Public Republic Art Studio

Людмила Филипова

Ludmila Filipova

Людмила Филипова е родена на връх Великден през 1977 в София.

Дипломира се като бакалавър от УНСС през 2000, а после учи магистратура към американския университет City University.

Седем години работи като специалист и мениджър в областта на маркетинг, PR и медии, в едни от големите български и международни компании у нас.

Людмила Филипова има вече четири издадени романа, превърнали се в бестселъри, според пазарната статистика. Книгите й се издават в десетки хиляди тираж и често се преиздават.
Януари 2009 Людмила бе единственият чуждестранен автор, номиниран за полуфинала за американската литературна награда “Hidden River”, като финала предстои. Също така, бе номинирана за втори кръг на европейския конкурс “Prix du Livre Europeen” 2008. Людмила има вече договори за издаването на романите й в Русия, Италия и Турция, води преговори със Сърбия. По втория й роман “Червено злато” се снима мащабна международна кино-продукция.

Людмила пише първата си книга без литературна амбиция. Опитва се във формата на роман да представи своята гледна точка за краха на комунизма и преходът към демокрация. В него авторката вплита секретна и непубликувана досега архивна информация с драматична история за любовта на мъж и жена от два несъвместими свята.

“Анатомия на Илюзиите” (2006) бележи голям успех, като романът е преиздаван вече шест пъти за две години.

През март 2007 излиза романът й “Червено злато” (2007), който в напрегнат трилър съчетава темите за незаконната световна търговия с кръвни продукти и задържаните в Либия медици. За да напише романа, Людмила Филипова прави разследване в пет държави, включително и в Либия. Романът има шеметен успех, като се продава в десетки хиляди тираж. В момента по книгата се подготвя сценарий за филм.

През февруари 2008 излиза романът “Стъклени съдби” (2008), който за първи път представя в литературата шокиращите теми за масовото производство и търговия с човешки ембриони, както и бизнеса с асистирани технологии. Жанрът й е драма-трилър, а формата е обявена в медиите за изключително оригинална. Книгата предстои да се преведе в няколко страни, сред които и Русия.

През януари 2009 излезе и най-новия роман на Людмила “Мастиленият Лабиринт” (2009). Това е най-амбициозният й литературен проект. В исторически трилър, със загадки, съспенс и завладяваща история, авторката предава огромно количество информация, хипотези и фактология за история, философия и религия, докато в един миг читателят попада в лабиринта на собствената си реалност и се захваща упорито да търси изхода й. Първият й тираж се изчерпа за десет дни и книгата е в класацията за най-продаваните книги.

Все по-често в медии и рецензии излизат мнения, че Людмила Филипова е добър разказвач, винаги с оригинална тема, различен стил и успява да запълни нишите в съвременната българска литература за романи загадка, амбициозни като проекти трилъри, но с оригинални форми, многопластови и ясни послания. Авторката постепенно изгражда свой собствен стил и жанр, в който изследва значими за обществото ни теми в завладяващи истории на границата на фантазията и твърде автентичната реалност.

Професионален опит

Людмила е работила в компаниите: “SAP Bulgaria”, като маркетинг мениджър; “BDA Bulgaria”, като консултант бизнес развитие; гръцката ИТ верига “Мултирама”, като маркетинг мениджър; медицинската компания “Medimag-MS”, като търговски директор и рекламна агенция Desiderata, като управител.

Журналистически опит

На българската масова публика тя е известна с работата си като журналист към ТВ 7 ДНИ, ТВ Триада, главен редактор на сп. Маркетинг&Медия. Нейни статии и анализи са публикувани във в. “Монитор”, в “24 Часа”, в. “Новинар”, в. “Икономически живот”, сп. Тема, сп. Businessweek България и др.

Участие във филми

Людмила Филипова е участвала и като актриса в няколко детски филма, най-популярните сред които са: КУЧЕ В ЧЕКМЕДЖЕ 1982: р. Димитър Петров ДЕНЯТ НЕ СИ ЛИЧИ ПО ЗАРАНТА 1984: р. Неделчо Чернев ТЪРСИ СЕ СЪПРУГ ЗА МАМА 1985: р. Мариана Евстатиева-Биолчева

Интервю с Людмила Филипова

Публикации на сайта:

Публикации за нея на сайта: