Public Republic Art Studio

Дари нещо на света и спаси късче история!

18 февруари, 2018 от · 1 Коментар

Или три примера за силата на обществената подкрепа при спасяване на национално културно-историческо наследство
от Десислава Берндт

След публикацията на „Коледна приказка“ за Старопиталище „Пенчо Семов“ наша читателка ни обърна внимание, че подобен случай и инициатива за спасяване на замък от 13 век има във Франция. Затова решихме да предоставим на вашето внимание този и още два примера от Германия за силата на обществената подкрепа при спасяване на националното културно-историческо наследство в Европа.

Замъкът Мот-Шандение в Западна Франция

Замъкът Мот Шандение се намира на около 300км от Париж и на около 150км от Нант. Както и Старопиталището в Габрово той е бил изоставен да се руши без покрив след пожар през 1932г. и до днес да тъне в разруха, обрасъл в трева.

През 1963г. го купува френски индустриалец, който не го възстановява, а през 80те години го продава на Банка Credit Lyonnais. Банката от своя страна го пуска отново за продажба. Четирима приятели го купуват, но нямат възможност да го възстановят и решават да инициират акция с такава цел.

С краудфъндинг кампания (от английските думи „crowd“ и „funding“ или публично / обществено финансиране, бел.ред.) по онлайн платформата Dartagnans.fr (която е специализирана в спасяването на културно историческо наследство, бел.ред.) за 30 дни са били събрани над 1,6 милиона евро. Участници от 115 страни стават съсобственици на замъка чрез дарение от 51 евро.

Unbenannt

Това е най-голямата досега събрана сума от такава акция в Европа. Зад нея стоят Асоциацията „Осинови замък”, Платформата Dartagnans.fr и Сдружението „Приятели на замък Мот-Шандение“, които искат по този начин да спасят замъка и да го предоставят за ползване на обществеността.

Само за ден сумата от 500 хил. евро, необходима за създаване на компания за закупуване на замъка е събрана. Планирани са още три подобни акции за набиране на средства за ремонт, реставрация и поддръжка на сградата.
Идеята е достъпът до замъка да бъде осигурен в най-скоро време за всеки и по демократичен начин заедно да се реши как и за какво да се ползва сградата от обществеността.

www.facebook.com/CMChandeniers

Фрауенкирхе Дрезден

Възстановяването на църквата Фраункирхе в Дрезден, разрушена по време на бомбардировките на 13.02.1945г., е било възможно единствено с покрепата на дарители от цял свят.

Außenansicht vom Neumarkt; Fotograf Jörg Schöner
Фрауенкирхе, снимка: Йорг Шьонер

До нейното откриване и освещаване през 2005г. са били дарени 100 милиона евро. Около 70 милиона от тях са събрани от фондация „Фрауенкирхе“ заедно с Дрезднер Банк, а останалите 31 милиона – от „Сдружението за подпомагане на възстановяването на Фраункирхе“.

Frauenkirche_Dresden_Konzertatmosphaere_Fotograf_Alexander_Furhmann
Концерт във Фрауенкирхе, снимка: Александър Фурман

Освен финансовата подкрепа хиляди доброволци и приятели са предоставили безвъзмездно техния труд и време при изграждането на сградата. Лотария и многобройни благотворителни мероприятия по цял свят допринасят също за събирането на средства.

Frauenkirche_Dresden_Innenansicht_Fotograf_Juergen_Vetter
Фрауенкирхе, снимка: Юрген Фетер

Въпреки това без подкрепата на държавата, на областта Саксония и общината на град Дрезден на стойност 70 милиона евро набирането на пълната сума за възстановяване на църквата не би било възможно.
По този начин държавни и общински институции успяват с помощтта на обществеността да поемат и покрият разходите за строежа възлизащи на 182,6 милиона евро.

Frauenkirche_Dresden_Konzertatmosphaere_II_Fotografin_Susann_Hehnen
Концерт във Фрауенкирхе, снимка: Сузан Хенен

Днес символът на град Дрезден посреща посетители от цял свят, дошли да научат повече за историята и буквалното възкръсване на църквата като Феникс от пепелта и да се насладят на концерти и други културни мероприятия с прекрасна акустика и незабравима атмосфера.

Замъкът в Берлин

Немският Бундестаг взима решение през ноември 2007г. да възстанови Замъка в центъра на Берлин, като предвижда за това два етапа. Първият обхваща държавна финансова подкрепа за новоизграждането на замъка. Необходимите 400 милиона евро се предоставят от една страна от държавата с 368 милиона евро и от друга страна от град Берлин с 32 милиона евро. Вторият етап предвижда събиране на дарения за изграждане на фасадата, което е оценено на около 80 милиона евро.

Общо планираната сума е около 552 милиона евро. Берлинският Замък ще се ползва като музей и библиотека. Освен това ще има зали за концерти, за театрални представления и дискусии, а също и ресторант.

До края на 2016г. са били събрани около 67 милиона от дарения. Още около 38 милиона евро са необходими, които Вилхелм фон Бодиен като директор на Сдружението „Берлински Замък“ трябва още да набави. Той смята, че ако през следващите три години до завършване на строителните работи постъпят още толкова дарения както през 2016г. сумата ще бъде набавена.

За дарителите има специален каталог, който им предлага да станат част от замъка като купят една тухла за 250 евро, една колона от балюстрада за 1.450 евро, прозоречна рамка с гирлянд на дафинов лист за 19.900 евро. Дори за 50 евро може да се получи посвещение за най-малката част от замъка.

35.000 дарители са заведени досега по именно. Повечето от тях са дарители на малки суми. 80 процента от тях са дарили 20 процента от сумата, а 20 процента от дарителите са дали 80 процента от сумата. Един милион евро е даден например за наричане на зала или фойе в замъка с името на дарителя.

https://berliner-schloss.de/

И трите примера имат нещо общо: без участието и подкрепата на много малки и големи дарения от частни лица те не биха били възможни. При това дарителите не са очаквали материално възнаграждение. Напротив, те са имали желанието да станат част от историята и да оставят след смъртта си нещо повече от надгробен камък.

Рубрики: Frontpage · Модерни времена · Около света

Етикети: , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • ема // 24 фев, 2018 //

    Хубаво е, че такава архитектура – шедьовър е била възстановена и сега може да се види от всеки ценител! Започвам да вярвам, че добрите хора са се увеличили в световен мащаб и правят своите вълшебни добрини! :)

Коментирай