Public Republic Art Studio

Марион Колева

Marion Koleva

Марион Севдалинова Колева—Георгиева е българска журналистка, родена в гр. Лом на 8 февруари 1956. Между 1962 и 1969 година учи пиано в Държавното музикално училище и пее в хор “Бодра смяна”. Завършва немска гимназия в София и журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Като студентка участва в театралната група СУ 113. Работи десет години в Младежката редакция на БНТ.

Живее 13 години в Каракас, Венецуела (последните 5 от тях работи в World Tel-Fax Electronics като ръководител на отдел „Реклама и връзки с обществеността“). Преди това защитава магистърска степен по история на Америка в Католическия университет в Каракас.

От февруари 2004 г. живее в Йоханесбург, Южна Африка. Работи първо в NetGroup, от началото на 2005 година е асистент на културния аташе в мексиканското посолство в Претория.

Член на Съюза на българските журналисти. Автор на пътеписа „Венецуела“ (1994) (за който става носител на ордена „Андрес Бельо“), на стихосбирката „Отвъдни думи“ (1996) и на новелата „Крилатата змия на пътя“ (електронен формат 2006). През 2007 година работи над проекта „Делирантният реализъм и литературната мистификация“.

В интернетните форуми е по-известна с псевдонимите си marteniza, rumi, Maya, Елена Христова. От месец май 2008 работи като журналист, преводач и рекламен експерт за няколко софийски издания — Еxterior, ТВ Сага, Енира Медия итн. От месец юли е програмен редактор в БТ7. Нейни текстове са публикувани в „Родна реч“, „168 часа“, „АзБуки“, „Поглед“, „Демокрация“, „Литературен вестник“, „Родопи“, „Пулс“, „Антени“, „Младеж“, „Труд“, „Еxcelencia“, „Журналисть“, „Простори“ и т. н., както и в литературни страници.

В момента Марион Колева е ефирен редактор в TV7.

Публикации на сайта: