Public Republic Art Studio

130 години от Освобождението чества Велико Търново

17 юли, 2007 от · Няма коментари

Veliko Tyrnovo

Преди дни старата ни столица – град Велико Търново отбеляза 130-та годишнина от освобождението си. В няколкодневните тържества най-активно участие взеха членовете на Национално дружество „Традиция” от Шумен, Русе и София, както и самите домакини.

Многолюдното гражданство съпреживя тяхната изключително атрактивна,но и много точна въстановка на паметните дни от преди 130 години, когато в града влизат първите подразделения на руските войски от Предния отряд, предвождани от генерал Йосиф Гурко.

В ранната утрин на паметния 7 юли тази година за първи път в катедралния храм „Успение Богородично”, Света литургия отслужиха заедно Търновския митрополит Григорий и руския архиепископ Виктор Тверски и Кашински.

Посрещането на ген. Гурко и неговите офицери и войни от Казашката сотня, 8 –ми Драгунски и 9-ти Киевски полк беше пресъздадено от шуменските членове на „Традиция”, като в руските генерали Гурко и Церетелев се превъплътиха подп. Христо Драгозов и подп. Марин Казаков.

Veliko Tyrnovo

Незабравимо впечатление оставиха у всички зрители и великолепните униформи на участниците. Правени с любов и собствени средства, облеклата са точна реконструкция по стари снимки и вещи от Руско-турската освободителна война от далечната 1877-1878 година.

Чудесно изпълнени образци на униформи на руски старши офицери демонстрираха шуменците Найден Николов и Пламен Събев, а техните съклубници Ники Божилов и Надя пък впечатлиха публиката със специално реконструираните си черкезки костюми.

С атрактивна казашка униформа се представи и шуменският археолог Юри Йоргов, а останалите участници от другите градове впечатлиха със също много точно изработено опълченско облекло, въоръжение и характерните за епохата народни одежди.

Голям празник за гостите и гражданите на Търново беше и откриването на специалната изложба на оръжие в музей „Възраждане и Учредително събрание”.

Veliko Tyrnovo

Кулминация на тържествата бе празничното шествие по улица „Гурко” до площад „Майка България”, последван от ритуал по поднасяне на венци пред паметниците на Христо Иванов-Големия, на ”Майка България” и бюст – паметника на ген. Гурко.

Може би така, както преди 130 години, със същото ликуване, цветя и огромен интерес търновското гражданство посрещна руските братушки.

”За мен е чест да пресъздам ген. Гурко, който е образ-емблема за много българи! Голяма чест ще е за Шумен и всички шуменци догодина по случай 130 г. от освобождението на града ни също да си подарим такъв вълнуващ празник” – това сподели за Public Republic шуменецът подп. инж. Христо Драгозов.

Известно е, че Шумен и Варна са последните освободени от русите градове.Това се случва след Берлинския конгрес до края на месец юли, 1878 г.

Veliko Tyrnovo

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай