Public Republic Art Studio

SimpleStudio – осъществяващата се мечта

10 октомври, 2007 от · 5 Коментара

Exclusivno_za_Public_Republic

SimpleStudio в контекста на “Твори свободно и споделяй”

Снимка на Йовко Ламбрев
Снимка: Yovko Lambrev

“Ти виждаш нещата и питаш “Защо?”,
аз мечтая за неща,
които никога не са били
и питам “Защо не?”

Джордж Бърнард Шоу

Много ми е приятно да представя на читателите на Public Republic един новаторски и модерен проект – SimpleStudio, в който всеки човек е зрител и създател едновременно.
Yovko Lambrev Инициатор на тази уникална по замисъла си идея е Йовко Ламбрев и неговите приятели. Освен като автор на един от най-стойностните български блогове, той е ярка индивидуалност, креативен дух и страстен фотограф. В интервюто ми с Йовко ще имаме възможност да се срещнем с интересната и оригинална идея, наречена SimpleStudio.

Как и кога се роди идеята за SimpleStudio?

Идеята за собствено студио е моя детска мечта. Преди години се двоумях кое от двете неща – IT или фотография – да избера за хоби, и кое за професия.

Избрах да оставя фотографията само като своя дълбока страст и макар от време на време да изпълнявам и комерсиални поръчки, снимам предимно за удоволствие и предпочитам да се възприемам като запален любител, а не като практикуващ професионалист. В този контекст инвестицията в собствено студио, което не се използва пълноценно, би била неоправдана.

Снимка от Йовко ЛамбревВ същото време от години се занимавам с проблемите на свободния софтуер, отворения код, свободната култура и това са теми, които се превърнаха в крайъгълни камъни в живота ми. Преди две години чух за опита на едни мои приятели Voxxlab да създадат звукозаписно студио, което да отдават под наем, когато се използва за комерсиални цели, но да може да бъде използвано и безплатно от млади и начинаещи музиканти, при условие, че свободно споделят създадената там музика. Просто първото, което си казах беше, че този модел безпроблемно може да бъде пренесен и за фотографско студио, а и това осмисли усилията и инвестициите ми да го създам.

Изчаках около година идеята да узрее в главата ми, дискутирах я с приятели и съмишленици от Фондация “Отворени проекти”и потърсих екип чрез личния си сайт. Още една година по-късно предстои да направим реалния старт на 27 октомври в Червената къща в София.

Снимка от Йовко Ламбрев
Снимка: Yovko Lambrev

Какви са мотивите за създаване на този проект, който вече е “реализирана мечта”?

Всъщност може би трябва да изчакаме първите два-три сезона на SimpleStudio за да наречем мечтата наистина реализирана, но мотивите са адски обикновени – любовта към фотографията и споделянето.

Фотографията е много особена “болест” – напълно нелечима е. Ще ползвам една реплика на актрисата Весела Казакова , казана в сходен контекст, в един свободен филм, в който за първи път разказахме мечтите си за един Център за свободно изкуство, малка стъпка от случването на който се явява и SimpleStudio – че това е място “за хора, които неистово искат да случат идеите си”.

SimpleStudio има три цели – да пали у нови и нови хора любов към фотографията, да им помага да реализират някоя своя фото-идея, която иначе не биха могли сами, и да ги научи да споделят творбите си, да извади мисленето им от границите на клишето “Всички права запазени”, а да им покаже, че то може да бъде разширено с “Някои права запазени”, облекчавайки останалите да достигат до творбите им, да ги смесват в колажи или други подобни неща. Защото Интернет и размиването на географските граници, както и тези между реалността и виртуалното ни съществуване очакват нови хора, ново мислене и нови концепции – по-openminded, по-щедри, по-отворени към останалите…

Снимка от Йовко Ламбрев
Снимка: Yovko Lambrev

Как идеята на вашия екип за свободнo творчество допълва идеята за авторските права на фотографиите?

“Всички права запазени” е репер. Тази концепция е само точка – един пункт от диапазона, който се дефинира от концепцията “Някои права запазени”. Интернет е медия, която прави разпространението безобразно лесно. “Всички права запазени” обаче не позволява разпространение без разрешение.

Ако се замислим, ще видим, че да публикуваш в Интернет под “Всички права запазени” е горе-долу същото като да скачаш в морето с идеята, че ще останеш сух. Много от авторите всъщност нямат против творбите им да се разпространяват, ако се цитира авторството им – те много често именно затова ги публикуват в Интернет. Някои нямат против творбите им дори да се използват с некомерсиална цел. Такива хора често не знаят как да покажат това, защото не се замислят, не знаят че има алтернатива или пък просто по инерция използват клишето “Всички права запазени”.

Много е важно да не противопоставяме двете концепции. “Някои права запазени” е еволюция на концепциите за авторски права, а не контратеза. Няма сблъсък – има развитие…

Може ли да уточниш на какви хора се дава шанс да се развиват заедно и благодарение на проекта SimpleStudio?

Всеки, който има идея, която имаме възможност да реализираме заедно или с помощта на наши приятели и партньори, е добре дошъл. Трябва да ни разкаже идеята си, да уточним подробностите и ако можем да я реализираме заедно, в рамките на някои от сезоните, които ще се случват приблизително на всеки три месеца. Ще се стараем да реализираме поне по 2-3 проекта всеки сезон или десетина годишно. Ако се окаже, че можем и повече още по-добре…

Важно е хората да случват идеите си – добрата идея, без хъс за реализация няма особено значение, защото хората ще си случват проектите, а не ние – ние само ще помагаме с каквото можем.

Снимка от Йовко Ламбрев
Снимка: Yovko Lambrev

Какви са изискванията ви към фотографите, моделите, стилистите, които биха искали да работят за този проект?

Да бъдат креативни, да носят онзи заряд в себе си, който прави от човека творец. И да са склонни да отделят време за любимото си хоби, но и за останалите, с които работим заедно. SimpleStudio силно ще разчита на приятелските взаимоотношения и добронамереността към идеите на останалите.

Казваш, че проектът не е комерсиален?

Не. В началото имаше идея да се финансираме като спечелим външно финансиране по някакъв проект. Или да отдаваме оборудване под наем за да се самоиздържаме. След това аз малко недемократично възпрях това мислене. За момента началното ни оборудване е изцяло с лично самофинансиране, за да бъдем напълно независими от всякакви влияния. И така ще се развиваме идните няколко месеца по същата схема.

SimpleStudio ще генерира свободни фотографии с някои права запазени, но никой не пречи на същите фотографи да си работят самостоятелно и комерсиално извън контекста на SimpleStudio.

Със свободни произведения на изкуството също може да се прави бизнес – поне с повечето от тях. Има достатъчно успешни примери от всички краища на света.

Някой ден може да експериментираме с някакъв бизнес модел – примерно ако хората пожелаят да закупят фотографии на хартия, в голям формат, за да ги сложат в рамка в къщи – но това не е на дневен ред, нито цел към този момент.

Снимка от Йовко Ламбрев
Снимка: Yovko Lambrev

Simple Studio дава възможност на професионални и любители фотографи да ползват техника и оборудване напълно безплатно?

Да, но при едно условие – поне едно копие от фотосите, създадени със SimpleStudio да остане при нас и да бъде публикувано под някой Creative Commons договор за употреба, който авторите им си изберат. Така галерията на сайта постепенно ще се превърне в библиотека със свободни фотографии. Надявам се стойностни.

И все пак SimpleStudio е проект, ориентиран към младите. Тези, които нямат възможност да имат собствено студио или не могат да си платят наем за такова. Професионалистите едва ли имат нужда от нас. Те ще бъдат канени за лектори и ментори на практическите семинари, които ще правим от време на време, защото от тях може да се научи много.

Смяташ ли, че този модерен и новаторски проект ще срещне трудности при реализацията си в България и от какво естество биха били те?

Да. Няма проект, който да не среща някакви трудности. Мащабът на амбицията ни сам по себе си предвещава трудности. Със сигурност ще има и финансови трудности, и емоционални.

Да не забравяме, че всички ние намираме аргументация да съществуваме като SimpleStudio само в страстта си към едно хоби. Без това проекта ще се превърне в няколко чанти скъпо оборудване.

Много ще бъде важно да запазим баланса и да не се уморим бързо, защото понякога да помагаш на хората да случват идеите си е адски интересно, но може да бъде и много уморително.

Снимка от Йовко Ламбрев
Снимка: Yovko Lambrev

Вече се появиха намеци, че това, което правим е форма на бунт срещу авторските права и можем да застрашим интересите или бизнеса на професионалистите. Ще се наложи да положим доста усилия да покажем и обясним, че не воюваме с нищо и никого, че развиваме, а не рушим концепциите за авторски права. Че основната ни цел е да отворим вратата към фотографията за още повече хора и да им помогнем да направят крачката между това да се възприемат като публика и да започнат да се осмислят като творци. И това е хубаво за всички. Дори за бизнеса.

Трудностите не бива да ни плашат. Ако трябва ще спрем, ще премислим нещата, ще съберем ново ядро от хора, ако старото се умори или тръгне в погрешна посока и ще продължим отново.

Къде ще бъдe публикувана галерията с фотографиите на SimpleStudio?

На сайта ни simplestudio.org ще има нарочна секция, която в момента се доразработва и ще се появи, за да подслони снимките от първите сезони.

Обмисляме и дали да публикуваме там и други фотографии, под свободен лиценз, които не са създадени съвместно със SimpleStudio, но това по-скоро ще организираме с приятелски проекти като urbanstyle.org или photosynthesis.bg, с които много тясно ще си сътрудничим.

Планираме да правим и съвместни изложби с тях, както и след всеки няколко творчески сезона. Със сигурност ще се появят и много нови идеи занапред. Аз лично очаквам бъдещето с любопитство :-)

Снимка от Йовко Ламбрев
Снимка: Yovko Lambrev

Тази статия и снимки се разпространява под Creative Commons – Признание.

Снимки: Yovko Lambrev

P.S.
Повече за проекта SimpleStudio може да прочетете:
в сайта на Simplestudio и в личния блог на Йовко Ламбрев.

Интервюто направи: Наталия Николаева

Рубрики: Frontpage · Модерни времена · Новини

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

5 Kоментара за сега ↓

 • Free Soul // 11 окт, 2007 //

  Идеята звучи страхотно! Заради подобни свежи проекти понякога съжалявам, че не живея в България.

  Доколкото разбрах от интервюто, SimpleStudio е платформа, която се създава върху любовта на хората към фотографията, на креативността им и желанието им да общуват и обменят идеи.

  От друга страна (поправете ме, ако не съм прав) се разчита на добронамереността и коректността им. Защото свободното споделяне на изкуството крие и своите подводни рифове, потенциалната възможност мързеливи и хитри хора да се облагодетелстват на гърба на другите. Дано злоупотребяващите със свободата са все по-малко…

  Пожелавам на Йовко Ламбрев и екипа му, който стои зад тази идея и начинание да продължат напред въпреки нормалните и дори задължителни съпътстващи трудности. Успех!

 • yovko in a nutshell » Public Republic за SimpleStudio // 11 окт, 2007 //

  [...] Нетърпеливи въпроси за SimpleStudio продължават да заливат пощата ми. Избрах да отговоря малко предварително на част от тях в интервю за Public Republic. Tags: idea, interview, photography, SimpleStudio [...]

 • Natalie // 6 ное, 2007 //

  На 27 октомври в София стартира официално новаторският и различен проект SimpleStudio.

  Ще ми бъде интересно Йовко Ламбрев като главен инициатор на SimpleStudio да сподели накратко непосредствените си впечатления от събитието.

  Йовко, какво те изненада позитивно и какво негативно на самото откриване? Може ли да споделиш с нашите читатели нещо любопитно при стартирането на проекта?
  Кога да очакваме първите снимки на SimpleStudio?

 • yovko // 6 ное, 2007 //

  Първите снимки можем да очакваме след края на първия сезон, който започва на 1 декември и ще продължи около три месеца. Иначе за самото откриване… Залата беше пълна въпреки съботния ден и дъждовното време, хората стояха там през цялото време и слушаха лектора Джъмбо с удоволствие, което само показва, че подобни семинари са нужни и търсени.

  Доволен съм – честно казано – не знам точно какъв отзвук да очаквам, но досега не чухме негативни отзиви, което (може би) е страхотно.

  Негативните впечатления ще си ги спестя засега – аз лично (а и част от присъстващите) малко се подразних на отношението на някои хора от публиката спрямо моделите, което отдавам на моментна проява на лошо възпитание, но със сигурност това ще бъде пресичана в зародиш практика занапред. Поне в рамките на SimpleStudio.

  Началото е факт – но да не забравяме, че тези семинари ще са само съпътстваща дейност – сега остава самият проект да заработи по същество. Аз лично с интерес очаквам да видя какви идеи ще постъпят за снимки в първите две седмици на декември, когато ще отворим пощенската кутия за предложения.

 • Public Republic за SimpleStudio • yovko in a nutshell // 18 яну, 2014 //

  [...] Нетърпеливи въпроси за SimpleStudio продължават да заливат пощата ми. Избрах да отговоря (малко предварително) на част от тях в интервю за Public Republic. [...]

Коментирай