Public Republic Art Studio

Изложба на карикатури “Огледалата”

23 юни, 2008 от · 2 Коментара

Gissen в уеб галерия показва картини с карикатури на Живко Тенев – Gissen

Karikatura na Jissen

“Огледалата” се нарича новата експозиция в уеб галерия Gissen , чиито автор е Живко Тенев – GISSEN. Това е 33-та изложба за GISSEN, който е смятан за един от тримата ученици на Борис Димовски.

В творческия си актив художникът има участия в 93 престижни международни салона на карикатурата на 4 континента. Печелил е отличия за свои творби в Италия, Сирия и две в Китай.

Jissen

Това в никакъв случай не е изложба в която темата е “Огледалата”, твърди художникът. Огледалата са само символична метафора, тъй като карикатурата е огледало за нашите души. В нея ние се вглеждаме много пъти, било от страниците на пресата, телевизията или интернет и най-често не виждаме себе си, а преди всичко онези, които са около нас.

Karikatura na Jissen

Така се създава един изкривен свят и той ще си остане такъв до момента, в който ние не съзрем в дадена карикатура самите себе си, твърди авторът.

Тридесетте карикатури от изложбата са нарисувани на компютър, но GISSEN смята, че добрият художник трябва да умее да рисува еднакво добре не само с ръце, но ако се наложи дори и с вятърни мелници.

Karikatura na Jissen

За да бъде един творец карикатурист, най-напред той трябва да е перфектен рисувач. Иначе просто не се получава, а разликата се забелязва от сто километра. В този смисъл обикновените илюстратори на вицове нямат никакви шансове дори да влязат в световните салони на карикатурата, твърди още GISSEN.

Karikatura na Jissen

Художникът е един от създателите на най-голямата българска уеб галерия Gissen. Само за една година след старта си, галерията счупи всички рекорди за динамично и бързо развитие, а датите за промоции на нови изложби са ангажирани за две години напред.

Karikatura na Jissen

За момента в различните жанрови категории на галерията има близо 500 творби, което е едва 10 % от ресурса на галерията, но нека не забравяме, че тя все още е в процес на прохождане, пояснява художникът.

Karikatura na Jissen

Аз не смятам себе за галерист в смисъла, в който е известно това понятие. Екипът на уеб галерия Gissen не робува на големи и утвърдени имена с големи и себични претенции.

Karikatura na Jissen

Това обаче не означава, че ние няма да дадем път на онези, които ще бъдат наистина големи след 10-20 години. Създадохме един проект, чиято цел е да приобщи хора, които наистина знаят, могат и дават всичко от себе си този свят да бъде малко по-добър.

Karikatura na Jissen

Живко Тенев, Арт Галерия “Жисен”

Рубрики: Frontpage · Visual Art

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

2 Kоментара за сега ↓

  • Alberta // 23 юни, 2008 //

    Много интересни карикатури. Браво! :)
    Аз се занимавам с фотошоп и за мен лично си има своите плюсове, особено за илюстрациите. Фонът става по-плътен и стои по – добре, отколкото при чистата рисунка.

  • Free Soul // 26 юни, 2008 //

    Много готини карикатури, поздравления за Живко Тенев и още много бъдещи успехи на “Огледалата” и на уебгалерията Gissen!

Коментирай