Public Republic Art Studio

Вдъхновява ме природата и необичайното време

6 ноември, 2007 от · 8 Коментара

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю с Евгени Динев

Evgeni Dinev

“Щастието се състои във вниманието
към малките неща”.

Вилхелм Буш

За мен фотографът Евгени Динев е един щастлив човек. Творец, който чрез любимото си увлечение запечатва красотата и неповторимостта на малките неща, преоткрива ги и ги показва в тяхното очарование и уникалност.

След като представихме първата част от прекрасната изложба с негови снимки, на вниманието на читателите на Public Republic предлагам интервюто ми с Евгени Динев, който разказва за своята любов към фотографията.

Domlyan Dam

Какво е различното при фотографията като поглед към света?

Фотографията е начин да погледнеш през очите на човека, запечатал момента. Улицата, по която минавам всеки ден, може да е най-баналният откъс от ежедневието, докато един кадър, на който е запечатан мотив от нея, може да пробуди спомени или покаже неща, в които никога не съм се вглеждал.

Как се роди любовта ти към фотографията?

Любовта ми към фотографията се крие още в детските ми години. Снимах със Зенита на баща ми, след което сам проявявах снимките.

По-сериозно се занимавам едва от три години, и осъзнавам, че снимането, колкото и да ми е хоби, съвсем не е шега работа. Освен прилична огледално-рефлексна камера са нужни обективи, които надвишават в пъти цената на тялото, нужни са средства за пътуване, както и много време, което трудно един начинаещ фото-любител може да компенсира с направените снимки.

Споделям пътуванията си в във вид на фоторазкази в блога ми, а снимките които ми харесат повече, слагам в моята фотогалерия Seen In My Camera и по фото-форумите.

Bakarlaka

Може ли фотографията да се нарече изкуство и защо?

В изкуство може да се превърне всичко, стига да се прави с отдаденост и талант за това. Ако снимането е просто една от функциите на GSM-а, все ще се намери някой, който да превърне това в изкуство.

Както не от всяка картина става шедьовър, така е и при фотографията, само че мащабът е несъпоставим.

В една флаш карта може да има място за хиляди кадри, но това не е гаранция, че и един ще става за показване.

Снимката не я прави апаратът, а човекът зад него. Техниката е само инструмент, както четката за художника, а вместо бои имаме светлина. Границата, откъдето една снимка може да се нарече изкуство, започва твърде от високо.

Belogardchick Rocks

В какво се състои твоята позиция, изразена чрез фотографиите ти?

Обичам да снимам природата, особено по-закътаните краища на страната. Около моя град има много интересни места, които рядко попадат в полезрението на редовия фотограф.

Такива са зоните около Езерата, възвишенията на север към Стара Планина или на юг към Странджа, заливчетата към Крайморие или пък ронливия морски бряг след Сарафово, откъдето снимката на нос Лахна се вижда първа при отваряне на България в GoogleEarth. Обикновено това са трудно достъпни и не особено приветливи места, където никой не ходи.

В България има толкова много природни забележителности, които са неизчерпаем източник на снимки за всеки сезон от годината. Не знам дали въобще ще ми стигне този живот да обиколя всички места, които съм си наумил през всички сезони от годината.

Atia

Имаш ли любими теми и мотиви?

Харесва ми да снимам там където има вода – край морето, язовири, реки…, много рано сутрин или преди залез се получават хубави кадри заради богатата на цветове светлина. Обичам сцени където има водещи линии, обекти на преден план… Мисля, че тепърва ми предстои откривам какви са любимите ми мотиви.

Кои са ситуациите или образите, които те вдъхновяват?

Вдъхновител за мен е природата и необичайното време. Често ходя по разни затънтени места – защитени местности, резервати, където в повечето случаи няма нищо интересно за снимане. Нужно е много обикаляне, особено когато не съм запознат с местността, само и само да се добера да нещо интересно.

Винаги нося целия набор от обективи с мен и избягвам да се разделям със статива. Опитвам се да ставам много рано сутрин, колкото и да ми е трудно, и да запрашвам с колата нанякъде. По това време пейзажите са много по-различни. Някое съвсем безинтересно място денем, може да се окаже неописуемо преди изгрев. По-трудно е да се снима по това време от деня, но си струва усилията.

Meteora

Би ли продължил да се занимаваш с фотография и за в бъдеще?

Откакто съм започнал да снимам желанието ми само се усилва. Стимулира ме и това, че ми се обаждат много хора, които искат да ползват или закупят снимките ми за списания, календари, комерсиални сайтове и други.

Lahna Cape

Какво е мястото на България в избора на теми за твоите снимки?

България е номер едно в класацията ми, познавам я добре, имам планове къде, кого и какво да снимам. С голямо удоволствие бих обикалял и съседните балканските държави Черна Гора, Албания, Гърция, Турция… стига да имах неограничено време и приходи. Ако беше така, не бих се справял да обикалям из всички точки на света.

За какво мечтаеш?

За нещата от техническата страна, които бих могъл да си позволя, си мечтая за по-хубав апарат, много и качествени обективи и т.н. Мечтая си, когато стоя затворен в офиса, а навън времето е прекрасно, да зарежа всичко и да отида да снимам в Родопите, примерно. Пак е в сферата на възможното, така че ако някой ден започна да си вадя прехраната само със снимане, може да се окаже реалност.

В сферата на невъзможното си мечтая да отида до най-отдалечените точки на планетата, както „пътешествията до края на света” с Art Wolfe. Примерно бих се разходил из Танзания, Камчатка, Аляска, Патагония, най-южните острови в Тихия океан, бих обиколил всички тези интересни места, които показват по National Geographic и Discovery Channel.

Следва втора част от виртуалната изложба на Евгени Динев – една невероятна фото разходка.

Red Water

Евгени Динев е роден на 06.07.1976 г. в Бургас. Завършил е магистратура в специалност “Системи и управление”, факултет Автоматика на Техническия Университет в гр. София. Живее в Бургас и има две деца. Работи като уеб дизайнер на свободна практика, а фотографията е негово хоби.

Обичам да чете всичко от Достоевски до Стивън Кинг, любимите му автори са просто неизброими.

Предпочитаната от Евгени музиката е рок, особено тези групи, които клонят към прогресив рока му допадат най-много. От по-новите банди харесва такива като: The Feeling, Interpol, Kings of Leon, Maximo Park и много други.

Голям почитател е на класическата музика – Шостакович, Прокофиев, Стравински са му любими.

За художници и фотографи се затруднявам да посочи имена, по фото-форумите има поставени в любими десетки фотографи, които редовно следи и се учи или вдъхновява от тях.

Снимки: Evgeni Dinev

Интервюто направи: Наталия Николаева

Рубрики: Frontpage · Visual Art · Сцена

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

8 Kоментара за сега ↓

 • Free Soul // 6 ное, 2007 //

  Още преди време бях попадал на фотографиите на Евгени, мисля за пръв път във flickr и още тогава бях страшно впечатлен от тези уникални пейзажи и настроението на всяка негова снимка.

  Онова, което най-много ме накара да се замисля в интервюто с Евгени е фактът, че този фотограф прави снимките си като става рано, скита из най-затънтени кътчета на страната, лишава се от редица удобства – в името на любовта си към фотографията, заради хобито си, а не с комерсиална цел. Е това се казва хъс! Респект!

 • La Luna // 6 ное, 2007 //

  Пейзажите и фотографиите на Евгени Динев са като картини, импресии, просто те изтръгват от ежедневието и те отнасят към друго пространство, различно от познатото и битовото. Прекрасни гледки, наистина много емоционални! Благодаря за това естетическо удоволствие!

 • Venzi // 18 дек, 2007 //

  Търсих си с google търсачката “снимане на пейзажи” и попаднах на интервюто на вашия сайт. Много яки пейзажи, искам и аз да се науча да снимам така добре българската природа. Ще ми подарят за Коледа дигитален фотоапарат Nikon и мога само да се уча от Евгени. Много ми харесаха неговите фотографии, страхотни са!

 • cefules // 18 дек, 2007 //

  Природата открива разума си през очите на такива хора.

 • ogity // 1 яну, 2008 //

  Мисля, че снимките са доста добри.

 • Bina Kals // 24 фев, 2008 //

  Такава наситена и плътна емоция изпитах от разходката с тези невероятни фотографии!
  В тях има една изкристализира красота, която те сграбчва.
  Естествено много се развълнувах, когато познах толкова любими места, но уловени през невероятния ви почерк.
  Казвам почерк, защото според мен фотографията ви е изкуство, което би вдъхновило много други изкуства!
  А факта, че сте ми градски, особено ме зарадва!

 • iliana // 13 апр, 2008 //

  Красиви работи!

 • neli // 7 мар, 2012 //

  Red Water e qka

Коментирай