Public Republic Art Studio

Да бъдеш себе си

17 март, 2008 от · 6 Коментара

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю с младата художничка Марина Колева

Marina Koleva

“Бъдещето е на тези, които вярват в красотата на мечтите си.”

Елинор Рузвелт

Марина Колева е на 16 години, учи в Национално училище за изящни изкуства “Илия Петров”. Занимава се с изобразително изкуство. Обича да рисува портрети, женски фигури и пейзажи. През свободното си време ходи на риболов, излиза с приятели, разглежда страници в интернет. Обожава да чете книги, предпочита тези, които провокират въображението. Надява се никога да не изгуби детското в себе си, защото според нея това е живецът във всеки един от нас. Любимата и мисъл е на Елинор Рузвелт – “Бъдещето е на тези, които вярват в красотата на мечтите си.”

От кога се занимаваш с изобразително изкуство?

Peizaj
Пейзаж – игра на светлината, темпера

Винаги съм обичала да рисувам, но сериозно се занимавам с изобразително изкуство от седми клас. Реших, че ще кандидатсвам с рисуване и започнах да се подготвям.
В деня, в който разбрах че съм приета, за първи път осъзнах, че правя важна стъпка по пътя си в живота.

Какво ти дават заниманията по рисуване?

Дават ми възможност най-вече да търся и опознавам себе си, да изразявам чувства и емоции, да бъда свободна и пълноценна. Там съм в стихията си.

Jensko tqlo
Женско тяло – скица, въглен

Любими художници или стил в изкуството?

Има прекалено много добри художници, за да изредя любимите си, но като направление в изкуството предпочитам импресионизма. Може би като любим художник мога да определя българския маринист Марио Жеков, картините му пленяват с истинска сръчност, чувство и колорит.

Графиката, живописта или приложните изкуства ти допадат повече?

Trite gracii
Торсове – графика, линогравюра

По специалност се водя графика, но еднакво обичам и нея, и живописта. Приложните изкуства не ме влекат толкова.

В коя техника на работа се чувстваш най-сигурна и смяташ че те изразява по-добре?

Trite gracii - graviura
Трите грации – графика, линогравюра

Много зависи от настроението ми коя техника на работа би ме изразила по-добре. Най-сигурна съм в учебната рисунка с молива, защото най-дълго съм работила с този материал и малко или много съм се усъвършенствала. За пейзажи обикновено предпочитам живопис, а за свободните композиции различни графични техники.

Какви са амбициите ти за реализация в България?

Gradski peizaj
Нощен пейзаж – живопис, темпера

Имам желание след гимназията да кандидатствам в Художествената академия, но там не се влиза лесно, а до 2 години не се знае какво ще ми дойде на ум. Иска ми се наистина да се занимавам и за в бъдеще с рисуване, но да станеш някой в България, а и където и да е другаде, е трудна работа.

Jivopis - jensko lice
Портрет – Жена – живопис, тепмера

Защо според теб кичът в изкуството се харесва?

Колкото и неприятно да е, масова част от хората не обичат да се замислят над смисъла на дадена творба. Харесва им идеята да е поднесена на тепсия. Не им е лесно на художниците, и те трябва от нещо да се хранят, затова просто правят това, което ще бъде харесано, за да се купува.

Пожелай нещо на младите творци.

Пожелавам им (пожелавам си го и на мен) да бъдат упорити и много нахъсани, за да успеят в живота, но най-вече им пожелавам да бъдат винаги себе си.

Lodka
Лодка – живопис, темпера

Картини: Марина Колева

Интервюто направи: Албена Попова

Рубрики: Frontpage · Visual Art · Сцена

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

6 Kоментара за сега ↓

 • Ironman // 17 мар, 2008 //

  Браво Мария, сигурен съм, че човек, който следва мечтите си развива таланта си – ще има бъдеще. Хубави картини, не спирай да рисуваш!

 • bibata // 17 мар, 2008 //

  Aх, как се изненадах да те видя тук Марина!!! :) Toлкова се радвам!!! Само исках да попитам – да не би да си зарязала Откровенци… Защото,тамън си свикнал да си гледаш едни и същи муцуни, а пък те се отказват да публикуват повече. Няма да ни лишиш от това, нали?

 • cefules // 17 мар, 2008 //

  Много заряд, много!!!

 • Apollon // 18 мар, 2008 //

  Аз я познавам лично през нета – усетил съм нейната фина и богата душевност – но сега за първи път се срещам с нейното творчество, което ме убеждава в това, че никак не съм сбъркал в преценката си за един млад творец със солидни заложби – нека разцъфне таланта ти като красиво пролетно цвете.

 • МАРИНА // 30 май, 2010 //

  Браво мило момиче,давай напред,бьди жива и здрава

 • петър дойчинов // 19 дек, 2010 //

  Нямах намерение да коментирам, но понеже накрая пак излезе името ми реших да напиша нещо.С малко неща е представена младата художничка, но от етюда виждам че владее добре рисунката и бих я посаветвал да не се увлича по по големите деформации, а да щудира по прецизно.

Коментирай