Public Republic Art Studio

Божана Апостолова: “Писането е вътрешно изригване на чувства”

25 юни, 2008 от · 17 Коментара

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю с Божана Апостолова – поет, прозаик и издател, собственик на ИК “Жанет 45”

Bojana Apostolova

“Успехът е, когато правиш хората щастливи.”

Божана Апостолова

Има творци, които притежават таланта да приютят хармонично в себе си няколко дарби. Такава е личността на Божана Апостолова – вдъхновена поетеса, прозаик, меценат на българската литература и култура.

Неслучайно за благородната си мисия да открива, подкрепя и издава български автори Божана е наречена Майка Тереза на българската култура.

Това призвание да служи на родното изкуство е в съзвучие с таланта на издателката да събере няколко същности в едно – „Сама и обща в себе си живея.”

Може би първата и най-изконна същност на Божана е поезията. Книгите със стихове “Нестинарска орис” (1978), “Както мама се кръсти” (1995), “В питието на мрака” (1998), “Необетован свят” (1986), “Вселюбов” (2001) “Състояние трето” (2003) и “Възел” (2005), „Едва я задържам” (2008) спечелват любовта и признанието на българските ценители на изкуството, на поети и критици. Авторката е наречена за прекрасните си стихове новата Багряна.

Другото лице на Божана е талантът й на оригинален белетрист и проникновен философ и психолог на българския живот. В двете части на “Делнична библия” лично изстраданото и драматично почувствано битие се разширява и универсализира, за да поеме смислите на човешката екзистенция.

Божана Апостолова пише и съвременна приказка за деца в “Човекът с небето” (2002).

Творческата същност на авторката хармонично се вплита с издаването на утвърдени и млади поети и писатели – Андрей Германов, Иван Радоев, Дора Габе, Константин Павлов, Екатерина Йосифова, Стефан Цанев, Недялко Йорданов, Първан Стефанов, Иван Динков, Станка Пенчева, Георги Величков, Христо Карастоянов, Бойко Ламбовски, Георги Борисов, Григор Ленков, Георги Господинов, Йордан Ефтимов, Силвия Чолева, Марин Бодаков, Петър Чухов и мн. др.

А обединяващата сила на всички същности на поетесата, белетриста и издателя на българска литература е любовта – “…единствената нафора в това всеопрощаващо време…”.

Какъв е смисълът на изкуството според вас?

За мене изкуството е комбинация от всичко – от това да съм вътре в нещата и да съм на дистанция от тях. Освен жизнена правдивост, в него трябва да има и нещо друго, вън от живота – това е играта, фантазията, вътрешната свобода и простор.

В крайна сметка същественото е посредством изкуството да оцеляват мисловните ценности на основата на общата философия, като се съблюдават най-общите правила, но всяко правило рано или късно остарява. Както се случва с постмодернизма. Той не е вече модерен.

Постмодернистите ги движи навикът, води ги инерцията и те не забелязват, че от модерни са станали скучни. В такива случаи боледува смисълът на изкуството, а той е да облагородява човешката душа, да прави човека по-добър, по-чувствителен към заобикалящите го.

Как решихте да издавате преди всичко българска литература?

Аз самата съм творец (първата ми поетична книга излезе през 1978 г.), имам много приятели сред българските автори, зная колко им е трудно, особено във време като днешното, помня и колко важно беше за мене да излезе първата ми книга, колко дълго я чаках.

А и в този съвременен пазар, пренаситен с чуждестранни бестселъри, не е ли престъпление да забравяме нашите си автори, включително и утвърдените?

Как младите да направят първите си стъпки, за да тръгнат по пътя на литературата? Ако се пренебрегне комерсиалната страна, няма нищо по-естествено от това едно българско издателство да се грижи за българската литература.

Каква е мисията на издателя на българска литература в съвременната ситуация?

Истина е, че издаването на българска литература не само че не е печеливш бизнес, ами в повечето случаи е дори губещ. Далеч по-атрактивно във финансов план е да издаваш хороскопи, езотерична литература, готварски книги или всевъзможни наръчници как да отслабнем, как да успеем в живота и т.н.

Но аз виждам мисията на издателя в това да отглежда и съхранява литературните ценности. Прочее, такъв въпрос ми звучи някак обидно, защото как би изглеждал един такъв въпрос, да речем, към немски издател спрямо немските автори?

Кое е най-голямото предизвикателство за вас като творец? А като издател?

При мен писането е вътрешно изригване на чувства, които в момента ме владеят и очакват своето поетическо изразяване. Предизвикателство за поета (каквато предимно се чувствам) може да бъде една дума, един поглед, една тревичка, един цвят или безразборно чуруликане на врабци.

Виж, като издател е друго – голямо щастие би било за мен между многото книги, които издавам, да се появи нещо силно, изненадващо, значимо.

Кои тенденции в съвременното българско изкуство ви допадат най-много? А има ли такива, които не толерирате?

Не робувам на тенденции. Вълнува ме всичко, което е истинска литература и носи белезите на изкуството. Не толерирам бездарието.

По какъв начин творчеството и издателската ви работа си взаимодействат?

В незначителна степен, макар че общуването ми с текстовете, които минават през ръцете ми, все пак ме обогатява.

Какви са принципите, които Ви ръководят като издател?

На първо място – да обърна внимание на всички дошли при мен ръкописи, за да не пренебрегна нещо, което си заслужава публикуването.

За това отделям не малко средства и ползвам широк кръг от консултанти – авторитетни български автори, на чиято култура и литературен вкус разчитам.

Кои са вашите любими съвременни български и чужди автори?

Нямам домашни любимци сред авторите. Интересни за мен в последните месеци бяха срещите ми с книгите на Харуки Мураками, Костас Монтис, с почти всички български поети, които издавам и преоткривам наново, както бе с Добромир Тонев, Николай Заяков…

Има ли среща с изкуството, която в последно време особено много ви е развълнувала?

Да. С един стар познайник – Куросава.

Какво помага на един талант да се развие? А има ли нещо, което би му попречило?

Това е тема за цяла научна разработка. Но, казано най-общо, помага духът. А пречи, доколкото визирам днешната обстановка в България, финансовото притеснение, което изпитват много талантливи български автори.

Разкажете ни нещо повече за вашето вдъхновение. Какво е мястото на новата Ви книга с поезия „Едва я задържам” сред другите ви стихосбирки?

Вече казах, вдъхновението ми идва внезапно, без дори да мога да го осмисля. А що се отнася до новата ми книга, тя вече е в ръцете на литературните критици – тяхна работа е да я класифицират, оценяват, да й търсят мястото… Засега, радвам се, отзивите са положителни и твърдят за ново, по-високо ниво в сравнение с досегашното ми творчество.

Вие ли търсите младите таланти или те ви намират?

Това е общо взето двустранен процес, а аз имам възможност за избор, тъй като месечно получавам поне по двайсетина ръкописа.

Какво ви мотивира да продължите да издавате български творци?

Безкрайно съм радостна, когато някоя от новоиздадените книги се посрещне с удоволствие и аплаузи от читатели и ценители. Дори такива случаи да са сравнително редки, това ми е достатъчно – открит е още един талантлив автор.

Кога се чувствате удовлетворена? Кое е най-голямото признание за вас?

В личен план – когато чуя добри думи за някое от стихотворенията си или за прозаичните ми книги. От това по-голямо признание няма. А не мога да не се радвам и на многобройните награди за издателството ми…

Ако имахте възможност и власт, какво бихте променили в България?

Боже Господи, колко много неща в обществено-политическите ни порядки!… Много, много, кажи-речи почти всичко… С изключение на природата ни. Но ако все пак трябва да бъда по-конкретна, а и проблемът лично ме вълнува, ще започна с премахване на данъка добавена стойност в областта на културата.

Какво помага и какво пречи на българското изкуство да се интегрира в европейското?

Това не е въпрос от моята компетенция. Доколкото се отнася до моята дейност, аз се опитвам да направя нещо по моите сили, със собствени средства – да реализирам издателския си проект “Духовна врата”, същността на който е именно взаимното опознаване на европейските автори и литератури.

При това на базата на търсена взаимност и двустранност на процеса – например, вече са факт петте български книги, преведени на турски и петте турски книги, преведени на български. Резултатът ме задоволява и мисля това да се превърне в издателски стил при контактите и работата ми с издатели и от други страни.

Досега българската литература е достигала до рафтовете на европейските книжарници основно поради инициативността на отделни автори или чуждестранни издателства, което определя пътя й като спонтанен и спорадичен. Иска ми се обаче нещата да се променят и да има по-сериозна ако не държавна, то поне институционална политика по този въпрос.

Какви качества трябва да притежава и изгражда у себе си един автор, за да развие дарбата си в областта на изкуството?

Чувствителност, трудолюбие, талант.

Коя е мечтата, която сте сбъднали в последно време?

Издавам в 19 тома “Избрани произведения” на голямата българска писателка Вера Мутафчиева – художествена проза, есеистика, мемоари, исторически изследвания… Вълнувам се от това, че ще покажа в неговия блясък още едно българско съкровище. Защото българите не притежават само златни съкровища от древността…

За какво продължавате да мечтаете?

За повече свободно време – за семейството, за себе си, за творчество.

Името Божана Апостолова неизменно се свързва с едно от най-авторитетните български издателства – „Жанет 45”, на което тя е основател и собственик.
Но от 1978 г., когато излиза първата й стихосбирка „Нестинарска орис”, до 2008 г., когато излиза осмата й книга със стихове „Едва я задържам”, ИК “Стигмати”, София, тя упорито и без външен шум печели на своя страна все повече читатели, както на поезия, така и на проза – Апостолова е автор на романа в два тома „Делнична библия” и на съвременната приказка за деца „Човекът с небето”.

Освен с многобройни награди за издателската й дейност, Апостолова е удостоена и с много награди за личното й творчество, сред които тя особено цени наградата „Пловдив” за проза, „Златния ланец” на в. „Труд” за поезия и „Золотая муза” – за лично творчество и принос в българо-руските културни взаимоотношения.

Макар наградите да я радват, истински щастлива я прави интересът на читателите към нейните стихове. Затова с удоволствие приема предложението на Министерството на културата за авторски рецитал в цикъла „Ноти и метафори”.

Stihosbirka na Bojana ApostolovaИзлезе и вече може да бъде намерена в книжарниците новата поетична книга на Божана Апостолова „Едва я задържам”, оформена блестящо от художника Христо Гочев, с илюстрации на Георги Гърдев. В нея читателите ще разпознаят познатата експресия на чувството от предишните й книги и ще усетят една нова, умъдрена вглъбеност, изразена с лаконичната безпощадност на точните думи.

Издателската къща на Божана Апостолова “Жанет-45″ се появява още в началото на 90-те години.

Издателството се ориентира към издаване само на българска литература, както на класици, така и на най-млади, често дебютиращи автори.

„Издавам страшно много млади автори – от 17 до 33-годишни. И непрекъснато моето издателство търси да открие сред тях големия български автор, защото на младитe, които пишат, през тези 17-18 години на прехода им беше трудно да се реализират.“ (Божана Апостолова)

Водещата издателска къща притежава национални и международни отличия, сред които две национални награди “Христо Г. Данов” за издаването на българска художествена литература /2002/ и “Бронзов лъв” за цялостен принос в издаването на съвременна българска литература /2002/, “Константин Константинов” /2005/ за принос в издаването на детска литература, както и наградата на ЮНЕСКО, получена на Първия световен конкурс по дизайн на книгата във Франкфурт през 2003 г.

Интервюто направи: Наталия Николаева

Рубрики: Frontpage · Сцена

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

17 Kоментара за сега ↓

 • Emiliya Avginova // 25 юни, 2008 //

  Чудесно е, че има такива хора като Божана Апостолова! Бих искала да я познавам лично и, може би, ще бъда малко по-оптимистично настроена по въпроса, дали ценим нашата литература. Радвам се, че помага на младите творци и, че е от малкото хора, които “не толерират бездарието”!

 • Free Soul // 25 юни, 2008 //

  Интервюто, както винаги, е на ниво. Съдържателно и успява да изрази много добре личността на Божана Апостолова.

  Радвам се, че има хора като нея, които с гражданската си позиция и ангажимент към родното изкуство, го подкрепят и помагат то да се развива.

  Възхищавам се на поетичния талант на г-жа Апостолова и й пожелавам успехи и енергия в благородната мисия!

 • otchelnik // 25 юни, 2008 //

  Жане, знаеш, че си обречена на успех… Нека все така те спохождат всякаквите видове УСПЕХ. Знам, че добрите неща, които ти се случват не са случайни… Радвам им се…

 • suhi-v // 5 юли, 2008 //

  ok!

 • suhi-v // 5 юли, 2008 //

  много добре

 • Nikola Ivanov // 19 яну, 2009 //

  Божана е поетеса по призвание. Особено последните й стихосбирки са на много добро ниво. Божана, продължавай все така!

 • Таня Луфчева // 9 ное, 2011 //

  Гледах Божана Апостолова при Росен Петров на 06.11.2011 г. по БТВ. Интервюто беше чудесно, но най- много ме впечатли стихотворението посветено на синът й. Такава дълбочина в душата , такава чувственост, че чак боли сърцето!!!…………
  Какъв талант!!! Поклон пред голямата Божана Апостолова! Гордея се , че съм нейна съгражданка.

  С най-сърдечни поздрави : Таня Луфчева –

  09.2011 г. – Пловдив

 • Shawnnub // 28 яну, 2017 //

  pret de 8000 euros – emprunter 1000 euros, pret personnel 1000 euros.

 • PeterGlymn // 28 яну, 2017 //

  мечи бабочки вин чунь – правильный кастет, monkey fist.

 • RodrigoAcigh // 29 яну, 2017 //

  купить одежду оптом – купить женскую одежду оптом, пальто от производителя.

 • PeterKak // 29 яну, 2017 //

  Ввод, вывод, обмен электронных валют – Кредитование, Ввод, вывод, обмен электронных валют.

 • KeithSeicy // 9 фев, 2017 //

  kamagra jelly – kamagra gel, buy kamagra.

 • WilliamDiafe // 21 фев, 2017 //

  дача дизайн вашего сада видео – современный дизайн гостинной, дизайн маленькой ванной комнаты с душевой кабиной.

 • Geraldodoni // 21 фев, 2017 //

  Slot Basketball Star online casino Ballroom application – Halloweenies bonus slot online casino app BlackJack Ballroom

 • JamesFup // 11 мар, 2017 //

  relevant resource http://1myhitmp3.com/mp3/michael+jackson+give+in+to+me

 • Marcusprupt // 17 юли, 2018 //

  программа +для взлома телеграм – как взломать ватсап бесплатно, как взломать скайп приложение

 • TimothyGak // 18 сеп, 2018 //

  заказать перевод онлайн – биржа авторов студенческих работ, заказать речь к диплому.

Коментирай