Public Republic Art Studio

16 февруари – шести рожден ден на playback театър “Тук и сега”

13 февруари, 2019 от · Няма коментари

51349501_1782627688507840_6233708661466726400_n

На 16 февруари 2019 година playback театър “Тук и сега” ще отбележи своя шести рожден ден. С любезното домакинство на Гьоте институт България театърът ще стартира програмата “International Playback Theate Performances”.

В рамките на тази програма в периода февруари 2019 – юни 2020 г. за пет представления ще гостуват 10 опитни обучители от цял свят – playback актьори, диригенти, музиканти, преподаватели. Заедно с “Тук и сега” те ще участват в публично playback представление, също така ще водят специализирани уъркшопи за опитни playback практици.

На шестия рожден ден с “Тук и сега” ще играят Санна Лонгарайс от Холандия и Наталия Вaйнилович от Украйна. Васил Спасов ще ги придружи в актьорската роля, Цвета Балийска ще дирижира, а Константин Кучев ще разпръсква playback магията с импровизираната си музика.

Повече за “Тук и сега” и playback театъра:

Playback театър „Тук и сега” е първата българска група член на International Playback Theatre Network. Основан е през януари 2013 г. от Цвета Балийска – актриса, преподавател, психодраматист и фасилитатор. Акредитиран преподавател към Center for Playback Theatre (USA).

„Тук и сега” има над 160 представления на различни локации в София и страната, пред многобройна публика. Участва в можество фестивали, конференции и форуми.

Playback театърът е импровизационен театър, който играе историите на хората от публиката. Всичко на сцената е спонтанно – диалогът, изиграването, музиката. Осъществява се от 3-6 човека екип – диригент, музикант(и), актьори. Това е преживяване, което не може да бъде разказано, защото всяко представление е уникално и всеки зрител го преживява индивидуално. Със сигурност обаче има общи неща – споделянето на истории е вечният начин да учим за света, за себе си и за другите. Това е начин за сплотяване на хората. Създаване на пространство, което ни помага да приемем различията си и да намалим страха от непознатото у другите.

Корените на Playback театъра са в принципите и ценностите на психодрама метода – достойнство, среща, уважение, емпатия, креативност, спонтанност, толерантност, автентичност. Откритост и смелост за споделяне на личните чувства и преживявания. Мотото е: магията се случва, когато се престрашиш да излезеш от зоната си на комфорт.

В цяла Европа и САЩ този вид театър е широко разпространен и playback общността непрекъснато се разраства. Той предлага едно различно преживяване – дава възможност не само да се разведрим, да се посмеем, но и да погледнем живота от друг ъгъл, да видим себе си, чувствата, мислите си през нова призма и да се придвижим към ново измерение. Там главният герой не е на сцената, а в публиката.

Спонтанно създадената музика специално за всяка сцена е радост за сетивата и допълва магическото усещане от представлението.

Истинските истории, автентичните преживявания, искрените споделяния превръщат playback представлението в място за открит диалог, среща и разбиране на другата гледна точка.

Билети: 15 лв. от epaygo
дата: 16.02.2019 г.
Място: Гьоте институт, ул. Будапеща 1
[email protected]
0886 19 44 92

Рубрики: Frontpage · Tворчество · Visual Art · Новини

Етикети: , , , , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай