Public Republic Art Studio

Artist of the Week – Коста Костов

10 април, 2017 от · Няма коментари

Интервю на Десислава Берндт с култовия продуцент и DJ Коста Костов

За живеещите в най-гъсто населената област на Германия с наименование Северен Рейн-Вестфалия, името Коста Костов е отдавна познато. Често се свързва с легендарните партита на Балкан Експрес в кьолнския клуб Гебойде 9 и на известната в цяла Германия радиостанция Функхаус Ойропа. Освен това Коста има редица други таланти. Той е запален готвач, продуцент, баскетбален треньор, а има и дълъг опит в ресторантьорството и гастрономията.

Затова се срещаме на разговор в кафе „Файнзин“ (Фин усет) на Ратенауплатц в Кьолн, където е работил близо 11 години.

20170314_142757

20170314_142752
кафе „Файнзин“ Кьолн, снимки: desenze

Разговорът ни протича изключително приятно, защото Коста е весел, отворен и общителен, готов за всякакви изненади и хрумвания на редакцията ни. За съжаление времето не достига, за да обсъдим всичките му проекти и планове. Затова се разделяме с идеята за продължение на интерюто при следваща среща в най-близко време.

Сега предлагаме на вашето внимание първа част на проведения разговор с Коста Костов. Продължение следва…

Коста здравей, благодаря ти, че въпреки пълния си график отдели време за нашите читатели. Защо си толкова зает в момента?

Имам програма по радиото за готвене и музика която се казва „Коста готви“. Преди го правех веднъж в месеца, но сега се излъчва от понеделник до четвъртък от 12:30ч. по Космо (програма на немското радио Вестдойче Рундфунк).

Cedric Nassiaci_01
Коста Костов, снимка: Cedric Nassiaci

А под проекта „Костбар“ влизат блога ми (kostakocht.blogspot.de), който е с едночасови предавания и разни кратки мероприятия. От април месец пък ще започна и да готвя на живо в Кьолн и затова работя в момента по кухнята. Ще бъде нещо като стрийминг студио. Искам да правя гастрономични вечери с подбрани гости, при които ще се готви на високо ниво. И ще бъде нещо като частно парти.

Искам да го закача за Балкан Експрес, защото има такава връзка. За готвене трябва малко време, пространство и спокойствие. Аз ще го представям, но ще работя с още двама души, които ще срещна след нашия разговор, за да видим къде ще го правим.

Крайният вариант е да е при мен в къщи, но там повече от 10 души не мога да приема. Вече съм правил подобни партита по различни поводи, но сега смятам да се фокусирам повече върху този меланж от музика и готвене.

А как върви музикалният бизнес?

В момента имам много малко време да правя музика и ремикси. Имам някои задължителни проекти, защото аз самият отговарям за компилации, които са продукт на един нетуърк, който основахме преди 4-5 години. Става въпрос за Global Club Music Network където правим ремикси за артисти, които са били представени на Уомекс. Той пък е най-големия панаир за глобал и уърлд саунд, който се провежда всяка година в раличен град в Европа. През 2013г. започнахме в Кардиф и вече имаме три издания, за които правя по един ремикс.

Имам и други ремикси и живот и здраве искам да издам един албум, но просто не ми остава време да се занимавам с това.

Коста, би ли обяснил разбираемо за любители и чуждестранни музиканти интеракцията между българските неравноделни тактове и електронната музика?

България е единствената страна в света, в която има 40 неравноделни такта. В българския фолклор се срещат тактове от вида 5/8, 7/8, 8/8, 9/8 и 11/8 или сложни тактове като (5+7)/8, (15+14)/8, (9+5)/16 и (9+5)/16.

Електронната музика пък от своя страна е четиритактова, тоест на всеки 4 такта нещо се променя. 4 по 4 е прав бийт. И затова е трудно тези неравноделни ритми да бъдат напаснати на този 4 по 4 прав бийт.

Ето обяснението на Коста и на живо първо на български език:

и още на английски, немски и испански език:

Как и защо започна да работиш навремето във Функхаус Ойропа?

След като завърших университета в Кьолн си търсех работа. Един ден слушах радио и много ми хареса музиката. На следващия ден пак пуснах същата станция и още повече ми хареса. Заслушах се още и започнах да се запознам по-добре със станцията. На третия ден реших да питам там за работа и подадох съответно документи. Въпреки че по това време не бях музикален редактор поводът да питам беше музиката.

Поканиха ме на интервю и от интервюто стана хоспитанц (нещо като след дипломна квалификация от един месец). Това беше през 2001/2002г.. Хоспитанцът свърши, но аз останах да работя по една база данни, където помагах за архивиране на музика и контакти от Източна и Югоизточна Европа според критериите на Вестдойче Рундфунк (ВДР).

Shake it_02
Коста Костов, снимка: Shake it

Един ден един от служителите излезе по бащинство и аз против всички закони на кариерния път във Вестдойче Рундфунк се озовах с договор за постоянна работа.

А защо избра точно Кьолн, а не някой друг град в Германия?

След завършване на немската гимназия във Варна следвах 6 семестъра германистика в София и 1994г. си бях подал документи за следване в Хамбург защото мислех, че е на морето:), а също и в Щутгарт и Кьолн. Първо се явих на изпит по немски в Щутгарт, но там им трябваха 3 седмици, за да излязат резултатите. В Хамбург пък имаше нумерус клаузус. И така се озовах в Кьолн, където идвайки от Щутгарт веднага ми хареса. Явих се на изпита и го взех и на втория ден след това ме записаха в университета.

Градът ме грабна от самото начало, защото е жив, раздвижен, бохемски и коренно различен от Щутгарт, където бях две седмици и където ми беше прекалено спокойно. Представи си как след лятото във Варна се озоваваш в Щутгарт и се чудиш къде си попаднал.

Кьолн ми стана интересен, защото имах двама съученика от немската гимназия, които ми бяха разказвали за него.

И така тук попаднах в една много интернационална и интересна младежка среда. След като живях по общежития и квартири съдбата ме доведе до Ратенауплатц където и днес живея. Работил съм в това кафе, където сме седнали, цели 11 години от 1996 до 2007г. Първата ми квартира, а и следващите както и студиото ми са пак наблизо. Освен това съм направил много познанства и приятелства тук. Приятелката ми е също от Кьолн.

Ти си напоследък доста на път. Обичаш ли да пътуваш?

Кьолн е една много добра гара разделна за Балкан Експрес. Гледам да обикалям, защото това ми липсваше по комунистическо време в България, когато беше забранено да пътуваш свободно и където искаш.

На 14 години бях един път в Източен Берлин с майка ми и тогава просто подивях и реших, че трябва да се излиза от тази държава и да се обикаля, защото ми е любопитно.

В Кьолн постигнах неща, които едва ли така щяха да се случат в друг град. Берлин например никога не ме е привличал така, въпреки че сега се развива в интересна насока. Но тази насока не е моята. Хубаво е да ходя на гости при приятели там, да си почивам или да пускам музика, но да живея там някакси не е за мен.

Юлия Резникова_03
Коста Костов, снимка: Юлия Резникова

Какви други интереси имаш?

Като ученик исках много да кандидатствам за фотография. Баща ми завърши в Москва и си донесе цяла лаборатория за проявяване на снимки, която открих на 11-12 години и започнах да щракам, да промивам, да проявявам. Влязох в клуба на фотографа в нашата гимназия и имам сериозен брой портрети, които един път даже бяха изложени в училището. В гимназията имахме сериозна техника и добри учители. И сега е така: дай ми камера и хоро ще играя.

Освен това тренирах известно време деца на “Райн Енерджи” в Кьолн. Това бяха два отбора момчета, които тренирах в продължение на две години.
Затова животът ми беше доста по-пълен и по-забързан.

Бил ли си във Вупартал?

Във Вупартал съм правил дори едно от първите си партита и съм ходил да гледам театъра на Пина Бауш. Дори сега през октомври ще ходим да гледаме “Aqua”, където цялата сцена е наводнена. Иначе съм гледал “Палермо, Палермо” където в началото пада една стена с трясък и сцената също е уникална.

Да се върнем на плановете ти за готвене и музика. Как да си представим обстановката и подготовката на тези вечерни партита?

Обичам много изоставени сгради и мечтата ми е да съживя една такава заспала сграда с готвенето и правенето на парти там. Представи си една маса, около която цари пълна разруха…

Испанец и хърватка са моите партньори, с които ще гледаме после една фабрика близо до Гебойде 9. Той е готвач, а тя прави един път в месеца предаването „Der gastronomische Donnerstag“ (Гастрономичен четвъртък). Искам да фузионирам с тях. Когато градиш нещо в колектив е по-лесно и с по-голяма перспектива.

След броени дни, на 8ми април, празнуваш 13 години Балкан Експрес, който се превърна в едно култово събитие в Кьолн. Как възникна идеята за такова месечно Балканпарти през 2004г.?

При Балкан Експрес се справях първите 10 години съвсем сам, но имах голям късмет и всичко вървеше прекрасно.

1993 исках много да правя нещо, но нямаше възможност. После се появи Томас Крутман, който отговаряше тогава за клуб програмата в Гебойде 9, което е едно от най-известните емблематични и митични концертни места в Кьолн.

На 10ия рожден ден на Балкан Експрес излезе новината, че Гебойде 9 се намира в центъра на нова заселена жилищна зона, където ще се строят нови и скъпи жилища близо до реката Рейн. Надигна се страхотен вой. Много известни артисти, които са свирили там протестираха и накрая градската управа, клубът и инвеститорът седнаха на една маса и търсиха компромис. Решиха да оставят Гебойде 9 за една година и да видят какво ще стане. Отговорният за градоустройствените планове обаче свърши една направо революционна задача, нещо което не ми е познато от никой друг град. Той направи нов план, с който и двете страни – инвеститорите и клубът – да останат доволни. Сега реално Гебойде 9, което е всъщност една стара фабрика за матраци, продължава да съществува като клуб.

Ти си работил и работиш с много и най-различни музиканти от Германия и чужбина. Разкажи ни нещо за тези проекти.

Може би е интересно, че 10 години имах собствена банда, която продуцирах. Казваше се Балкан Експрес БхП Саундсистема и тръгна по принцип от партито Балкан Експрес, защото когато започнах да пускам тази музика имаше само или фолклор, рок и поп или хип хоп банди и те не транспортираха това усещане и фузиониране между електронната и фолклорната музика. В бандата имахме певец, перкусионист, две китари и акордеон.

Имах 20-30 диска, които пусках сам със сетове от по 6 часа и в един момент реших сам да започна и да продуцирам такава музика. Стъпка по стъпка започнах да се уча да правя бийтс, да записвам, да миксирам, да мастерирам и да представям нещата на живо с музиканти. Работил съм с певци, МС-та и продължавам да работя и днес.

Друго име, което мога да спомена е DJ Клик. Той е легенда. Започна да прави балкан бийтс преди всички.

Той направи албум с Рона Хартнер преди тя да участва във филма “Gadjo Dilo“.

Французин е, който живее между Париж и Жирона, не се обвързва с лейбъли и прави всичко сам.

Коста, благодаря много за интевюто! Ще се радвам да продължим разговора ни при първа възможност и ти пожелавам подобавъчно отбелязване на 13тата годишнина на Балкан Експрес и успех при реализацията на всички други планове и проекти!

Повече информация за Коста Костов ще намерите тук:
https://soundcloud.com/kkostov
https://www.mixcloud.com/kkostov/
https://www.facebook.com/KKmusika
https://www.youtube.com/user/kocmak

Рубрики: Frontpage · Гостува ни · Около света · Сцена

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай