Public Republic Art Studio

България и Германия в едно сърце

15 март, 2007 от · 4 Коментара

Много ми е приятно да ви представя Д-р Мая Найденова, юрист по професия и председател на Немско-българското дружество в Хамбург. Познавам я отпреди седем години, но онова, което не се променя с времето е усмивката и излъчването на интелигентен и ангажиран човек, който посвещава време и енергия на България и Германия.

Maya_Neidenova.jpg

Вие сте специалист в областта на международното право и най-вече сте се концентрирали върху българо-немското право, развитието на българското законодателство за защита на чуждестранни инвестиции. Как бихте представили дейността си като юрист?

Много практична. Чувствам се като преводач – човек, който превежда българската ситуация, особеностите на нашия пазар, законите, нравите ни на немския инвеститор. Нашата кантора обслужва немски средни и по-големи предприемачи. Консултираме фирми от цяла Германия и дъщерни фирми в България за закупуване на имущество, всичко, което е необходимо, за да се организира установяването на една фирма – от законови аспекти до търсене на персонал.

В какво виждате уникалните възможности на България след влизането ни в ЕС? Как гледате на европейското ни членство?

България трябва да се докаже в една нова много конкурентна среда и това няма да е лесно, погледнато икономически. Моят поглед е много трезв към членството ни. Това е нещо много позитивно, означава повече шансове за образование, възможност безпроблемно да се пътува, свободно движение, внос и износ на стоки. Икономически погледнато, българският пазар трябва да бъде сверен с европейския пазар.

Като разгледам детайлите като юрист, проблемно е прилагането на европейските закони в нашата страна, те са все още нови и непознати. В момента има объркване. Сравнени с други нови членове на ЕС, например с Полша, България е доста неподготвена. Този подготвителен процес можеше да почне по-рано, преди приемането ни. Например новите закони за собственост още не са приети, имат противоречия с Конституцията ни спрямо европейските граждани и фирми. Във всяка сфера има известно закъснение и неяснота.

На какво трябва според Вас да заложи нашата страна, за да се промени имиджа й в позитивен план?

България има имидж на бедна страна, така е представена в голяма част от германските журналистически репортажи. Немската преса насочва вниманието си към просяците, мръсотията, а също и нарушаването на европейските норми за опазване на животните. Моята цел е да покажа България от една друга страна. Винаги имиджът е свързан с икономическото развитие на една държава. Автоматично може да се промени в позитивна посока с повишаването на икономическите показатели в страната, както стана с Испания и Ирландия. Друг факт е, че България е малка страна. Това е шанс и малшанс, в зависимост от интерпретацията. Може би това, че е малка като територия, е шанс позитивните промени да се осъществят по-бързо.

Като председател на Немско-българското дружество в Хамбург по какъв начин осъществявате целите си във връзка с популяризирането на българската култура и уникалност?

Хамбург е доста северно разположен град, геогрaфски погледнато е по-далеч, няма традициите на дружествата в Южна Германия. Все още България тук е terra incognita. Каквото и да направим – лекции за историята на България, изложби на художници, концерти – всичко допринася до популяризиране на културата ни. Интересът миналата и тази година е сравнително много по-голям.

Може ли да ни разкажете за изяви на български творци в Хамбург и Германия, за които допринасяте лично?

Моето желание от раждането на дружеството през 1995 г. е да покажем онова от нашата уникалност и култура, което аз считам за българско и стойностно. В такъв контекст съм се опитвала да представя признати у нас артисти и творци като Светлин Русев, Емил Попов, Ангел Станев, Станислав Пумукчиев. Но не само артисти. Бяхме поканили и юристи като Професор Александър Янков, който е съдия в Интернационалния Морски Съд към Обединените Нации (ООН) в Хамбург и представители от икономическата среда в България като Д-р Митко Василев от Българо-Немската Камара в София. Често организираме концерти, наскоро на пианиста Александър Райчев. Като идея за бъдеще плануваме български “Дни на театъра” заедно с Талиа Театър, това е проект, свързан с имената на известните режисьори Теди Москов и Димитър Гочев. Моя идея е да поканим Нона Йотова да пее в Хамбург.

През есента организираме за пръв път годишна среща в Хамбург на всички българо-немски дружества, като подготвяме специална програма по този случай.

Редовно се прави в Търговската камара в Хамбург Български ден на Икономиката, инициатива на нашето Консулство. Тази година е поканен директорът на Агенцията за инвестиции Стоян Сталев. Редовно се организират срещи на Българо-немското юридическо дружество, на Студентско сдружение, Клуба на българските жени и семейства, изяви на Българското училище. Съществува инициатива за учредяване на българска църква в Хамбург.

В какво според Вас се състои призванието на българите, които представят родината ни пред западното общество?

Това призвание е много лично. За мен е търсене на моята идентичност, това е свързано с емоционалното преживяване на моята родина. Постоянно пътувам към България – две седмици съм в родината и останалите в Хамбург. На двете места съм паралелно. Това е свързано и с работата ми, тъй като в София имам филиал на адвокатската кантора от Хамбург. От друга страна, изразява интересите ми към нашата страна и културата й, аз съм преди всичко българка.

Как гледате на емиграцията на българите в чужбина?

Това е много лично, емиграцията има лични мотиви, някой да вземе решение да живее някъде, където няма родители и приятели. Никога не бих форсирала, но и не бих спирала някой да тръгне към чужбина. Това е свързано с индивидуални потребности, затова не искам да обобщавам. Моето наблюдение е, че много млади българи се връщат обратно в страната ни, защото България е в процес на развитие, шансовете за кариера в родината е по-голям, търсят се образовани и управляващи кадри. Факт е, че с интеграцията на една страна в ЕС има и тенденция към завръщане на емигрантите обратно в страната, така беше с Испания и Португалия, така е и с България.

Какви са вашите лични мотиватори да работите активно за по-добрия имидж на България?

Това е много лично усещане, свързано с търсенето на моята идентичност. Културата и изкуството са моето второ увлечение след професията ми. Израз на тази моя любов е и фактът, че обичам да се занимавам с фотография. В България направих изложба с мои снимки, част от които са на известни български творци, техни портрети и запечатващи моменти по време на работата им.

Онова, което прозира зад думите на Мая Найденова, е любовта към България и Германия, желанието да се популяризира нашата култура и автентичност сред западното общество, родината ни да се превърне в атрактивна за немските инвеститори страна.

Като личност тя принадлежи към онези хора, които правят много повече, отколкото професията или обществото изискват и очакват от тях. В това се състои тайната на усмивката на Мая Найденова към живота. Усмивката на човек, който работи за бъдещето.

Рубрики: Frontpage · Модерни времена

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

4 Kоментара за сега ↓

 • Victor // 16 мар, 2007 //

  Да се лобира за България е трудна и изискваща много усилия, вяра и енергия задача. Особено, когато родината ни е непозната и често асоциирана с бедност, криминалност и проблеми страна. Затова пожелавам на България повече хора като г-жа Найденова!

 • rock // 17 мар, 2007 //

  Това интервю “дойде” много навреме. Искрени поздравления за това на Natalie.

  Мая е една много симпатична, чаровна, вечно усмихната, скромна, нелишена от енергия, активна жена. Чудесно е, че най-после имаме конкретен досег с личността й и с нейната дейност.

  Като човек тя е много сърдечна и отзивчива. Жалко, че е винаги заета и често няма време за частни разговори. Все пак съм щастлив, че мога поне да поглеждам към снимката й, когато ми се иска да я срещна лично, а не мога, защото тя все тича по задачи.

  Мая, ако прочетеш моя коментар, предай специални поздрави на майка си. Чао! Д.А.

 • amberrose // 26 мар, 2007 //

  Natalie, ти си усетила и представила Мая такава, каквато е: изящна, очарователна, семпла и интелигентна Дама, много находчива, настоятелна и ангажирана Businesslady.
  Мая е прекрасна, а интервюто ти с нея е успешно и професионално съвършено, от чудесното заглавие до обаятелната снимка на Мая!
  Твоят изтънчен вкус, Nataliе, и твоят фин журналистически нюх ми дават надежда, че “Българската култура” има достойно будеще.

 • НБ // 30 юни, 2020 //

  w

Коментирай