Public Republic Art Studio

В света на музиката съм Mila Kara

15 юли, 2008 от · 3 Коментара

Exclusivno_za_Public_Republic

“Да градиш умения, да развиваш талант, знания и интелект е също толкова важно, колкото и да ги споделяш с останалите.”

Мила Кара

Mila KaraМилена Карадимова (Мила Кара) е родена в града на липите и поетите – Стара Загора. Завършила е езикова гимназия в родния си град. След това се дипломира в Държавния Технически Университет в Санкт Петербург, а не след дълго добавя към образованието си и следдипломна квалификация по финанси, счетоводство и контрол към УНСС.

Семейна, с две деца – син и дъщеря.
Независимо от професионалната си квалификация и ангажираност, остава вярна на любовта към музиката. Онази магия, която привлича почитатели и докосва с нежни послания най-тънката мелодия на душите. Нейните композиции са светли, топли облачета цвят, мигове, пространства, път, който примамва и увлича.

Интервю на Албена Попова с Мила Кара

Кога се за първи път се прояви любовта Ви към музиката?

С музика се занимавам от ранно детство. Свирех, пеех, уроци по пиано… Теоретичните познания по музика доста ми помагат в композирането, но мисля, че има нещо друго, което трябва да притежава един творец и това нещо не се научава, просто го носиш в себе си…

Помня, че от малка се опитвах да импровизирам и да свиря по слух любими мелодии и песни, които с радост засвирвах на близки и приятели. Учителите ми по пиано, по-скоро искаха да се придържам към партитурите, но в мен напираше желанието да съчинявам свои… Разбира се, свиренето като техника много ми помага, защото в моите композиции всичко свиря на живо. Пианото, обаче, си остава визитната ми картичка.

От кога се занимавате с компютърно музициране?

Благодарение на Интернет комуникациите, започнах да откривам нови възможности за създаване на музика. Пред мен се отвориха нови хоризонти.От 2004 г. започнах усилено и самостоятелно да навлизам в дебрите на компютърното музициране. За това много ми помогнаха форумите за музика, в които членувах и сайтовете, от които черпех нужната информация.

Специално искам да изкажа благодарност на сайта и музикалния портал на SONIC – BANG , в който регистрирах и първата си авторска страница . Мисля, че този сайт спомогна много за израстването ми като автор. Там спечелих и първите си почитатели!

Аз, по принцип, не обичам да говоря много за музиката си. Предпочитам тя да говори вместо мен…

Коя е Mila Kara?

В света на музиката съм Mila Kara…

Mila Kara e псевдоним, в буквалния смисъл базиран на част от името и фамилията ми.В реалния живот съм Милена Карадимова, но откровено казано, по-близо до същността и сърцето ми е Mila Kara. В ежедневието си Милена е инж. Карадимова, твърде ангажирана професионално и семейно. Когато, след всички задължения и ангажименти, дойде ред на най-желаното и чаканото – музиката – тогава главно действащо лице става Mila Kara.

Каква музика обичате да слушате? Любими композитори?

Обожавам музиката на Шопен, обичам да го свиря, това е музика с голям емоционален заряд, също и Моцарт, Бах, Дебюси… От съвременните автори ми допадат – Вангелис, Енигма, Енио Мориконе, Ениа, Жан-Мишел Жар…

Mila KaraХаресвам филмовата и класически ориентирана музика, но в композициите си се опитвам да експериментирам стилово. Съчетавам класика с електроника, което за мен е голямо предизвикателство. Сама аранжирам и записвам музиката си. Напоследък любими мои стилове са Chill Out, Ambient, New Age… Привърженик съм на добрия и умело направен аранжимент, в който всяко нещо /инструмент/ си е на мястото и има какво да “каже”. Мечтата ми е да издам албум, с който да зарадвам почитателите си.

Кое Ви вдъхновява при композирането на определена творба?

Музиката трябва да докосне душата и сърцето на слушателя. Харесвам музиката с ясно послание, идея и характер, независимо от стила, а не тази, която е сбор от звуци и ефекти. Нямам рецепта за правене на музика, всичко идва и се развива спонтанно. Най-сполучливите си неща съм записвала без да имам представа какво ще изсвиря, просто включвам на запис и… Тогава и динамиката се получава най-добре. Но… винаги трябва да имам вдъхновение!

Животът, реалният, в цялата си пъстрота е най-големия ми вдъхновител!

Разкажете ни за Ваши музикални изяви.

Музикалните ми изяви са били предимно свързани с пиано – участия от времето на обучението ми в Музикалната школа и различни самодейни изяви, които продължиха и по време на студентските ми години. Тези години са ми особено скъпи, защото ги прекарах в най-красивия за мен руски град Санкт Петербург. Там участвах във вокално-инструментална група, където пеех и свирех на пиано, а често и на китара.

В гимназията бях написала песен за моята най-добра приятелка. Тази песен доби доста голяма популярност и до днес някои съученици си спомнят за нея.

Преди 4 години спечелих конкурс за детска песен – текст и музика по случай 50-годишнината от създаването на Музикалната школа в родния ми град, чийто възпитаник съм и аз. Песента “Моето пиано” получи като награда професионален запис и аранжимент.

Помага ли Ви общуването в интернет за обмяна на идеи и опит в музицирането?

Без Интернет моята музика нямаше да достигне до толкова широк кръг слушатели, да бъде оценена от почитатели, колеги – композитори не само от български, но и от международни сайтове. Без Интернет, без компютърните технологии нямаше да мога да разгърна целия потенциал, който нося в себе си.

Отдавна мина времето, когато единственият инструмент, оживяващ музиката ми бе класическото домашно пиано, а моите слушатели бяха близките до мен хора. Сега имам свободата да творя, да боравя с едни от най-добрите програми за музика, да избирам от неограничен брой инструменти и всичко това ми помага да дам воля на своето вдъхновение…

Mila Kara

Разкажете нещо повече за Вашите постижения и проекти.

На този етап, в Интернет пространството, за свои постижения
отчитам признанието на моята композиция “Sky High” за “The Best Chill Out Track” of 2006 г. на Chill Out World community, както и двукратното ми избиране за Music Forte Artist Of The Day. Постижения за мен са и всички онези топли думи и коментари,
които получавам ежедневно, както и редицата предложения за съвместна работа.

От 2007 година участвам в нов авторски проект. Причината да получа това предложение се оказа една от любимите ми авторски композиции “ Nevermore”. Човекът, чул тази композиция, Цветан Илиев, живее от години отвъд Океана. Той е чудесен китарист и опитен музикант.

Предложи ми да запише жива китара към композицията, от което тя само спечели. Решихме да направим няколко неща заедно и така сформирахме своя проект The Wand. Като гост-музикант в някои от парчетата ни се изявява перкусиониста Хосе Диас, също от САЩ. Работим изцяло виртуално, което още повече доказва какви невероятни предимства и възможности за изява ни дава Интернет пространството.

Какво бихте пожелали на читателите на Public Republic и на Вашите почитатели?

Всеки човек носи в себе си някакво творческо начало. Да градиш умения, да развиваш талант, знания и интелект е също толкова важно, колкото и да ги споделяш с останалите. Най-голямата отплата е да усетиш, че някой е бил докоснат от твоето творческо послание. Нека всеки от нас открие твореца в себе си!

За желаещите да се потопят в музикалния свят на Мила Кара:

My Space
Soundclick
lAC
SONIC-BANG
The Wand

Интервюто направи: Албена Попова

Снимки: Личен архив на Мила Кара

Колаж: Албена Попова

Рубрики: Frontpage · Сцена

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

3 Kоментара за сега ↓

 • Пенка Денева // 16 юли, 2008 //

  Поздравявам Ви, за това интервю!

  Попаднали сте на истинска перла! Мила Кара е точно това. С нейната музика мечтая, релаксирам, тя ме стимулира и да работя.

  Поздравления, Мила Кара! Желая много нови композиции и успешна реализация в музиката!

 • NULIS // 24 юли, 2008 //

  Компилацията на Мила Кара от класическа и съвременна музика (сътворени лично от нея) – усещане за необятност, летене, блаженство. Успехи…

 • Selena // 26 юли, 2008 //

  Благодаря за споделения талант! Пожелания за бъдещи успехи!
  И за мен Санкт Петербург е град-приказка, едно невероятно съчетание от камък, въздух и вода!

Коментирай