Public Republic Art Studio

Картини на душата

9 октомври, 2007 от · 11 Коментара

Виртуална изложба на младата художничка Илиана Иванова II

Картина на Илиана Иванова

Художникът не твори така, както живее,
той живее така, както твори.”

Жан Лескюр

Срещата ми с картините на Илиана ми напомни колко тънка може да бъде границата между истинския живот на твореца и неговите творби, особено когато в тях преливат движенията на душата, нейните търсения и стремежи, лутанията й.

Картина на Илана Иванова Възприемането и съпреживяването на изкуството е много индивидуален акт, затова всяка среща с истинското изкуство оставя спомен не само за сетивата, но и преминава през цялото ни същество. Докосването ми до картините на Илиана е свързано с усещането за нещо различно, истинско и много лично, за преживени и изстрадани образи и пространства, съкровени пейзажи, които чертае човешката душа. Там, където реално и нереално се преплитат, за да претворят неизбродимостта и загадъчността на човешката вселена, драмата на сърцето.

Някъде там, в криволиците и поривите на душата лежи истината на всеки един от нас, пожелал да се докосне до картините на Илиана.

Картина на Илиана Иванова След първата виртуална изложба на картини на Илиана Иванова и интервюто ми с нея, ще представя цикъла “Петте движения”, който е по поръчка на психотерапевта проф. Бернаскони по повод неговата “терапия на петте движения”. Всяка от картините на младата художничка изобразява движение: “Съблазняване”, “Планиране”, “Недоверие (или проверка на реалността)”, “Подчинение”, “Агресия”.

Цикъл “Петте движения”

Съблазняване

Съблазняване
 

Планиране

Планиране
 

Недоверие или проверка на реалността

Недоверие или проверка на реалността
 

Подчинение

Подчинение
 

Агресия

Агресия
 

Рубрики: Frontpage · Visual Art · Сцена

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

11 Kоментара за сега ↓

 • Free Soul // 9 окт, 2007 //

  Картините ти, Илиана, са чувствени и дълбоки, въздействат на емоционално и подсъзнателно ниво.

  Наистина са много различни от сладникавите и полирани картини, които се намират по София, нямат и капка кич и по нищо не напомнят платната с наивна живопис, които така често се срещат и се опитват да минат за изкуство.

  Влюбих се в картината ти “Съблазняване” – в нея има интрига, случване, танц, игра, покана, жизнерадост и живот. Чудесна е! Не спирай да рисуваш, моля те!

 • Milenka // 9 окт, 2007 //

  “Планиране” ме впечатли с внушението, че това което горещо планираме да ни се случи, всъщност отдавна е планирано от Вселената…!

 • Natalie // 10 окт, 2007 //

  За мен картината “Планиране” носи и още едно послание, а именно, че отговорите, които търси, човек може би вече носи в себе си. Необходимо е да се върне при себе си и към вътрешния си свят, преди да вземе решението и да продължи пътя си.

  Мила Илиана, много харесвам картините ти и съм ти много благодарна за възможността да споделиш твоите творби с нашите читатели.

  Пожелавам ти вдъхновение и сбъднатост!

 • Milenka // 10 окт, 2007 //

  Талантлива Илиана! Пожелавам ти цялата любов на Вселената и на всички хора, които докосваш с четката на своето вдъхновение! Благодаря за преживяното, породено от твоите оригинални творби!

 • iliana // 7 дек, 2007 //

  Благодаря ви много!
  Интересно е, може би не и за вас…, но до като четях мненията ви, се вълнувах толкова силно, че в края сякаш имах нужда да сторя нещо. Сякаш имах нужда да направя поклон пред вас.
  Поклон,за това, което ми дарихте като емоция.
  Надявам се някой от вас, някой ден да реши отново, да се завърне на тази страница…и да прочете моя коментар.

 • Free Soul // 7 дек, 2007 //

  Здравей Илиана, мисля, че всички рано или късно се връщаме назад във времето, към изписани страници, към емоции и преживявания, към картини и думи.

  Аз самият рисувам с удоволствие и страст, но за съжаление музата ми нещо избяга и дълго не съм хващал четките и боите. Вярвам, че вдъхновението ще се върне, нещо ще ме разтърси из основи, ще ме събуди от унеса. Нищо чудно ежедневието да ме е изгризало в известен смисъл, принудата да правя неща, които ми осигуряват прехраната, но няма какво да те отегчавам с позната проблематика.

  Твоето изкуство се харесва истински и искрено, сама може да се увериш в това, ако прочетеш всички коментари. Ние (мисля, че е всички читатели на сайта го мислят) ти благодарим за виртуалната изложба и очакваме още картини от теб!

 • iliana // 7 дек, 2007 //

  Благодаря, Free Soul…, знаеш ли, понякога чакам нещо да ме разтърси, но често това разтърсване ме вкарва в още по-голяма дупка… имам в предвид, тогава не само не рисувам, но и съм в състояние на… недвижение към света… почти, пълно нежелание и отрицание към всякакви, доскорошни, мои, ценности, идеали и смисли.

  Не знам дали имаш нужда от това, но бих ти казала, че моят опит потвърждава, все повече истината “апетитът идва с яденето”. И започнеш ли да работиш, “твориш”, каквото и да било, вярвай ми, макар и с малко усилие в началото, но нещата ще започнат да се изливат…

  Не знам дали ще се чувстваш удовлетворен, при мен това рядко се случва, но поне ще катализира по никакъв начин натрупалите се емоции и знае ли човек, може да се получи нещо прекрасно… и с теб, и с това, което правиш.
  :) Bay

 • Julia Staneva // 7 дек, 2007 //

  Привет, Илиана,
  Изкуството е вдъхновението, което докосва най-нежните струни, затова е ценно и вечно!
  Моля те, предай поздрави на морето, Каварна и хората, които си спомнят за мен.

 • Van4 // 8 дек, 2007 //

  Браво, Илианка! За мен ти и твоите картини сте най-въздействащите и неповторими! Гордея се, че те познавам и оставам твой фен завинаги!

 • iliana // 27 дек, 2007 //

  Честита ви Коледа, Public Republic… Бъдете ЗДРАВИ, това е моето пожелание за всички читатели, фенове на сайта и близките им.

  Благодаря, Ванче… Дълбоко! :) :):)… не зная, че си влизала..:):) Радвам се!

  Julia, ще пратя поздрави на морето и ще кажа на близките си за теб! Ти пишеш ли? С какво се занимаваш в момента?

 • Stefan Andreev // 13 фев, 2008 //

  Дълбоки творби :) —- Браво, Илианка — Кефиш!

Коментирай