Public Republic Art Studio

Мисловните пейзажи на Хамбург

23 октомври, 2007 от · 5 Коментара

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю на Наталия Николаева с младия дизайнер Градинко Аладинков

Хамбург е градът, в който вече седем години живея и продължавам да преоткривам неговите интересни лица, изненадващи превъплъщения, скрити черти и неповторим чар.

Hamburger mindscapes

Не е случаен фактът, че незабравимата северна красота на Хамбург и неговата оригинална архитектура са вдъхновение за много творци. Един от тях е българинът Градинко Аладинков, който на 26 август откри авторската си изложба “Hamburger mindscapes” в София.

Всички онези, които са любопитни да се докоснат до Хамбург в една различна, новаторска и раздвижена от фантазията перспектива, могат да направят това в изложбата с 15 фото-колажи на Градинко в “Апартамента”, ул.”Неофит Рилски”, гр. София.

За нашите читатели от целия свят е нашата виртуална изложба и разговорът ми с младия дизайнер Градинко Аладинков.

Portret na Gradinko Aladinkov

Разкажи ни какъв беше поводът за изложбата ти във връзка с Хамбург.

HamburgПоводът беше, че прекарах два-три месеца там и натрупах доста снимки. Правих дизайна на сайта на Ментос, за тяхната уеб-агенция, Пилот.
Оставаше ми свободно време и обикалях и снимах.
Огромен фен съм на немската архитектура, почти само сгради имаше на снимките ми.

Защо избра това заглавие за изложбата си?

Защото хем е описателно, хем има шега в него. HamburgОписателно е, защото изображенията са точно мисловни пейзажи – колажирани са от множество снимки, само сградите съществуват реално, но не и местата от композициите.

А иначе винаги ми е било забавно как жителите на Хамбург се наричат хамбургери :) представям си как си вървя по улицата и наоколо се разхожда менюто на Бъргър Кинг :)

Трудно ли беше да определиш съдържанието на проекта?

HamburgИмах съдържанието далеч преди да имам проекта. Докато правех снимките, изобщо нямах представа как ще ги показвам. Идеята за колажите дойде по-късно, когато размишлявах върху насъбрания материал и осъзнавах, че самостоятелно показани, снимките бяха скучни за всеки, който не е запален по архитектурата.

И реших проблема с тези колажи, където естетиката на архитектурата е синтезирана, формите на сградите са освободени от контекста и са подсилени с нереално, фантасмагорично използване на перспективата.

Какво беше най-важното за теб, докато подготвяше отделните елементи от изложбата?

Крайният резултат да е интересен за гледане. Някои композиции са сравнително близки до реалните места от Хамбург, други са съставени от сгради от различни райони, а трети са напълно абстрактни. Експериментирах по скалата документалност-абстрактност, но внимавах крайното изображение да искам да си го окача на стената.

Как е приета изложбата ти от българската публика?

HamburgТези, които питах, казаха че са я харесали, но на тях не може да им се има доверие :) . И в пресата имаше добри отзиви, но на тях пък още по-малко може да им се има доверие; в България няма действаща критика за съвременно изкуство.

Как би определил собственото си изкуство?

По-дизайнерско е, отколкото концептуално. Обичам нещата, които правя, да изглеждат добре.

Мисля, че съм твърде млад да представя на хората някакви мои идеи за света, без да ги подредя красиво и да им наглася цветовете.

Работите на тези български колеги, които на моята възраст се опитват да правят чисто концептуално изкуство, на мен са ми скучни и плитки, освен че са грозни.

Тази изложба ще бъде ли показана и в Хамбург?

Надявам се. Чакам да се махне сегашният директор на Гьоте институт в София, който бил някакъв кофти човек, и ще преговарям с новия шеф да ми помогне за изложба в Хамбург.

Би ли останал да работиш и твориш в България?

HamburgАз вече съм останал. Тук съм у дома си, имам приятели, връзки и репутация; не ми се почва другаде от нулата. А и обичам мястото, колкото и да е задникът на Европа.

За какво мечтаеш?

Да стана министър :) . Винаги съм имал убеждението, че знам как трябва да
стават нещата по-добре от повечето хора. За това и завърших политология – исках да правя света по-добър.

Малко късно разбрах разликите между политологията и политиката. Когато завърших, знаех, че българската политика не е за мене, и се захванах с дизайна, за да имам
за издържам. Но страстта към властта е жива в мен :) .

Hamburger mindscapes

Hamburg

Hamburg

Hamburg

Hamburg

Hamburg

Hamburg

Рубрики: Frontpage · Visual Art · Сцена

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

5 Kоментара за сега ↓

 • La Luna // 23 окт, 2007 //

  Харесва ми този нетрадиционен и динамичен творчески подход към забележителностите и архитектурните красоти на Хамбург. И най-важното – в никакъв случай няма опасност този тип изкуство да ти доскучае. Освен това колажите на Градинко са естетически и оригинални. Питам се обаче дали и София ще стане обект на творчески интерес за дизайнера?

 • Free Soul // 23 окт, 2007 //

  Много са добри колажите на Градинко! Личи си талант и модерно мислене, фантазия и индивидуален стил.

  Мислил, че истинските пейзажи и картини от един град всъщност се раждат в съзнанието и въображението на човека под въздействие на реални срещи и впечатления, натрупани конкретни емоции от мястото.

  Интересен автор! Впечатлен съм.

 • Victor // 24 окт, 2007 //

  Определено много ефектни и интересни колажи! Поздравления към автора им!

  Браво на редакцията за оптималната идея с плъгин, който дава възможност всяка от творбите на Градинко при клик върху нея да се уголемява – ефектът е супер!

 • Milenka // 24 окт, 2007 //

  Браво! Точно такива талантливи хора, със смело и нетрадиционно мислене трябва най-после да влязат в българската политика!

 • Pepo // 27 окт, 2007 //

  Много добър автор! Допадна ми и чувството му за хумор – много свежо присъствие!

  Пожелавам успехи на Градинко, дано пък в България се научат да ценят истинските таланти като него, в което досега съм имал повече причини да се съмнявам. Но всичко тече, всичко се променя!

Коментирай