Public Republic Art Studio

Стефан Бонев

Стефан Бонев е роден в Сливен на 4 април 1961 г. През детството и юношеството си живее и учи в Силистра. Висше образование завършва във ВМЕИ – София. През 1987 г. се премества в Пловдив, където живее и до днес. Последователно работи във вестниците „Провинция“, „Свобода“ и „Марица“. Съучредител и кръстник е на популярната и до днес Асоциация на специалистите по комуникации в общините (АСКО). През 1997 г. става пресаташе на Община Пловдив. От 1999 г., в продължение на 2 управленски мандата, изпълнява подобни функции и в Общинския съвет в Пловдив. Понастоящем работи като главен експерт в общинския отдел „Култура“. 

Първите си разкази Стефан Бонев публикува във вестниците „Технически авангард“, „Студентска трибуна“, „Вечерни новини“, „Септемврийче”, „Народна младеж“ и „Стършел“, а по-късно и в „Труд“. Автор е на сборниците “Разкази за двама” (2005), “Изпит по летене” (2009), който печели награда “Пловдив”, и “Пред прага на храма” (2012), която преди година излезе и в електронен формат (epub). Негови разкази са публикувани в две антологии в САЩ през 2003 г. (“Thresholds” и “Two lines”, в превод от Зоя Маринчева). Разказът му “Стареца” влиза през 2010 г. в сборник на “Булвест 2000″ с тестове за кандидатстване след 7-ми клас, а “Късогледство” е даван за превод на чешки на държавен изпит в ПУ “П. Хилендарски”. Друг негов разказ, „Писмо за надежда“, през 2013 г. попада като единствен художествен текст в пособието „Текстове и задачи за развитие на четивни умения”, създадено по Програмата за международно оценяване на учениците – формат PISA (Programme for International Student Assessment), а творбата на Бонев „Клошарят“ е включена в помагалото за подготовка за изпита по български език и литература след 7-ми клас на издателство „Азбуки – Просвета“, озаглавено „Трансформиращ преразказ? Това е лесно!“. 

През 2011 г. разказът му „Агенция „Среден пръст“ печели специалната награда на конкурса „Писането е лудост“ на мюнхенското мултимедийно издание „Public Republic“. Бонев организира свой експериментален литературен конкурс, носещ името “Недоизречено”, който стартира за първи път през 2012 г. във фейсбук. Следват още две издания, проведени в Пловдив, с учениците на Ателието по творческо писане в Езикова гимназия „Иван Вазов“ и сред 11-класниците на Гимназия с хуманитарен профил „Св. св. Кирил и Методий“, за които Бонев печели втора награда „Пловдив“. 
През октомври 2013 г. вестник „Труд“ обяви Стефан Бонев за един от успелите българи, като му отдели цяла страница в сайта и в хартиеното си издание. В началото на 2014 г. заедно с морската поетеса Мариела Русева, организира четвърто издание на “Недоизречено“ във Варна. През септември 2014 г. финишира петото национално издание, а през март 2015 г. – и шестото, проведено по инициатива на учениците от пловдивската Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“. Сега е в ход и седмото, организирано от поетесата Албена Декова и ръководения от нея клуб по творческо писане и журналистика „Смяна” в Плевен.

В момента под печат е четвъртият му сборник с разкази „Странните неща” (издателство „Летера”, редактор – проф. Клео Протохристова).
Стефан Бонев има и свой личен сайт: http://stefanbonev.eu/.

Публикации в Public Republic:

Публикации за Стефан на сайта: