Public Republic Art Studio

Наталия Николаева

natalie_gr

Наталия Николаева е родена на 28.01.1971 г. в гр. Шумен.

Завършва руската гимназия “Сава Доброплодни”, гр. Шумен. След това българска филология и като втора специалност германистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Завършва второ висше образование “Международни икономически отношения” в Икономическия Университет в София. През време на второто си следване се занимава с журналистика в първото частно национално Радио “Експрес”, като две години работи за провокативното предаване ”Минути на вашето недоволство”. Паралелно с това преподава уроци по български език и литература, като подготвя ученици за кандидат-студентски изпити за Софийския университет.

Времето от 1998 до март 2000 преминава под знака на журналитическа работа към списание “МИТ”(сега “Мениджър”). Краят на март 2000 Наталия Николаева заминава с шестмесечна стипендия за Хамбург, където следва в университета и завършва практика по Public Relations към администрацията на пристанището. Влюбва се в този метрополен град, известен още като северната Венеция и решава да продължи образованието си в престижния Хамбургски Университет.

Във всичко, с което се занимава Наталия Николаева, присъства мисълта за България и желанието да поддържа връзката с родината и да се популяризира страната ни в чужбина.

“България все още е непозната за западните общества и повече от всякога има нужда от общите ни усилия за подобряване на имиджа си. Аз нито за миг не съм забравяла, че съм българка, както и отговорността, че тези, които са зад граница представят страната ни пред света.”

Вярна на своите интереси, Наталия Николаева и в Хамбург посвещава голяма част от времето си на литературна, преподавателска и културна дейност. Прави преводи и преподава немски език на чужденци. С голямо удоволствие организира участия на известни наши рок групи и изпълнители в Хамбург, чиито концерти привличат еднакво българска и интернационална публика. Интересите в областта на литературата, изкуството и журналистиката са причина за създаването интернет-страницата на български език public-republic.com.

Този проект е представител на нов тип модерна журналистика и има за цел да бъде място за непосредствен диалог, общуване на българите, независимо в коя точка на света се намират. На страницата са добре дошли мнения, коментари и статии по различни теми, които вълнуват и изразяват пъстротата на съвремието.

Освен това с цел да се популяризира родината ни сред немскоезичния свят отскоро стартираха страниците public-republic.de и ReiselandBulgarien.de, които се издават на немски и на които Наталия Николаева е главен редактор. Във връзка с европейското ни гражданство България е все по-често в полето на интерес на западното общество. Идеята е да бъдат предложени разнообразни информации за културните забележителности и красотите на страната. Страниците съдържат кратки и актуални мнения и служат като оригинален ориентир. В момента стартира и нов мултимедиен проект – Public Republic Art Studio.

По въпроса за плановете й и кариерата, тя цитира мисълта на Мерилин Монро: “Кариерата е нещо прекрасно, но тя не може да те стопли в студената нощ”.

“С други думи, за мен бъдещето е свързано с необходимостта да правя нещо истинско, нещо, което има смисъл, а кариерата е само интериор. Не е толкова значимо мястото, където ще прекарам следващите дни от живота си – Германия, Майорка, България или някъде другаде. Определящо за мен е това, къде ще успея да реализирам най-пълноценно собствения си замисъл и разбиране за живота.

Живеем в динамично и модерно време и за съвременния човек не е вече проблем да избере и да бъде в определена географска ширина.

Мисля си, че малко повече идеализъм и ентусиазъм могат само да помогнат на човека да върви напред и да намери своето щастие.

Вярвам, че човек трябва да се посвети на неща, които харесва и на хора, които обича. Вярвам в необходимостта от общуването – в различието и срещата на различията, в изкуството и срещата с изкуството, в човека и срещата на човека с човека.

И на това посвещавам енергията си.

Останалото е бъдеще.”

(Из публикация на журналиста Пламен Георгиев)

От 9 декември 2009 г. Наталия Николаева е избрана за вицепрезидент на Немско-българското дружество, Хамбург.

За проекта Public Republic и интервю с Наталия Николаева

Интервю по повод предстоящата виртуално-реална арт среща на Public Republic на 15 август 2008 г. в гр. София на Светлана Вълкова с Наталия Николаева за Радио Варна през юли 2008 г.

Интервю с Наталия Николаева:

Публикации на сайта:

Интервюта: