Public Republic Art Studio

Фотографията като откриване на света

3 юли, 2007 от · 2 Коментара

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю с Д-р Мая Найденова

Dr. Maya Neidenowa

Кога и по какъв повод открихте фотографията като любимо занимание?

Не си спомням точно кога започнах да снимам, може би на 17, 18 години. Това беше свързано с моите пътувания и моето лично откриване на света.

Какво значение и смисъл има за Вас този интерес?

Както за всеки човек снимката за мен е спомен. В началото имах нужда да снимам почти всичко, защото се опасявах, че иначе ще забравя много неща. Имах нуждата да фиксирам моментите, емоционалния момент, който може би по-късно може да изчезне от спомена ми.

Какво Ви вдъхновява за Вашите снимки?

Въпреки тази необходимост да фиксирам спомените си чрез профанното средство на фотоапарата, същевременно знам, че имам визуална памет повече от другите възможни памети – акустична или сетивна и т. н. Може би фотографията ми е помогнала да изразя тази памет или да я развия или по друг начин казано – снимам и без фотоапарат.

Имате ли предпочитания към определени мотиви, когато правите фотографии?

Най-важни за мен са емоционалният момент, откритите чувства, появили се в ситуацията, с този който се съгласи да го снимам и който ми дава този момент лично на мен. Не съм следвала фотография. Затова и не съм от професионалистите, които в последно време преследват един концепт или една особена техника на снимане.

Кои са основните теми, по които изразявате гледната си точка посредством фотографията?

Не ме интересува много дали моята снимка е технически перфектна, дали е осветлена или фокусирана, както трябва – това се и вижда в снимките ми. Интересува ме повече какво е видяло моето око, което другите не виждат, интересува ме емоционалното преживяване, запечатано в снимката.

Другото, което ме занимава е: в живота на всеки от нас какво остава като спомен? В най-лошия случай поне една фамилна снимка.

Виена

282
 

Село Дрен – на чешмата

364
 

Павел Койчев яде една череша в двора на Емил Попов

324
 

Емил Попов, Иван Славов, Павел Койчев в процеса на леене

366
 

Откъс от словото на Емил Попов при откриването на изложбата с фотографии на Мая Найденова през 2004 г.

Преди време видях за първи път фотографии на Мая и спонтанно усетих необходимостта от едно представяне на направеното. Ето фактът е пред нас с цялата си внушителна сила. Вие прочетохте на поканите неща за личността на Мая, за богатата й и сложна съдба.

Тя умее да гледа, вижда и запечатва фрагменти от живота като ги превръща в художествени събития, вървейки естествено след своята дарба, без да я обременява с тежестта на единственост като професия.

Редува времето, отдадено на правото, с това на активно съзерцание. При което емоцията и художническият усет ликуват така неудържимо, може би за ада релаксират чувствителната природа на Мая, от това, което представлява другата й половина – юридическата хирургия. Една удивителна комбинация.

И какво богатство от места, събития, хора, познати и непознати, видяни и отразени дълбоко и талантливо. Ще спомена само уникалните портрети на И. Ненов и Л. Гайдаров не само като естетическа мярка. Те са и документи от последното време на двамата велики художници.

Кога и как успя в кратките отсечки между безкрайните пътувания, между акциите, посветени на българското изкуство, между ежедневната блъсканица да уловиш и пресъздадеш толкова много живот на твоите плаки.

Емил Попов, Галерия „Кръг+”, 12.10.2004 г.

Интервюто направи: Наталия Николаева

Рубрики: Frontpage · Visual Art · Сцена

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

2 Kоментара за сега ↓

 • Victor // 4 юли, 2007 //

  Допада ми мнението на г-жа Мая Найденова за фотографията, че всъщност не е толкова важно дали една снимка е технически перфектна. По-важно е другото.

  Онова, което остава, е емоцията, мигът, споменът, запечатани в една фотография. А умението да предадеш това на другите хора, което си видял в един момент по оригинален и искрен начин, е изкуство!

  Пожелавам много успехи на г-жа Найденова в любимото й занимание! Много ми харесват снимките й!

 • anna-maria // 11 юли, 2007 //

  Във фотографиите на Мая Найденова откривам преди всичко душа и талант за съживяване на спомените, онова, което никой не може да ни отнеме. Талант да открие смисъл в детайл, поглед, усмивка и да предаде на публиката настроението на един преходен и ефирен миг.

  Много съм впечатлена от публикуваните снимки на сайта. Те успяха да ме развълнуват емоционално и ме накараха да се замисля над някои неща.

  Пожелавам на авторката много вдъхновение и време за това прекрасно занимание, за изкуството на фотографията!

Коментирай