Public Republic Art Studio

Artist of the Week – Незабравка Тушнина

19 февруари, 2018 от · 10 Коментара

Интервю на Десислава Берндт с арх. Незабравка Тушнина

08-1_NT__by-Konstantin-Georgiev
арх. Незабравка Тушнина, снимка: Константин Георгиев

Незабравка, съвсем наскоро участва в конкурса на дружество „Архитектурно наследство“ за дипломни работи в сферата на опазване на архитектурното наследство и спечели наградата на публиката с проекта за „Реставрация и адаптация на старопиталището на Пенчо Семов, гр. Габрово“. Как се чувстваш като любимка на публиката?

Наградата се оказа различна от това, което очаквах. Значимото се оказа популялизирането на проекта, възможността той да излезе извън границите на университета.

01-02_Konkursat_N-Tushninaa
Незабравка Тушнина при връчване на наградите от конкурса, снимка: личен архив

Подкрепиха ме хората, които са наистина заинтересовани от темата на разработката ми, а именно хората от Габрово. Това беше изключителна награда за моя труд.

04-06_Project_Perspective_Lake

04-06_Project_Perspective_New-Building

04-06_Project_Perspective_Pavilion
Проект за „Реставрация и адаптация на старопиталището на Пенчо Семов, гр. Габрово“ на арх. Тушнина

Как попадна на конкурса и защо реши дипломната ти работа да е точно за Старопиталището в Габрово?

Конкурсът се провежда ежегодно и като студентка по архитектура очаквах тазгодишното издание.

Темата на дипломната работа избрах случайно. Не подозирах колко история е скрита в сградата.

03_P-Semov

И всяка случайност след това, в процеса на работа, беше доказателство, че съм открила мястото, на което бих могла да бъда най-полезна (както и то на мен). Запознах се с хора, който ми помогнаха изключително много, без да ме познават. Поисках да бъда част от продължението на историята.

Какво знаеш за Пенчо Семов и за историята на сградата?

Най-вероятно знам само една малка част от това, което сградата помни. Цялата тази памет, заключена на мястото го е превърнала в живо същество, което има своето минало. Всяка архитектурна намеса би трябвало да се съобрази не само с факти и архивни материали, а и с поетичното присъствие на мястото.


Кратък филм за Старопиталище “Пенчо Семов” с български субтитри (под видеото More, Transkript); https://www.facebook.com/Staropitalishte/

В миналите години е имало и други проекти на студенти от УАСГ точно за тази сграда. Как си обясняваш това нейно въздейстие и нестихващия интерес към нея?

Големият интерес се дължи на огромния потенциал, който сградата притежава. Истинската сила на мястото е не само във впечатляващата архитектура, а в идеята с която е изградена. Не просто символ на просперитета на един човек, а на неговата ценностна система. Мисля, че неговата любов все още личи във всеки детайл.

За следдипломна квалификация беше в Севиля, Испания. С какви впечатления се върна от там?

Испания…

05_Spain_Dance

05_Spain_Keep-Moving
Севиля, снимки: личен архив

Испания е едно слънчево място, като имам предвид всичко – хората, храната, езика, архитектурата и времето, разбира се. Това, с което Испания остана в моято съзнание са танците. По някакъв начин архитектурата беше намерила своя отговор на тази култура, като беше превърнала всеки площад, улица и парк в своеобразна сцена. И всички танцуваха!

05_Spain_Hourse
Севиля, снимка: личен архив

Какво би си пожелала за бъдещето на Старопиталището?

Вярвам, че това не е краят на историята за Старопиталището на Пенчо Семов. Това, което бих си пожелала е не просто да успеем да спасим една сграда, а тя наистина да заработи с всички сили, да се превърне в един от добрите примери и да направим още една стъпка към спасяването на много други сгради с подобна съдба.

А в личен и професионален план? Или по-точно, за какво мечтаеш?

Най-вече да продължа да мечтая. Виждам, че практиката в България в много случаи задължава архитекти, на които аз се възхищавам за работата и професионализма, да ограничават възможностите си. Мечтая да успеем да преодолеем част от тези ограничения.

10-1_N-Tushnina_by-Konstantin-Georgiev
арх. Тушнина, снимка: Константин Георгиев

Как би се описала с пет думи?

Това винаги е много труден въпрос за мен, но мога да използвам пет думи, които най-често съм чувала на шега по свой адрес – мечтаеща, ентусиазирана, напориста, досадна, тиха. Надявам се все пак това да е само половината истина. :D

Откъде черпиш идеи и вдъхновение?

Не знам, дали може да проличи от петте думи, с които се представих в предния въпрос, но аз съм от хората, който винаги бързат. Затова и намирам идеи, тогава когато успея да спра и наистина да помисля над даден въпрос, да остана сама с проблема.

07_Dream_by-Konstantin-Georgiev
арх. Тушнина, снимка: Константин Георгиев

Разбира се че винаги има странични фактори – примери, мнения на колеги и познати, теория. Винаги обаче се стига до момента, в който трябва да пречупиш тази информация, за да създадеш своята идея, различна от всяка друга.

10-2_N-Tushnina
снимка: личен архив

Разкажи ни малко повече за бъдещите ти планове и проекти?

Убедено мога да кажа, че най-големият ми проект е да се развия като човек. В началото на професионалното си развитие съм и искам планирайки да вярвам, че ще имам силите и уменията да реализирам всяка добра идея.

Незабравка, благодаря много за интервюто и ти пожелавам успех при реализацията на всички бъдещи идеи и проекти!

Арх. Незабравка Тушнина е родена в гр. Банско. Завършила е mагистърска степен в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, специалност архитектура в катедра “История и теория на архитектурата”.

Първите си стъпки като архитект прави в известни архитектурни бюра като ZOOM Studio и S Architectural Team в София. От септември 2017 до януари 2018г. събира практически опит в Севиля в испанското архитектурно и строително бюро SV60 CORDÓN & LIÑÁN ARQUITECTOS.

Участвала е в 26ия REGIONAL RESTORATION CAMP, Сърбия, организиран от Cultural Heritage without Borders и други проекти като „Активизаране на съществуващата градска среда пред централна ж.п. гара“ в София и „Нов мемориал на I-ви И VI-ти пехотни полкове“ в София, организиран от сдружение Трансформатори в подкрепа на проекта “Memoreality”.

Днес тя работи и живее в София.

Рубрики: Frontpage · Гостува ни · Незабравимо · Сцена

Етикети: , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

10 Kоментара за сега ↓

 • ема // 24 фев, 2018 //

  Страхотна новина! Пожелавам на Арх. Незабравка Тушнина здраве, успех във всяко нейно начинание и никакви пречки , за да може да осъществи както замислените си проекти, така и всички свои мечти!

 • DibgokRealm // 23 мар, 2018 //

  Заказать ссуду на кредитную карту европейского учреждения можно очень быстро. Чтобы воспользоваться услугами и взять средства, необходимо найти нужные порталы.

  На ресурсе kredutu.com.ua у вас будет возможность кредит без проверок киев и других различных вариантов по кредитам. Там также будет указана основная справка по нужным бумагам.

  Если вы стремитесь получить credit, вам необходимо оформить заявку. Выполнить это возможно на kredutu.com.ua, где клиенты ежедневно получают займы. Все кредиты выдаются моментально, а данные заполнить имеет возможность даже школьник.

  Организация предлагает потребительские финансы всем по желанию. Вне зависимости от вашего статуса, места работы или цели кредита, вы в сжатые сроки получите деньги.

 • situs poker online indonesia // 24 май, 2018 //

  Yes! Finally something about situs poker online
  resmi.

 • SvetaBiz // 5 юни, 2018 //

  Когда вам быстро нужны деньги не надолго, вы можете сделать онлайн заявку в фирму, выдающую кредиты для получения микрозайма на зарплатную карту.

  На нынешний час в России весьма знамениты получение денег в долг на карточку Мастер Кард, когда кого-нибудь заинтересовал данный вопрос можете перейти на site для получения информации по микрокредитам.

  Там mikrozaim.site вы можете подобрать интересные условия и сделать прошение не выходя из дома – все можно сделать online. На сайте опубликованы только лучшие организации, подтверждают запросы на деньги в долг в 85 – 88% процентах запросов.

  На нашем портале mikrozaim.site займы онлайн на карту процедура

 • Phillipfed // 6 юни, 2018 //

  Бистрий кредит онлайн на карту точно в державі для людей що непрацюють є найшвидшим результатом. бистрі кредити онлайн є затребуванішими, чи від банку, оскільки щоб їх взяття швидко заповнити заяву надати інформацію про особу. перегляд онлайн заявки зазвичай триває дуже швидко, і після цього гроші скидуються на банківську картку позичальника, рахунок банку або видаються налічкою в одному з відділень мікрофінансової організації чи банку.

  Оформлення заявки онлайн треба зробити на сайті bankcreditcard.com.ua кредит центрyf rfhne erhfbys, самостійно, отримавши доступом до мережі інтернет. вразі оформлення заявки онлайн на позику на руки – післяотримання позитивного рішення необхідно прибути в відділення кредитної установи і, пред’явивши необхідну інформацію, взяти кошти на руки.

 • SvetaBiz // 13 юни, 2018 //

  Mikrozaim.site моментальный займ онлайн . примечательно, что средства на банковскую карту могут выдаваться не только банками, а также частными МФО. Для того чтобы были выданы средства, необходимо наличие карточки банка. Примечательно, что карточка может быть оформлена в любом банке страны. Получатель займа должен быть совершеннолетним. Само собой – нужно быть гражданином Украины.

 • VanoHeazy // 13 юни, 2018 //

  Lime-Credit.Com.Ua

  Отримати кредит готівкою в Україні без довідок бистро та якісно.
  Споживчий мікрокредитний кредит налічкою – найпоширеніший і затребуваний зараз вид позики, який можна отримати практично в будь-якій фінансовій установі в Україні. багато кредитних установ надають послуги з оформлення через інтернет заявок на видачу кредиту, що максимально спрощує цю процедуру.

  Взяття кредиту з видачею готівки можна в будь-якому банку України. взяти таку позику в містах України зовсім нескладно – достатньо звернутися в банк із заявкою, паспортом та ідентифікаційним кодом. оскільки різні МФО пропонують різні умови готівкового кредитування, то доцільно відвідати кілька банків або (що набагато простіше) подивитися їх домени, на яких відразу можна залишити і відповідну онлайн форму.

  Дуже підходящі в цьому плані спеціалізовані Інтернет-ресурси – Lime-Credit.Com.Ua, які надають послуги з оформлення у віртуальному режимі позик в містах України. На цих сайтах надано порівняльну інформацію по комерційним банкам і часним кредитним установам України, а також надана змога подачі онлайн заяви.

  Оформлення онлайн заявки – це можливість взяття кредиту без зайвої тяганини, отримання маси довідок і тривалого очікування. мінімальний пакет документів надається в банківська установа вже після подача схвалення за заявою тут: Lime-credit.com.ua займ на карту мгновенно без проверки .

  Щоб оформити швидкий невеликий кредит, не обов’язково брати всі гроші відразу на руки. Набагато зручніше і вигідніше зробити це шляхом зарахування їх на карту банка, а потім знімати в міру необхідності.

 • SvetaBiz // 19 юни, 2018 //

  http://www.Mikrozaim.site kredit onlajn

  #Worldcup2018Russia

 • Phillipfed // 8 юли, 2018 //

  Миттєвий кредит онлайн на карту стовідсотково на Україні для людей що непрацюють є найкращим результатом. швидкі швидкі кредити є затребуванішими, чи з банку, оскільки для них позики швидко заповнити заяву надати дані особи. перегляд онлайн заявки завжди займає бистро, і після цього гривні скидуються на карту банку кредитора, банківський рахунок чи знімаються на руки у відділенні мікрокредитної організації або банківської установи.

  Взяття кредиту онлайн треба зробити на сайті bankcreditcard.com.ua швидкий кредит готівкою без довідки про доходи, вдома, скориставшись інтернетом. вразі розгляд онлайн-заявки на кредит гривнями – післяотримання позитивного рішення можна прийти у відділення кредитної установи і, показавши всі документи, отримати гроші на руки.

 • ема // 27 авг, 2018 //

  Има ли администратор на този сайт? Как е възможно да позволявате реклами от такъв род под такава статия!? Не съм възмутена, отвратена съм в какво се е превърнал сайта Public Republic!? Много лесно мога да пратя рускопишещите където им е мястото, но считам за нередно и не е моя работа! Ако обичате се събудете и си погледнете коментарите в сайта!

Коментирай