Public Republic Art Studio

Роза Боянова

Роза Боянова

Роза Боянова е родена на 6 март 1953 г. в село Раброво, Кулско, област Видин. Завършва българска филология в Университет “Еп. Константин Преславски”, гр. Шумен.

Работи в сферата на културата и образованието. Преди 26 години създава в Шумен първото литературно студио за работа с деца в областта на поезията “Камбанка”, което се превръща в проект за издирване, развитие и изява на детски дарования.

Заедно с Красимир Кунчев през 1988 г. създават първата си книга “Литературни игри с децата”, свързана с психологията на творческия процес при децата.

През 2005 г.се появява и второто допълнено и преработено издание “Литературни игри с деца или Л’ар педагожик”. Книгата изследва психологията на творческия процес при децата литературни творци, продължава и развива новаторски делото на Корней Чуковски и Джани Родари и представлява незаменимо помощно средство за учители в детските градини и в училище.

От 1989 г. Роза Боянова живее в Бургас, където продължава работата си с деца и млади творци в литературното студио “Митични птици”.

Тя е заместник-председател на дружество „Български писател“ в Бургас и заместник-главен редактор на вестник „Автограф“ — регионален месечник за литература и изкуство, съвместно издание на Съюза на българските писатели.

Съставител е на около 17 книги с творчество на нейни възпитаници и деца от цялата страна. Нейни стихове са превеждани на руски, гръцки, украински, румънски, македонски, френски, английски и други езици.

Книги на Роза Боянова:

“Жадна вода” (1984 г.), отличена с национална награда за дебют “Владимир Башев”, “Биография на чувствата” (1990 г.), “Литературни игри с децата” (1988 г.) – психология на творческия процес при децата в съавторство с Красимир Кунчев, “Метафори” (1996 г.), “Мастилена аура” (1999 г.), “Стихоприношения” (2003 г.), “Далечен диптих”, “Литературни игри с деца или Л’ар педагожик” (2005 г.) – второ допълнено и преработено издание в съавторство с Красимир Кунчев, “Времена” (2007) – представяне на три български поетеси и един македонски художник – Керана Ангелова, Калина Телянова, Роза Боянова и художник Тони Чатлески.

Публикации за Роза Боянова:

Публикации на сайта: