Public Republic Art Studio

За този проект

Cvete
Снимка: Erwin Arno

Public Republic е място за свободно общуване и изява на творци от различни области на изкуството, на изкушени от словото естети и просто читатели.

Public Republic създава модерна културна платформа, обърната към литературата, музиката, фотографията, изящните изкуства, като същевременно запазва чувствителен усета си към актуалната житейска събитийност.

Public Republic е импровизирана сцена, в която ролите на автор и публика постоянно се редуват.
Изданието експериментира с формата на така наречената „гражданска журналистика”, който разчупва рамките на класическата, еднопосочна комуникация между медии и потребители.
За по-малко от трите години на своето съществуване списанието разви триезичен формат. Запалени български, немскоезични и англоезични автори и читатели заличават границите на културните различия, за да създадат един собствен микросвят, обединен от заразителната стихия, наречена Public Republic.

Public Republic е жив организъм с динамичен живот. Вратите винаги са отворени за индивидуалните вкусове и желания, многообразните естетики съжителстват толерантно, без елитаристка намеса; съществува уважение към различността.

За вашето участие са необходими следните условия:

1. Регистрация

2. Спазване на интернационалния журналистически кодекс. Материалите не трябва да нарушават авторски права, фактите трябва да съответстват на истината и да не нарушават достойнството и престижа на други лица, непотвърдени слухове и предположения няма да бъдат публикувани.

3. Публикуване на материали в Public Republic
С регистрацията и качването на материали за публикуване потребителят автоматично предоставя на Public Republic доброволно и безвъзмездно неизключителното право, съгласно ЗАПСП, да ги разпространява публично в Интернет (като се посочва името на автора на статии и/или снимки), да ги съхранява, записва и използва.

Вече публикуван материал може да бъде модериран единствено след изричното разрешение на редакцията.

 

Медиите за Public Republic:

Public Republic по радио “Хоризонт”

На вашето внимание интервюто с Главния редактор на Public Republic Наталия Николаева, което направи журналистката от Радио Хоризонт Светлана Дичева за предаването “Закуска на тревата” и беше излъчено в ефир на 20 октомври 2007 г.


 

Интервю на Светлана Вълкова с Наталия Николаева за Радио Варна през юли 2008 г. по повод проекта Public Republic и виртуално-реалната арт среща на 15 август 2008 г. в гр. София.

Публикация за Public Republic в “Литературен вестник”.

Екслузивно интервю на Наталия Николаева за електронното издание actualno.com

 

Публикации и отзиви за Арт срещата на Public Republic от 15-ти август в Дома на киното – София:

Public Republic във вестник Сега Public Republic vyv vestnik Monitor

Публикация за Public Republic и интервю с Наталия Николаева във в. СЕДМИЧЕН ТРУД:

Public Republic vyv vestnik Trud

Интервю с Наталия Николаева в списание .net:

Интервю с Наталия Николаева в списание .net

Интервю на Александър Велев с Наталия Николаева за Българското Национално радио.

Natalia Nikolaeva – Interview BNR from Niki Nikolov on Vimeo.

Интервю на Наталия Николаева за българското издание на Deutsche Welle, както и за за ide.li, сайт за българите в чужбина:

Интервю Наталия Николаева за Deutsche Welle, 09.06.2009Интервю на Наталия Николаева за ide.li, 03.06.2009

Интервю на Наталия Николаева за Emigrant-BG:

Интервю на Наталия Николаева за Emigrant-BG, юли 2009

Номинация за списание Public Republic за наградата “Христо Г. Данов”

Скъпи приятели на Public Republic,

Благодарим ви за ентусиазма, с който присъствате на сайта, за материалите, мненията и коментарите, с които го обогатявате. Благодарим за приятелската атмосфера, която струи от общуването помежду ни, за общия тон на толерантност и приемане на чуждата различност.

Нашето желание е да продължаваме да представяме уникални автори от всяка област на изкуството, да популяризираме нови таланти и вече утвърдени имена. Амбицията ни е да присъстваме във виртуалното пространство с многообразие от гледни точки, да звучим полифонично, пъстро и разнолико – като самия живот.

Приветстваме с „Добре дошли!” всички, които припознават в стила и цялостното настроение на сайта своите предпочитания, възгледи и вкусове. Благодарим на онези, които ни популяризират и така правят възможен растежа ни – като аудитория, тематика, творчески дух и вдъхновение.

Ще очакваме с интерес ваши репортажи в снимки, пътеписи, статии, карикатури, рисунки, размисли за всичко, което е докоснало сетивата ви.

mladost_small.jpg
Снимка: LaraJade

Мнения на автори и читатели за списанието

Проф. Милена Кирова (литературен критик)

Мултимедийното списание “Public Republic” представлява явление, което обогатява културното пространство на България в началото на ХХІ век. То е пробив към нови жанрови форми в областта на журналистиката и съблазнява своите настоящи и бъдещи читатели с непознатата им до този момент възможност да бъдат не само пасивни възприематели, но и активни участници в медийния процес.

И още нещо: за пръв път българската култура така активно се прави “отвън”, извън
традиционните геополитически граници на родното, при това не във вид на елементи “народна специфика”, предназначени за износ, а като продължителен и системен диалог, в който старите граници сякаш изгубват смисъл.

***

Бойко Ламбовски (поет и журналист)

Списанието “Public Republic” е привидно дело на ентусиазма и носталгията. Всъщност е дело на професионализма и добрата воля. В лицето на Наталия Николаева изданието е намерило своя неизтощим мотор, който го прави енергично в културен план, и добре балансирано откъм вкус и чисто комуникативна енергия.
Мисля, че то е извънредно полезно за българския език, за емигрантската диаспора и за самата страна. Изданието обективно е нова сфера, в която се проявяват някои от по-добрите качества на националния дух. От тази гледна точка не списанието служи нам, а ние трябва да сме благодарни, че можем да му оказваме помощ.

***

Maria s fotoaparat
Снимка: nedyalko_petkov

***

Кристин Димитрова (писател и журналист)

Няма нищо по-тревожно от поезия, украсена с теменужки. Или с гола нимфа, която вдъхновява минотавър, в изпълнение на художник близък до издателското семейство. Под такава корица и Дилън Томас не може да се прояви. Излишната украса отвращава още преди да си стигнал до думите. Public Republic рязко се различава от този тип глазура. То е електронно списание с ярка, но умна визия, която разсъждава заедно с текстовете си. И има вкус.

Няма нищо по-досадно от стихотворения, публикувани с размазано мастило под паспортните фотографии на авторите. Чела съм много глупости, но едва ли някой автор заслужава такъв некролог приживе. Public Republic отново се различава. Образът му привлича погледа към страницата. Когато видиш, че нещо е елегантно форматирано, ти си склонен да се довериш, че и написаното вътре заслужава представянето си.

Лесно ли е да балансираш на върха на такъв триъгълник?

Ако към тези зрителни впечатления от списанието добавим и приятелското съжителство на най-различни съвременни български литературни стилове в него, международното му присъствие, разнообразието на жанровете, бързите възможности за изява, които дава на хора с добри идеи, но кратка биография, желанието му да излиза извън електронното си тяло чрез конкурси и събития, ще получим нещо, което винаги сме искали да имаме. Нещо като Public Republic.

***

Марион Колева (журналистка)

„Хуманитарно изкушени” автори и читатели от всички континенти, общуващи на български език, участват в проекта www.public-republic.com не само с текстове в различни стилове и жанрове, но и с оперативни коментари, а съчетанието на индивидуални литературни почерци с качествени авторски снимки, естетизмът, културата на общуването, разнообразието на изповядваните естетики са сред най-доброто, попадало ми не само в българските литературни сайтове.

***

Cvete
Снимка: JPhilipson

Керана Ангелова (поетеса и писател)

В сайта Public Republic полифонията е хармонична, впечатляваща с културата на изява, с професионализма на онези, които са решили да вплетат гласа си в многогласието – за да се открои този глас на общия фон със своята неповторимост.

***

Юлия Йорданова (д-р по българска литература и изкуствовед)

Появи се нов играч в българоезичното виртуално пространство: сайтът за изкуство, публицистика и мода “Public Republic”.

“Public Republic” не е виртуална библиотека, не е китайска стена от електронни книги, не е мултимедиен дубликат на книжния журнал в интернет, не е сепарирано пространство за произволни форуми в Мрежата. Този сайт е живо място, терен за творчески срещи и интелектуални беседи, кът за тих разговор или споделена интимност. Място, където цари отмереното слово. Отворена родина, където можем да пресъздадем себе си. Стига да поискаме…

***

Росица Йотковска (поетеса и преводач)

Public Republic е жив организъм, който пулсира на всички нива – без да се губи животворната комуникация между злободневното и елитарното, между непосредствената емоция и мъдрата дистанция, между личното и общочовешкото.

***

Kalinka
Снимка: Natascha2008

Вера Балева (поетеса)

Наричам „Public Republic” „Салонът на Наталия”.
В „Public Republic” е празнично, колкото е необходимо. И малко повече. В „Public Republic” има посоки към автори, добри думи, цветове и нюанси, както и отговори, които задават въпроси.
Привлекателното на „Public Republic” е, че притежава възможно най-доброто време – настоящето, и че се случва ТУК И СЕГА.

***

Десислава Лазарова (писател и преводач)

Тук словото съжителства хармонично с визията, организирано с талант, с качество на изображението, което впечатлява и задържа вниманието, а това е достойнство в мрежата. Странно задушевна атмосфера цари в това интернетно кътче, в пълен контраст със студения, високомерен и котериен тон на родните издания за изкуство.

***

Ангел Г. Ангелов (писател)

Това е едно благословено място във виртуалното пространство, място калейдоскопично, естетизирано, веротърпимо и полезно за културната среда, в която би трябвало да протича човешкият живот. Редакцията, начело с главния редактор Наталия Николаева, служи безкористно на Творчеството, на Красотата и на естественото Човешко Общуване – цели, които заслужават не само възхита, а и реална подкрепа… Внушителните артпроекти на хората от Public Republic имат своите допирни точки с апостолските усилия на някогашните български просветители, с ония облагородители, грижовно нагърбили се с грижата за Духа.

***

Станислава Станоева (поетеса)

В този своеобразен дом на литературата, музиката, изобразителното изкуство се чувствам наистина уютно и в компанията на хора, които могат да те разберат. Тук общуването е издигнато на по-високо ниво, а всеки ден от него научавам по нещо любопитно. Този уникален сайт носи богатство на духа, радост за сетивата и усмивка за душата.

Zagadkite na knigata
Снимка: organgeacid

***

Катерина Стойкова (поетеса и преводач)

Вълнуващо и интересно списание, а също така колоритно и добронамерено общество, което е привлечено от топлината и отвореността на редакцията, сътрудниците и останалите читатели. Това общество бързо придобива естествена привързаност и лоялност към сайта, чрез усещането за взаимно сътрудничество в изграждането на нещо за всички.

***

Кристиана Добрева – Станкова (поетеса)

Public Republic е един от малкото, да не кажа единствения сайт, в който хармонично съжителстват перфектната визия, отличния вкус по отношение на публикуваните материали и добрия, непринуден тон на общуване между авторите. Проектът Public Republic е отворен и към авторите, и към читателите си, което ни дава възможност да общуваме свободно, да обменяме мисли, идеи, творчески позиции.

***
Емилия Авгинова (поетеса)

„Public Republic” е необходимото списание на необходимото „място” в необходимото време с необходимите хора. Тук уютно се чувства човек сред приятели, познати и дори непознати. Тук е скрита магията на всички, които се радват да бъдат негови домакини, гости или просто минувачи.

***

Бина Калс (поетеса)

… Универсален подарък, далеч от шаблона и ширещата се безвкусица, е сайтът Public Republic – особен и обособен локус от виртуала, където се публикува и контактува на български език. Public Republic не разчита само на готови алгоритми, но и ги дописва, създавайки свой уникален индивидуален статус и присъствие.

***
Pogled
Снимка: Kalandrakas

Интернет списанието Public-Republic.com

Живеем в уникално времепространство: носталгията и часовите разлики са единственото доказателство, че все пак съществуват географски разстояния и астрономически отдалечености за българите: за онези, които са останали в родината, и за другите, които са потърсили себереализация по света.

Интернет пространството се оказа гостоприемна територия за пребиваване без ограничения – в него има място за всякакви контакти, в това число и за срещи на всички, които търсят общуването със сънародници, със съвременната култура на България, с живите й творци. Едно такова българско място се явява мултимедийният сайт Public Republic, създаден преди почти две години в Хамбург от Наталия Николаева.

Public Republic е едно много българско и същевременно космополитно място, в което си дават среща съвременни български писатели, журналисти, художници, музиканти, фотографи, ценители на изкуството във всичките му превъплъщения…

В редакторския и авторския екип на списанието присъстват известни представители на българския културен елит като проф. Милена Кирова, Бойко Ламбовски, Ивайло Диманов, Елин Рахнев, Георги Господинов, Божана Апостолова, Керана Ангелова, Филип Трифонов, Николай Гундеров, Вера Балева, Роза Боянова, Ангел Г. Ангелов, Димитър Калев, Албена Попова, Марион Колева, Юлия Йорданова, Димитър Атанасов, Иван Кулеков, Валентин Дишев, Деян Енев, Александър Андреев, Сашка Журкова, Катерина Стойкова, Петя Хайнрих и др.

Идеята

Идеята за нашия сайт се роди в Хамбург спонтанно и като израз на дълго носената потребност да запазим пълноценна връзката си с България.

Нуждата да запазим спомените си, като им дадем наново живот, да продължим спонтанното ежедневно общуване, като го издигнем на нивото на духовните си търсения, потребността от творческа изява и общуване – всичко това ни даде импулс да създадем едно СВОЕ място в безкрайното Интернет пространство.

Така на 21-ти октомври 2006 стартира проектът Public-Republic.com.

Ideqta
Снимка: woodleywonderworks

Реализацията

Идеята на Public-Republic.com е да бъде място за свободно общуване и изява на творци от различни области на изкуството, на изкушени от словото естети и просто читатели – едно уютно виртуално кафене, в което се срещат хора, идеи, позиции, а разговорът е свободен, нережисиран, приятелски, толерантен. Public-Republic.com не е злободневен или новинарски формат, не е форум, а отворен проект, който съвместява изявата с коментара.

Public-Republic.com представлява импровизирана сцена, в която автор и публика постоянно разменят ролите си, създават темите, акцентите и посоките.

Страницата е жив организъм с динамичен живот. Вратите й са винаги отворени за индивидуалните вкусове и желания, без елитаристка намеса в многообразието от естетики.

Public Republic не е затворено пространство – напротив: всеки ден все повече и повече поети, художници, фотографи, журналисти се потапят в атмосферата му и остават привлечени от цялостния тон на общуването, спонтанния артистизъм, толерантност и уважение към индивидуалния стил.

Baloni
Снимка: bitsandbobbins

Съдържанието

В Public-Republic.com намират споделеност лично творчество, музика, култура и изкуство. Популярни са поредиците за мода и Lifestyle, репортажите „Около света” за Австралия, Африка, Непал, Лондон, Прага, артистичните портрети и интервютата с български творци в родината и в чужбина, като например с Филип Трифонов, Елин Рахнев, Николай Гундеров, Бойко Ламбовски, Ивайло Диманов, Александър Андреев, Георги Гроздев, Роза Боянова, Керана Ангелова, Вера Балева, Бина Калс, Мария Статулова.

Не по-малко интересни са коментарите към статиите, които се превръщат в дискусии и обогатяват прочита. Чрез тях се скъсява дистанцията между автор и възприемател, диалогът продължава в реално време, текстовете се донаписват, откриват се нови аспекти, читателят се превръща в съавтор.

Всеки ден се регистрират нови участници, публикуват се нови статии и коментари. Всеки може да участва, да представи свои материали, да коментира. По този начин страницата непрекъснато се обогатява с нови теми и мнения.

Така например в движение се създават нови рубрики – „Visual Arts“, където представяме утвърдени и млади творци в изобразителното изкуство и фотографията.

Благодарение на текстовете на проф. Милена Кирова, Антоанета Алипиева, Юлия Йорданова, Митко Новков, Георги Господинов се създаде рубрика „За творчеството”.

Форматът

Спряхме се на този формат по няколко причини.

Интернет предоставя уникална възможност да събере нишките на едно общуване, разпростряло се действително по целия свят. Осигурява спонтанност, непринуденост, възможност за осъществяване на жива дискусия.

По своята форма Public-Republic.com е експериментален формат на така наречената „гражданска журналистика” („citizen journalism”), който разчупва рамките на класическата, еднопосочна комуникация между медии и потребители и дава достъп на широк кръг хора да участват активно в изразяването и оформянето на мнение.

Иначе казано, Public-Republic.com е нашият начин, да бъдем отворени, да изразим себе си, да споделим мислите си и да сме готови за един отворен диалог, който не зависи от време и разстояние.

Slynchogledi
Снимка: bitzcelt