Public Republic Art Studio

Фотопортрет на една мечта

13 март, 2007 от · 4 Коментара

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю на Наталия Николаева с Десислава Славова

desislava_small.jpg
Снимка: Dessislava Slavova

“Ако можеш да мечтаеш за нещо, можеш и да го направиш.”
Уолт Дисни

Харесвам миговете, в които човек извайва от мечтите си реалност. Възхищавам се на хората, които умеят да вложат в мечтите си любов, време, търпение и вяра, за да сътворят един друг свят. Десислава Славова е пример за човек, тръгнал след желанието си да фотографира света и да запечатва неговата разноликост в малки мигове – картини, изразяващи търсенията на душата. След като имахме възможността да преоткрием отделни късчета живот в снимките на Десислава, от следващото интервю можем да добием представа как се ражда и развива любовта към фотографията у младата авторка.

Как откри увлечението си към фотографията?

Фотографията ме запозна със себе си когато бях може би на около 15 години. Баща ми купи фотоапарат и просто започнах да щракам за удоволствие. По стечение на обстоятелствата брат ми го загуби по време на екскурзия с класа си и останах без него…чувствах се доста зле, защото тъкмо фантазията ми беше заработила и имах куп идеи за снимки. След това с един мой приятел (също любител) излизахме на разходки и снимахме пейзажи най-често с неговия фотоапарат ( понеже аз и досега нямам свой собствен). И заедно с този мой приятел започнахме да се интересуваме по-обстойно от фотография, научих се да използвам Photoshop и да експериментирам…е, разбира се не професионално, но…старая се.

Какво означава за теб твоето любимо занимание?

Фотографията за мен е начин да изразиш нещата такива, каквито ги виждаш. Да покажеш своята гледна точка и усет за естетика.

Можеш ли да наречеш фотографията изкуство?

Да, според мен фотографията е изкуство. Въпреки, че в днешно време е доста по-лесно да се правят снимки благодарение на цифровата фотография. Всяко изкуство е израз на душевността и креативността у хората. Цяло изкуство си е да съумееш да направиш хубава снимка, която да въздейства на аудиторията. А това е най-важното според мен.

Кога обичаш да снимаш? Може ли да се говори за “муза” при фотографията?

Cold_Fall.jpg Нямам определено време, в което предпочитам да снимам, но обичам да правя това на естествена светлина, и бих могла да кажа, че на залез слънце почти винаги се получават красиви кадри. Музата или я имаш, или я нямаш. Според мен, колкото повече общуваш с хора, или пък просто излизаш на разходка сред природата, толкова по-голям шанс имаш да раздвижиш въображението си и идеите сами идват в главата ти. Важното е да имаш ентусиазъм и виждане за нещата.

Какви мигове обичаш да улавяш от живота и хората?

Засега съм нямала възможността за жалост да снимам други хора, освен себе си. Сама съм модел. Но имам огромното желание да го правя. Обичам да улавям моменти сред природата от друг ъгъл.

До каква степен специалността ти в университета “Пространствен дизайн” допълва и развива хобито ти?

Специалността ми развива творческото мислене. Кара те да погледнеш на нещата от повече гледни точки. Следващата година вероятно ще бъде включен предмет “Фотография”, което ме радва и се надявам да науча доста неща от технически характер.

За какво мечтаеш в личен и професионален план?

Мечтая за много неща. Най-вече да бъда здрава, благодарна съм на семейството ми, че ме подкрепя, благодарна съм, че имам приятели, които ме вдъхновяват.

Би ли продължила да се занимаваш с фотография и в бъдеще?

Да, бих се занимавала с фотография, но първо ще трябва да си купя свой фотоапарат. Според мен фотографията е нещо интригуващо и разнообразно. Това ми харесва. Една снимка може да изразява нещо по коренно различни начини. И това какво ще се получи накрая и дали ще си доволен – зависи от теб.

Crystal_Drops.jpg
Снимки: Dessislava Slavova

Рубрики: Frontpage · Visual Art · Сцена

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

4 Kоментара за сега ↓

 • Vanya // 13 мар, 2007 //

  Поздравления за младата авторка! Успяла е да придаде динамика и в най-статичния обект и състояние.

 • La Luna // 13 мар, 2007 //

  Онова, което ме впечатли и възхити в снимките на Десислава Славова, е усещането, че всяка фотография е една история, малък разказ. Тези творби те карат да се оставиш на крилете на въображението си и да доизмислиш мига на случването.

 • anna-maria // 17 сеп, 2007 //

  Направи ми впечатление мнението на Десислава, че “една снимка може да изразява нещо по коренно различни начини.”

  Всъщност според мен тази способност на фотографията притежават само онези снимки, които съумяват да бъдат нещо повече от едно уловено чувство, снимките, които съдържат известна загадъчност може би, някакво противоречиво или неясно настроение.

  Много красиви снимки, Десислава! Истинско изкуство! Не спирай да следваш мечтатата си!

 • VyacheslavPopov // 24 юни, 2008 //

  Интервюто ми допада. Явно младата авторка е с подчертано развито чувство за естетика, което и помага да открива
  “дизайна” в природата, или онези образци, в които природата ни подсказва към какво трябва да се стремим – като форми, багри, решения и пр. Сякаш ме върна далеч назад във врмето, когато също на 15 годишна възраст открих за себе си фотографията – по това време в един пионерски кръжок. Изглежда времената се менят, но понякога достигането да мечтата фотография се постига трудно, за мен лично след десетилетия. Познавам чувството на загуба на фотоапарат, но на мен ми го откраднаха.
  Трябваше доста усилия да положа, за да си закупя нов. Разликата между вещомана и любителя-фотограф е тази, че вещомана може да притежава хиляди вещи, които не ги е употребил повече от 1-2 пъти в живота си, а за любителя-фотограф фотоапарата е необходимост, която му помага да преоткрива света за себе си и споделяйки свои фотографии, с другите сродни души.

Коментирай