Public Republic Art Studio

Първо илюстровано издание за 20ия Международен Джаз Фестивал Банско

11 юли, 2017 от · Няма коментари

Exclusivno_za_Public_Republic

Първото богато илюстровано издание “20 години Международен Джаз Фестивал Банско” представяме на вниманието на нашите читатели в интервю с журналистката Веселина Филипова

Jazz Festival Bansko

През 2009г. Public Republic става медиен партньор на Международния Джаз Фестивал Банско с цел популяризиране на фестивала в България и извън нея, най-вече в английското и немскоговорящото онлайн пространство.

С рубриката „News from International Jazz Festival Bansko“, която излиза всяка година на трите страници на списанието, Public Republic представя програмата на фестивала и много от известните му звезди като Ана Мура, Аксел Цвингенбергер, Кейто Сайто, Севън, Джеки Райън, Лайла Емънс, Джайф Ейсис, Йони Видал, Елина Дуни, Ефтекасат, Мая Нова и други.

В годината на 20годишния юбилей на Международния Джаз Фестивал Банско мултимедийното списание Public Republic бе поканено да участва с проведени интервюта в юбилейна книга за фестивала заедно с други реномирани колеги и медии.

Public Republic се озова с голямо удоволствие на тази покана, за която благодари на създателя и организатора на фестивала д-р Емил Илиев и журналистката Веселина Филипова, съставител и редактор на книгата, както и на участвалите в използваните материали колеги Полина Георгиева, Елисавета Балтова, Яна Радилова и Десислава Берндт.

Днес разговаряме с журналистката Веселина Филипова за създаването на първото илюстровано издание “20 години Международен Джаз Фестивал Банско” във връзка с 20годишния юбилей на фестивала.

Bansko_Jazz_Fest_20years_cover1

20 години МЕЖДУНАРОДЕН ДЖАЗ ФЕСТИВАЛ БАНСКО
112 страници илюстровано, луксозно издание
Съставител и редактор: Веселина Филипова
Издателство: Фабрика за книги, импринт на БГ книга ЕАД
ISBN: 978-619-230-008-1

Веселина, как възникна идеята за юбилейната книга “20 години Международен Джаз Фестивал Банско”?

Идеята за книга не е нова. Тя витаеше в пространството и преди, когато Фестивалът навършваше 5, 10, 15 години. Но нищо не се случваше. Явно е трябвало да се съберат в една посока положителни енергии. Аз, лично бях водена от огромното си желание да увековеча това феноменално културно събитие, най-големия летен музикален форум в България.

Действително малко са родните фестивали, успели да се докажат толкова години не само на родна почва, но и да добият международен престиж. Както и да съхраня за поколенията чрез писаното слово невероятната атмосфера в Банско и емоцията, която са предали чрез интервюта и репортажи моите колеги – акредитираните за Феста журналисти.

Разбира се, без финансовата подкрепа на Община Банско и лично на Десислава Берндт, журналист, заместник-главен редактор на сайта Public Republic и дългогодишен почитател на Джаз фест Банско, това нямаше да се случи.

Когато юбилейната книга – богато илюстровано, луксозно издание – е вече факт, забравяш трънливия път, който си извървял, всички врати, на които си потропал и са ти отказали, имейлите, на които дори не са ти отговорили. Помниш протегнатите ръце, топлата подкрепа. Благодаря на приятелите!

Защо решихте да се заемете с това издание?

Книгите ме привличат от дете. Творческият ми път е свързан предимно с печатното слово, с уважение към думата. А текстовете, посветени на Джаз фестивала, са разхвърляни във времето, в различни издания, сайтове.

Да не забравяме, че в тези интервюта се крият уникални срещи, с емблематични за времето си музиканти, от световна величина. Соломон Бърк е пял в Банско.

Джос Стоун дойде, очарова ни и си замина.

Все още се тресем от Мънго Джери мания.

Легендарната кубинска звезда Боби Каркасес беше тук. Слушахме и японски, и китайски джаз. Големият Фреди Коул ни е свирил… Е, как с лека ръка да забравиш всичко това?

Беше предизвикателство: да събера, да организирам, да редактирам. Фестивалът и д-р Емил Илиев, неговият създател и двигател, го заслужават.

Какво да очакваме като съдържание или с какво се отличава книгата от други подобни юбилейни издания?

Прегледах над 200 текста, за да подбера 20 за 20-те юбилейни години. Книгата е разнообразна като жанр – има интервюта, репортажи, обзори. Присъстват и българските джазмени, верни с години на Феста, и гостите от цял свят.

Авторите – единайсет български журналисти: Августа Манолева, Антоанета Титянова, Веселина Филипова, Вилиана Семерджиева, Галина Рулева, Даниела Бенишева, Десислава Берндт, Златна Костова, Зорка Милева, Иванка Георгиева, Мария Митева – са изявени майстори на перото, които, всяка със свой почерк, поставя парченце, за да се изгради мозайката от емоции, наречена Джаз Банско. А професионалните фотографии на Агенция БУЛФОТО са запечатали неповторимите мигове на екстаз. Защото джазът е нашата обща емоция.

С какво се отличаваме от други, подобни издания? Вярвам, че имаме самочувствие и свой глас, автентичен, непретенциозен и много лежерен, като Банско през август…

Към кого се обръща фестивалът с тази книга?

Към всички, любопитни да споделят общата ни страст – хубава музика, китното градче, Пирин, СПА удоволствия. Джазът може и да е елитарна музика, но Фестивалът на площада е всенародно веселие, преживяване с приятели, бански специалитети на корем, детски глъч, надвишаващ шума на водопада в центъра на Банско, среднощни джем сешъни… Затова и книгата е пъстра, а приятелите и феновете стават все повече. За всички тях е писаното слово в нея.

Вие сте един от редакторите на книгата „1001 исторически места, които непременно трябва да посетите”, издание на Книгомания, и автор на книгата с пътеписи „ИТАЛИЯ – ЗЕМЯ С ДУША”, издател АБУЖЕТ, на която подготвяте второ допълнено издание. По какво се отличаваше работата ви по книгата за Джаз фестивала от досегашната по другите издания?

Има специфики, разбира се, при това да боравиш със собствен или с чужд текст. Отговорността към другите, които са ти поверили мисли и емоции, е по-голяма. Макар че и при работа със собствените писания непрекъснато си разкъсван от съмнения. Всъщност и джазът, и пътуванията, и фотографията, и писането са ми страст. Дават цвят на живота ми.

Кога и къде ще бъде предложена книгата?

Представянето й ще бъде по време на ХХ-тия Международен джаз фестивал, който тази година започва на 5 август, в Банско. Изданието е замислено като реверанс към забележителна годишнина, затова най-вероятно ще бъде подарявано от страна на Община Банско на заслужили гости на града, на музиканти, участвали в изданията й, на почетни граждани. Определен тираж ще бъде пуснат за продажба на щанд на самия Фестивал.

Вярвам, че уловените джаз моменти, житейските съдби на големите, личните им откровения, малките открития – всичко това ще намери своята любопитна публика. Приятни мигове с джаз и с книга в ръка!

Веселина, благодаря Ви за представянето на юбилейната книга ексклузивно за нашите читатели! И до скоро в Банско!

SONY DSC

Веселина Филипова е дългогодишен журналист, член на СБЖ и на АБУЖЕТ – Българската асоциация на пътуващите писатели и журналисти. Била е редактор във вестниците „Софийско утро”, „Ние жените”, „Вестник за дома”, както и автор в две редакции на БНР – „Предаване за столицата” и „Рекламен компас”.

Страст са й архитектурата, дизайна, фотографията. От 2007 година работи в интериорното издание „МАГАЗИН & интериор, дизайн, архитектура”, на което по-късно става главен редактор. Създава безплатния вестник „Bellissima” и списание „Интериор & екстериор”. Вълнуват я всякакви форми на култура и изкуство. В момента сътрудничи активно на вестник „Жълт труд”, на списанията Premium Lifestyle, „Къща и градина” и др.

Един от редакторите е на книгата „1001 исторически места, които непременно трябва да посетите”, издание на Книгомания, 2009 г. Пътешествията са на път да й станат мания. Има издадена книга с пътеписи „ИТАЛИЯ – ЗЕМЯ С ДУША”. Подготвя второто й допълнено издание.

Джазът е другата й голяма любов. От години отразява Международния джаз фестивал в Банско, а по случай 20-годишния му юбилей съставя сборник от репортажи и интервюта с автори и журналисти, акредитирани да отразяват събитието.

Рубрики: Frontpage · Гостува ни · Незабравимо · Сцена

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай