Public Republic Art Studio

Платната на Никола Манев – между реалното и мистичното

21 юни, 2008 от · 2 Коментара

“Творецът трябва да има сили да извади духовната светлина на заобикалящия ни свят”

Никола Манев

Nikola Manev

Известният български художник Никола Манев наскоро получи титлата Академик на БАНИ (Българската Академия на науките и изкуствата).
Живописецът живее и твори 45 години в Париж, но остава завинаги свързан с България и родното.

Зад гърба си има над 80 самостоятелни изложби и множество биеналета, сътворил е вселени върху повече от 2000 платна, които са в частни и държавни колекции в повече от 30 страни по света и съчетава по възхитително хармоничен начин космополитизма си с българското.

Kartina na Nikola Manev

Никола Манев притежава уникалния талант да се чувства навсякъде у дома си – независимо от географските ширини.

Той приема с вдъхновение предизвикателството да живее в световната арт столица – Париж, да представя свои платна в различни кътчета на земното кълбо, но и винаги да бъде в България.

Nikola Manev

В родината – неговата галерия приютява великолепните му картини в любимия Чирпан. Тази година неговите платна гостуват на четири български града – първо в Пловдив, в галерия “Филипополис”, после в Ямбол, в галерия “Жорж Папазов” през юли. Третата изложба е във Варна в галерия “Кавалет” в края на август, а четвъртата ще е във Видин. “Много обичам да пътувам из България” – споделя живописецът.

Kartina na Nikoal Manev

За мен творческият натюрел на Никола Манев в най-голяма степен изразява “божествения бяс” (Платон), вдъхновението, с което художникът извайва своите платна и ги заселва с уникални светове – винаги различни и изненадващи, покоряващи. За месец и половина през тази зима художникът споделя, че сътворява 50-60 картини. Защото има нещо надземно в този неукротим порив да рисуваш, да се себеизразяваш и да достигаш до хората, да нахлуваш в мечтите им, да ги омагьосваш. На един дъх, като за последно, овладян от необходимостта да твориш, да създаваш.

Kartina na Nikola Manev

Преди моето интервю с художника Никола Манев в една от следващите публикации, предлагам да се оставим на магията на част от неговите мистично-реалистични платна, които са уникални и незабравими.

“Работя интуитивно, вземам всичко от природата, където всичко е живо… Една от любимите ми теми са силуетите на комините (от така наречените неодушевени предмети), а колко и различни живи съдби стоят зад тях… Творецът трябва да има сили да извади духовната светлина на заобикалящия ни свят.”

Никола Манев

Kartina na Nikola Manev

Kartina na Nikola Manev

Kartina na Nikola Manev

Kartina na Nikola Manev

Рубрики: Frontpage · Visual Art

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

2 Kоментара за сега ↓

  • Alberta // 22 юни, 2008 //

    Прекрасни платна! :)

  • liza // 2 юли, 2008 //

    Страшно ми харесва начинът, по който описваш творческия процес, Natalie… Нямам търпение да прочета продължението!

Коментирай