Public Republic Art Studio

Тома Спространов: „На сцената навърших 75, Джос Стоун ми пееше…”

29 юли, 2017 от · 1 Коментар

Интервю на Веселина Филипова с Тома Спространов
публикувано в юбилейната книга “20 години МЕЖДУНАРОДЕН ДЖАЗ ФЕСТИВАЛ БАНСКО”
112 страници илюстровано, луксозно издание
Съставител и редактор: Веселина Филипова
Издателство: Фабрика за книги, импринт на БГ книга ЕАД
ISBN: 978-619-230-008-1

първа публикация във в. „Жълт труд”, 2016г.

Jazz Festival Bansko

Името му е символ на творческо дълголетие. Емблематичен DJ, човекът – радио. Определят Тома Спространов като най-разпознаваемия глас в българския ефир. За слушателите е легенда, а за Международния джаз фестивал в Банско – любимият ерудиран и сладкодумен водещ.

STM_6236
Тома Спространов, снимка: БУЛФОТО

Как започна любовта Ви към Джаз фестивала?

Роди се от самото му зараждане. В Банско, едно прекрасно място, водих рок фестивал. Шефът на хотел „Тане” докарваше групи, като почнем от дуета Бакара до Кен Хенсли (автор на „Джулай морнинг” и повечето хитове на „Юрая Хийп”). Тогава директорът на Джаз фестивала господин Илиев, който лекувал с иглотерапия в клиниката си, (още тогава Васко Петров и Камелия Тодорова пеели в хола на болницата), та докторът реши да премести купона на площада и де факто почна Фестивалът в Банско, преди 19 години.

Любопитното е, че в Банско са пели и поп певци като Данчето Христова и Лили Иванова, Лили Друмева с нейната кънтри група. Докторът гледа да прави Феста по подобие на Монтрьо и останалите джаз фестивали по света, които имат и блус, и буги-вуги изпълнения. Ето пет пъти подред идва Цвингенбергер, царят на буги-вуги пианото.

Всяка година гостува по една голяма звезда. По-миналата година пяха „Инкогнито”, които ме поздравиха с моя рожден ден, който е на следващия ден.

Тази година ме поздрави не някой друг, а самата Джос Стоун, чийто глас оприличават на гласа на кралицата на соул музиката Арета Франклин.

В Ниш е изпяла пет песни, при нас пя цели два часа. И стана голям купон. Почерпих 10 литра от едно страхотно винце. Всички пиеха и Джос Стоун пееше, един вид тя беше саундтракът, музикалният съпровод, към моя започващ рожден ден. Точно там, на сцената, навърших 75 години.

Жив и здрав да сте! Излязло Ви е име на кадемлия, как се случи това?

Навремето Теодосий Спасов, нашият прочут кавалджия, още като студент, дойде в радио Пловдив и го записах с песните на неговия колега студент Галин Бърнев. Теодосий изпълни хоро с кавал, (помня много добре, че така се казваше, но направено с джаз ритъм). Олей, казаха, как може да се опорочава българският фолклор с „мръсна” американска джазова музика.

Но той имаше голям успех и аз го повторих в радио София. Оттогава Теодосий, каквито и млади музиканти да види на входа в Националното радио, че идват при мен, казваше: „О, ходете при Томата, той е кадемлия!” Теодосий обича да използва такива народни думи.

И оттогава имате специални връзки с много български певци?

Така стана, че първата, която съм пуснал в моите предавания, беше Лили Иванова. Когато беше в Пловдив, аз я канех на предавания. Тя беше със Здравко Радоев, който тогава й беше гадже, а тя пееше като подгряваща на „Северните тигри” от Швеция. Здравко ми каза: „Тома, ти имаш всякакви плочи, имаш ли нещо за една певица, има много хубав глас, силен?” Имах някакви малки плочи на Рита Павоне. Викаха й Морковчето, една малка италианка, която пееше „Сърце” с много силен, напорист глас, един такъв нахакан.

И само след три месеца виждам Лили в летния театър на Бунарджика, в Пловдив. Големи афиши обявяват: „Българската Рита Павоне ще пее за вас”.

Тя тия песни ги преведе на български и започна с чужди песни, по подобие на Рита. Всеки е започнал по подобие на някого. Борето Годжунов, който ми беше приятел от казармата още, почна като Елвис, по-късно като Том Джоунс. По онова време всеки пееше на някого песните.

После за Лили почнаха да пишат Тончо Русев, Митко Щерев, Найден Андреев, Гаргата. Сега всички се отричат от нея, как не! Със страхотния си глас тя направи величия тези музиканти. Кой щеше да ги знае, ако я нямаше нея, тази рядко способна певица! Така че като почнем с Лили, за първи път при мен са били „Щурците”, ФСБ…

Имате хубави връзки и с чуждестранни артисти, Рей Дорсет например?

Рей Дорсет от „Мънго Джери” за пръв път го интервюирах на „Златния Орфей” преди близо 40 години. Беше дошъл за пръв път на концерт, на път от Турция към Румъния. Когато идва, вече няколко пъти на Джаз фестивала, сме си на „ти”. Той си води жената, внучетата. Там бяха дъщеря ми, моите внучета, синът ми, запознахме се семейно.

В Банско за пръв път се запознах със Соломон Бърк, царят на соул и блус музиката, който е страшно тежък, цели 240 кила. Почина година по-късно. Докараха го с кола, качен на огромен престол. Стисна ми ръката. Пя на нашата сцена. Тази година пя „Шакатак”.

От 30 години ги обичам. Наистина идват много добри музиканти и на бърза ръка се сприятелявам с тях.

Имате ли специален фаворит сред гостите на Джаз фестивала?

За мен беше страхотно вълнуващо да стисна ръката на Соломон Бърк. Той е една от легендите на света. Поговорих си с него. Казах му, че съм му пуснал последния албума с гости кънтри певци, а той отговори „Ама, наистина ли?”

Знаете ли как се запознахме? Той пристига с колата, а само мен ме допускат до него. Стражите пазят. „Добър ден, аз съм водещият”, а той вика: „А кога си роден?” „1941 година.” „О, литъл бейби, литъл бейби”, се смее. Там бяха дъщеря му и жена му, които му правят вокалите, и те се смеят също. Питам защо да съм литъл бейби. „Защото аз съм роден 40-та.” Бил с една година по-голям от мен. Той е такъв шегаджия. Много приятен човек. И много голям талант.

А Джос Стоун? О, Боже, такова чудо! Висока, стройна, с коса, дълга до кръста, и като запее, Боже, какъв глас, какви песни! Невероятна работа…

Рубрики: Frontpage · Незабравимо · Сцена

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • ема // 30 юли, 2017 //

    Чудесно е, че някой е писал не само за невероятния фестивал, но и за една колоритна и ярка личност като Тома Спространов! Той си е той – просто няма друг като него и за жалост едва ли ще има!

Коментирай