Public Republic Art Studio

Роман Кисьов

Roman_Kissiov

Роман Кисьов е роден през 1962 г. в града на розите Казанлък, в Долината на тракийските царе. Отраснал е в аристократичния Русе, на брега на древната река Дунав. През 1981 г. завършва Художествената гимназия в Казанлък, а през 1991 – Националната художествена академия в София, специалност живопис в класа на акад. Светлин Русев. Работил е като художник в Русенската опера, като уредник в Градската художествена галерия в Казанлък, като преподавател по изобразително изкуство и др. Живее в София.

Твори в две направления – поезията и изобразителното изкуство. Правил е самостоятелни изложби в София и Виена. Участвал е в общи изложби в България, Италия, Македония и САЩ, както и в международни пленери по живопис (Гърция и Македония). Илюстрирал е десетки книги на световни поети, между които Хьолдерлин, Томас Бернхард, Кристине Буста, Тадеуш Ружевич и др.

В края на 80-те години членува в дисидентския литературен „Кръг 39”, като участва активно в неговите четения в столицата и страната.

Негови стихове са печатани в почти всички литературни издания у нас, излъчвани са по БНТ, БНР и Националното радио на Румъния. По неговата поезия е заснет късометражният филм „Вратите на рая” (БНТ, Телевизионен център – Русе, 1996, реж. Пенка Шопова).

Включен е в поетични антологии в България, Румъния, Сърбия, Македония и Индия. Също така той е включен в международната поетична антология на английски език „Поети за световен мир” (POETS FOR WORLD PEACE, Vol.3 – 2011), както и в авторитетни литературни списания и културни издания в Русия, Румъния, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Македония и др. Публикуван е в електронни литературни издания в Италия, Гърция и Босна и Херцеговина.

Поезията му е превеждана на английски, италиански, руски, нидерландски, датски, румънски, гръцки, сръбски, хърватски, македонски, албански, арабски, хинди и др.

Участвал е в редица престижни международни форуми и фестивали на световната поезия.
През 1995 г. получава Националната награда за поезия на ДИ „Христо Г. Данов”, Пловдив (за стихосбирката „Вратите на рая”). През същата година му е присъдена и Наградата за култура и изкуство „Сексагинта приста” – Русе.

През 2006 г. е куратор на проекта „Поезия в метрото” на Метромедия – София.

Превежда съвременна руска и македонска поезия.

Автор е на книгите:
Вратите на рая, стихотворения, изд. „Христо Г. Данов”, Пловдив (1995);
Сянката на полета, поезия, изд. „Авангард принт”, Русе, (2000);
Пилигрим на Светлината, стихОткровения, „Авангард принт”, Русе, (2003);
Криптус и други стихотворения, „Авангард принт”, Русе, (2004, второ издание 2007);
Гласове, стихотворения, „ Авангард принт”, Русе, (2009);

Hodočasnik svjetla (Пилигрим на Светлината), избрани стихове, преведени на хърватски език от Жарко Миленич (Žarko Milenić) – izdavačka kuća „Slovo”, Zagreb (2008);
Словото Пастир, избрани стихове, на македонски (превод – Ефтим Клетников) –изд. „Макавеj”, Скопjе (2010).

По-важни авторски четения и поетично-музикални пърформанси по неговата поезия:
Петият сезон, (живопис, рисунки, поезия), Галерия „Сезони” – София, 1995;
Сянката на полета, Музей „Земята и хората” – София, 2000;
Пилигрим на Светлината, Софийска градска художествена галерия – София, 2003;
Творци на живо, (в рамките на Салона на изкуствата), НДК – София, 2003;
Криптус, Криптата на Храм-паметник „Св. Александър Невски” – София, 2004;
Светлината, (Великденски концерт на Дамска камерна формация „Алтерация” и рецитал по стихове на Роман Кисьов), Ателие-Колекция Светлин Русев – София, 2006;
Гласове, Столична библиотека – София, 2009.

Публикации в Public Republic:

Интервю с Роман Кисьов:

Публикации за него в Public Republic: