Public Republic Art Studio

Artist of the Week – Незабравка Тушнина

19 февруари, 2018 от · 3 Коментара

Интервю на Десислава Берндт с арх. Незабравка Тушнина

08-1_NT__by-Konstantin-Georgiev
арх. Незабравка Тушнина, снимка: Константин Георгиев

Незабравка, съвсем наскоро участва в конкурса на дружество „Архитектурно наследство“ за дипломни работи в сферата на опазване на архитектурното наследство и спечели наградата на публиката с проекта за „Реставрация и адаптация на старопиталището на Пенчо Семов, гр. Габрово“. Как се чувстваш като любимка на публиката?

Наградата се оказа различна от това, което очаквах. Значимото се оказа популялизирането на проекта, възможността той да излезе извън границите на университета.

01-02_Konkursat_N-Tushninaa
Незабравка Тушнина при връчване на наградите от конкурса, снимка: личен архив

Подкрепиха ме хората, които са наистина заинтересовани от темата на разработката ми, а именно хората от Габрово. Това беше изключителна награда за моя труд.

04-06_Project_Perspective_Lake

04-06_Project_Perspective_New-Building

04-06_Project_Perspective_Pavilion
Проект за „Реставрация и адаптация на старопиталището на Пенчо Семов, гр. Габрово“ на арх. Тушнина

Как попадна на конкурса и защо реши дипломната ти работа да е точно за Старопиталището в Габрово?

Конкурсът се провежда ежегодно и като студентка по архитектура очаквах тазгодишното издание.

Темата на дипломната работа избрах случайно. Не подозирах колко история е скрита в сградата.

03_P-Semov

И всяка случайност след това, в процеса на работа, беше доказателство, че съм открила мястото, на което бих могла да бъда най-полезна (както и то на мен). Запознах се с хора, който ми помогнаха изключително много, без да ме познават. Поисках да бъда част от продължението на историята.

Какво знаеш за Пенчо Семов и за историята на сградата?

Най-вероятно знам само една малка част от това, което сградата помни. Цялата тази памет, заключена на мястото го е превърнала в живо същество, което има своето минало. Всяка архитектурна намеса би трябвало да се съобрази не само с факти и архивни материали, а и с поетичното присъствие на мястото.


Кратък филм за Старопиталище “Пенчо Семов” с български субтитри (под видеото More, Transkript); https://www.facebook.com/Staropitalishte/

В миналите години е имало и други проекти на студенти от УАСГ точно за тази сграда. Как си обясняваш това нейно въздейстие и нестихващия интерес към нея?

Големият интерес се дължи на огромния потенциал, който сградата притежава. Истинската сила на мястото е не само във впечатляващата архитектура, а в идеята с която е изградена. Не просто символ на просперитета на един човек, а на неговата ценностна система. Мисля, че неговата любов все още личи във всеки детайл.

За следдипломна квалификация беше в Севиля, Испания. С какви впечатления се върна от там?

Испания…

05_Spain_Dance

05_Spain_Keep-Moving
Севиля, снимки: личен архив

Испания е едно слънчево място, като имам предвид всичко – хората, храната, езика, архитектурата и времето, разбира се. Това, с което Испания остана в моято съзнание са танците. По някакъв начин архитектурата беше намерила своя отговор на тази култура, като беше превърнала всеки площад, улица и парк в своеобразна сцена. И всички танцуваха!

05_Spain_Hourse
Севиля, снимка: личен архив

Какво би си пожелала за бъдещето на Старопиталището?

Вярвам, че това не е краят на историята за Старопиталището на Пенчо Семов. Това, което бих си пожелала е не просто да успеем да спасим една сграда, а тя наистина да заработи с всички сили, да се превърне в един от добрите примери и да направим още една стъпка към спасяването на много други сгради с подобна съдба.

А в личен и професионален план? Или по-точно, за какво мечтаеш?

Най-вече да продължа да мечтая. Виждам, че практиката в България в много случаи задължава архитекти, на които аз се възхищавам за работата и професионализма, да ограничават възможностите си. Мечтая да успеем да преодолеем част от тези ограничения.

10-1_N-Tushnina_by-Konstantin-Georgiev
арх. Тушнина, снимка: Константин Георгиев

Как би се описала с пет думи?

Това винаги е много труден въпрос за мен, но мога да използвам пет думи, които най-често съм чувала на шега по свой адрес – мечтаеща, ентусиазирана, напориста, досадна, тиха. Надявам се все пак това да е само половината истина. :D

Откъде черпиш идеи и вдъхновение?

Не знам, дали може да проличи от петте думи, с които се представих в предния въпрос, но аз съм от хората, който винаги бързат. Затова и намирам идеи, тогава когато успея да спра и наистина да помисля над даден въпрос, да остана сама с проблема.

07_Dream_by-Konstantin-Georgiev
арх. Тушнина, снимка: Константин Георгиев

Разбира се че винаги има странични фактори – примери, мнения на колеги и познати, теория. Винаги обаче се стига до момента, в който трябва да пречупиш тази информация, за да създадеш своята идея, различна от всяка друга.

10-2_N-Tushnina
снимка: личен архив

Разкажи ни малко повече за бъдещите ти планове и проекти?

Убедено мога да кажа, че най-големият ми проект е да се развия като човек. В началото на професионалното си развитие съм и искам планирайки да вярвам, че ще имам силите и уменията да реализирам всяка добра идея.

Незабравка, благодаря много за интервюто и ти пожелавам успех при реализацията на всички бъдещи идеи и проекти!

Арх. Незабравка Тушнина е родена в гр. Банско. Завършила е mагистърска степен в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, специалност архитектура в катедра “История и теория на архитектурата”.

Първите си стъпки като архитект прави в известни архитектурни бюра като ZOOM Studio и S Architectural Team в София. От септември 2017 до януари 2018г. събира практически опит в Севиля в испанското архитектурно и строително бюро SV60 CORDÓN & LIÑÁN ARQUITECTOS.

Участвала е в 26ия REGIONAL RESTORATION CAMP, Сърбия, организиран от Cultural Heritage without Borders и други проекти като „Активизаране на съществуващата градска среда пред централна ж.п. гара“ в София и „Нов мемориал на I-ви И VI-ти пехотни полкове“ в София, организиран от сдружение Трансформатори в подкрепа на проекта “Memoreality”.

Днес тя работи и живее в София.

Рубрики: Frontpage · Гостува ни · Незабравимо · Сцена

Етикети: , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

3 Kоментара за сега ↓

 • ема // 24 фев, 2018 //

  Страхотна новина! Пожелавам на Арх. Незабравка Тушнина здраве, успех във всяко нейно начинание и никакви пречки , за да може да осъществи както замислените си проекти, така и всички свои мечти!

 • DibgokRealm // 23 мар, 2018 //

  Заказать ссуду на кредитную карту европейского учреждения можно очень быстро. Чтобы воспользоваться услугами и взять средства, необходимо найти нужные порталы.

  На ресурсе kredutu.com.ua у вас будет возможность кредит без проверок киев и других различных вариантов по кредитам. Там также будет указана основная справка по нужным бумагам.

  Если вы стремитесь получить credit, вам необходимо оформить заявку. Выполнить это возможно на kredutu.com.ua, где клиенты ежедневно получают займы. Все кредиты выдаются моментально, а данные заполнить имеет возможность даже школьник.

  Организация предлагает потребительские финансы всем по желанию. Вне зависимости от вашего статуса, места работы или цели кредита, вы в сжатые сроки получите деньги.

 • situs poker online indonesia // 24 май, 2018 //

  Yes! Finally something about situs poker online
  resmi.

Коментирай