Public Republic Art Studio

Яна Радилова

Яна Радилова е родена на 12.02.1992 г. в град Тараклия, Молдова. На шестгодишна възраст се премества в България и започва да живее със семейството си в Нова Загора. Сега тя е студентка в Софийски университет, специалност “Европеистика.”

Дъщеря на рускиня и бесарабски българин, Яна от малка е научена да обича българския език и култура, без да забравя родината на майка си. В родния си град научава най-важните неща за красотата на българската природа, облика на българите и величието на тяхната история, затова жадува да стъпи на родната земя на баща си. За първи път посещава България на тригодишна възраст и на границата искрено възкликва: „Това е моята България!”, но мечтата й да живее в „райското кътче, сгушено в Балканите” се осъществява, когато е на шест години.

През пролетта на 2008 година Яна проявява интерес към журналистиката, като сътрудничи на местния вестник „Загорско знаме” с главен редактор Деньо Денев и се учи да пише интервюта, репортажи, рецензии. Въпреки желанието да работи в сферата на медиите, смята, че писането е нейното призвание и се възползва от всеки удобен случай, за да следва „пътеводната звезда на Словото”.

Обявяването на Яна за стипендиант в националния конкурс „1000 стипендии”, заради написания от нея проект за бесарабските българи, й дава възможност със спечелените пари да посети Молдова и Русия. През пролетта тя пътува до родното си градче и се среща с роднините на баща си, за да си припомни детските мигове. След това посещава Москва и Нижни Новгород и за първи път се вижда с роднините на майка си. Тази среща, трогателна и незабравима, я вдъхновява да участва в тазгодишния конкурс на Cosmopolitan „Сподели мига” с пътепис на тема „Приказката на Москва – вълнуващ спомен за една сбъдната детска мечта”, в резултат на което печели екскурзия до Тунис.

През 2010г. излиза дебютната й книга “Шепа морски камъчета”, включваща есета, пътеписи и разкази.

През 2011г. тя превежда на английски език лирическите миниатюри на Деньо Денев – “Мравки”, за американското издателство на Катерина Клемър – Accents Publishing.

Преводи:

Интервюта, направени от Яна Радилова:

Публикации на сайта:

Публикации за Яна на сайта: