас и по възможност в чужбина, за да не се къса връзката между творците и публиката, творците и традицията, българските творци и света, творците от различни сфери на изкуството.

4. Общувам с хора, които ме карат да се чувствам добре в собствената си компания.

5. Пожелавам на участниците във фотоконкурса „Модерни времена” да виждат със сърцето си и да снимат с разума си.

Следва продължение

Рубрики: Frontpage · Сцена

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

 • VyacheslavPopov // 10 авг, 2008 //

  Акад. Никола Манев (Париж) – художник
  «Общувам с хора, в чиито поглед се отразяват слънчевите лъчи.»
  Това определено ми харесва. Но в моя поглед слънчевите лъчи преминават преди всичко през обектива на фотоапарата. Наскоро, в продължение на 4 дни сутрин посрещах изграва, а вечер изпращах залеза с фотопарата в Кърджали.
  Така се уверих от собствен опит, че изгревите и залезите са красиви не само край морето и големите реки през лятото.
  Удоволствие, чиито резултати споделих в серия от фотографии Проф. Любомир Стойков „с или без награди времето им зад обектива не е минало напразно!”
  Да, така е. От личен и изстрадан опит го знам. След като откраднаха преди две години първия ми дигителен фотоапарат разбрах, че времето ми зад обектива не е минало напразно. В продължение на шест месеца след това, докато спестя пари за нов фотоапарат споделях свои снимки в интернет и това ми даваше сили да продължа напред.

  Юлия Йорданова (д-р по българска литература и изкуствовед)
  . «Като дете мечтаех да стана пионерче»
  А при мен е обратното – като пионерче мечтаех да стана фотограф, получавайки Удостоверението от пионерския кръжок по фотолюбителство

Коментирай